«Регіонали» на старті

05.08.2010
«Регіонали» на старті

Після здобуття чемпіонства в Україні аматори з «Єдності» отримали нагоду спробувати свої сили на європейській арені. (з сайту ФФУ.)

Якщо ви гадаєте, що існує лише два клубні європейські турніри, в яких можуть виступати найкращі вітчизняні футбольні команди, то помиляєтесь — насправді таких кубків на один більше. Ще наприкінці 1990–х років найкращі українські аматорські колективи вперше спробували свої сили в Кубку регіонів УЄФА, що є наступником Кубка аматорів УЄФА (те змагання проводили з 1966–го по 1978 рік). Із новою назвою турнір відродився 1998 року, а вже в наступному розіграші вперше зіграли українці. Нині наша команда стартує в Кубку регіонів УЄФА вже всьоме.

«Єдність» — дві в одній

Цьогорічним представником України в турнірі стане клуб «Єдність» із села Плиски Борзнянського району Чернігівщини. Не сплутайте з однойменним представником другої ліги: ці дві команди представляють один клуб, але в єврокубку змагатиметься та, що має аматорський статус.

Право вийти в Європу сіверяни отримали, перемігши у фіналі минулого чемпіонату України серед аматорських колективів миколаївське «Торпедо». Нагородою чемпіонові є путівка на європейські змагання, тоді як володар Кубка України серед аматорів, для порівняння, має право стартувати в першому раунді національного Кубка.

Великим плюсом для колективу з Плисок є той факт, що саме він буде господарем міні–турніру, в якому змагатимуться чотири клуби восьмої підгрупи за право виходу до фінальної частини Кубка регіонів. Таких груп загалом є вісім, і за трофей поборються лише переможці квартетів кваліфайн–раунду. У гості до «Єдності» приїдуть азербайджанський «Чевік», латвійський «Фламінко» та молдовський «Яловень». Змагання почнуться 28 серпня та проходитимуть в Чернігові й Плисках. Житимуть гості в Чернігові, а значну частину витрат покриють надходження від УЄФА, що таким чином підтримує розвиток аматорського футболу на континенті.

На «Регіонах» наш максимум — «бронза»

Попри перевагу домашнього стадіону, на український клуб діятиме й певний психологічний тиск: досі українська сторона тричі приймала такі проміжні турніри, і щоразу наш представник фінішував першим, здобуваючи перепустку до фінальної частини. Місцями проведення змагань були Ірпінь, Одеса та Каховка.

Саме з каховською командою «КЗЕСО» пов’язаний наш найбільший успіх в європейському аматорському турнірі: у 2005 році представники Херсонської області в Кракові, що приймав тоді фінальну частину, фінішували на третьому місці. Сподіваються на здобутки й футболісти «Єдності», хоча їхнє керівництво чесно зізнається, що жодного уявлення не має про силу суперників.

«Проводитимемо роз­відку боєм, — розповів «УМ» тренер «Єдності» Сергій Бакун. — Але ж ми в сенсі обізнаності перебуваємо точно в таких самих умовах, що й наші опоненти».

Наставник каже, що готуватися конкретно до єврокубкового змагання «Єдність» буде вже в другій половині серпня, а зараз Плиски мають інший клопіт — команда одночасно виступає в трьох турнірах. А тепер до чемпіонату області, аматорської першості та Кубка країни додасться й Кубок регіонів УЄФА. «Будемо думати, як відновити хлопців, аби скрізь показати найкращий результат», — додає тренер «Єдності», яка, попри аматорський статус, має амбітний характер.