Перевірка боєм

05.08.2010

Уже вісім років, як немає з нами Валерія Лобановського. Його учні та соратники, починаючи з 2003 року, щорічно організовують футбольний турнір у пам’ять про Метра. Так, 10–11 серпня в Києві та Бородянці пройде восьмий Меморіал Лобановського. Змагатимуться чотири збірні, складені з гравців віком до 20 років, — України, Росії, Ірану та Туреччини.

У трьох попередніх турнірах нашу країну представляла офіційна «молодіжка» (U–21). Формально й цього разу за трофей змагатимуться підопічні Павла Яковенка. Але на практиці 25 футболістів, яких називають найближчим резервом молодіжної збірної, готуватиме до змагань Олег Кузнецов.

Для Павла Олександровича запрошені футболісти — «резерв», хоча у своїх клубах окремі з них перебувають не на останніх ролях. Так, у минулому турі Ігор Чайковський із «Зорі» та Володимир Гудима з «Карпат» грали з перших хвилин скандального поєдинку в Луганську (Гудима навіть відзначився голом), екс–динамівець Кирило Петров («Кривбас») та Євген Шахов («Дніпро») виходили на заміни, а лучанин Євген Павлов своїм влучним ударом приніс першу перемогу в сезоні «Волині». Загалом же на короткий підготовчий збір, який розпочнеться 8 серпня, найбільше представників прибуде із «Шахтаря» та «Оболоні» — по п’ять.

Організатори вирішили включити в перелік арен стадіон «Борекс», який має чималий досвід прийняття міжнародних матчів за участю юнацьких збірних. Тож саме там, за 55 км від Києва, 10 серпня відбудеться перший півфінальний поєдинок за участю збірних України та Ірану. У той самий час (початок усіх матчів — 18:00) на полі НТЦ ім. Банникова в столиці в іншій півфінальній дуелі зійдуться ровесники з Туреччини та Росії. Переможці цих пар наступного дня на стадіоні «Динамо» розіграють головний приз, а невдахи зустрінуться у «втішному» матчі в Бородянці.

Нагадаємо, що минулого року українська «молодіжка» вперше виграла Кубок Лобановського — до того «синьо–жовті» тричі поспіль посідали третє місце.