«Шнурок», що бігає по тілу

29.07.2010
«Шнурок», що бігає по тілу

Любити песика треба, а от їсти з ним одне морозиво — точно не варто. (Фото з сайту sxc.hu.)

На білому світі існує більше 150 видів гельмінтів, здатних без дозволу «прописатися» в людському організмі й стати непроханими «квартирантами» на довгі роки. Тридцять видів цих живих істот, які паразитують у людських органах, можна зустріти на території нашої держави. Лікарі кажуть, що за поширеністю кишкові гельмінтози посідають друге місце після туберкульозу. А статистика ВООЗ свідчить: щорічно у світі паразитарні та інфекційні захворювання спричиняють понад 16 мільйонів смертей.

 

«У пузатих мужиків паразити роти повідкривали й чекають харчів»

«Проблемою глистів займаюся вже шість років. Себе вилікував, усіх родичів своїх та знайомих, в аптеку тепер ніхто з них не ходить. Загалом сотні три набереться тих, кому вже допоміг», — розповідає «Україні молодій» 67–річний Микола Медушівський, якого в Черкасах називають народним лікарем. Він каже, що у свої роки ніби знову на світ народився. Нічого не болить, «наче всередині ніяких органів нема». Хоч донедавна діставала задишка, турбував тиск, були проблеми з легенями та судинами. Лікарі «втішали»: це вікові зміни. Але, зізнається Микола Дементійович, він не здався. І взявся за вивчення медичної літератури, зокрема, з паразитології. Захопився методами оздоровлення, очищення від шлаків та паразитів, запропонованими автором сорока книг, членом російської Академії природничих наук Надією Семеновою.

«Ще академік Володимир Вернадський дослідив, що людський організм не може існувати без кремнію. А паразити поїдають кремній. Вони живуть у людині, де хочуть. Щоб стати здоровим, треба вигнати паразитів, почистити печінку, товстий кишковик і наповнити організм кремнієм», — ділиться своєю теорією пан Микола. Він пригадує: коли починав оздоровлюватися, зробив аналізи на глисти в СЕС і комп’ютерне обстеження на гельмінти в приватній лабораторії. Каже, від «квартирантів» організм кишів. У приватній клініці запропонували вигнати «поселенців» американськими біодобавками за 680 гривень (тоді це була велика сума). Така викачка грошей Миколу Дементійовича не влаштувала, тож він розробив власну методику. Тепер допомагає іншим, як колись собі.

«Ото мужики з пузами ходять, у них там знаєте скільки паразитів сидять! Роти повідкривали й чекають їжу», — запевняє пан Микола. Й охоче ділиться методикою боротьби з непроханими гостями. Каже, що купує в аптеці полин і через кожні дві години бере четверту частину чайної ложки цієї трави, жує її та запиває холодною водою — обов’язково кип’яченою, настояною кремнієм. І так сім днів, а перші три дні — ще й уночі. Окрім того, робить мікроклізми на ніч: одну чайну ложку полину заливає 250 грамами окропу. (Із раціону виключає молоко, тваринні жири, цукор). Тоді бере по чайній ложці полин, пижмо, кору дуба, крушину, запарює окропом (0,5 літра), настоює з вечора до ранку, проціджує і п’є по 120 грамів тричі на день. І так — два тижні поспіль. Далі, пояснює Микола Медушівський, починається «генеральна чистка організму». Для цього треба прокинутися в півдругої ночі, змішати по чотири столові ложки п’ятизіркового коньяку та міцного, тільки–но завареного, чаю, чайну ложку меду. О другій годині ночі слід випити суміш і чекати капітуляції паразитів.

«Глисти хочуть їсти, а ми їм коньячку наливаємо»

«Що це дає? — перепитує мене пан Микола. — Глисти хочуть їсти, а ми їм коньячку наливаємо. Спирт — у кров. Паразити сп’яніли, від кишковика відпали й пішли вниз. А ми беремо 30 грамів магнію сульфату, розмішуємо у 150 грамах кип’яченої води й випиваємо. Буде пронос. Уранці ставимо клізму — на два літри води одна столова ложка яблучного оцту і чайна ложка йодованої солі».

Інший метод народного лікаря — до 7 годин ранку з’їсти натщесерце 300 грамів сирого гарбузового насіння, а через дві години випити проносне. Так два дні поспіль. Далі, каже Микола Дементійович, треба починати чистити печінку. А щоб і потім підтримувати здоров’я, народний лікар п’є тільки кремнієву воду. Вісім п’ятилітрових бутлів по сім днів настоюються на кремнії (цілющі камінці чоловік купує в аптеці). Із цієї води потім і чай робить, і борщ варить. Ще в аптеці купує косметичну глину. Один кілограм глини зранку заливає двома–трьома відрами води, а ввечері доливає теплої та приймає ванну. Також насипає в чашку чайну ложку цього природного сорбенту, заливає звечора водою, а вранці випиває, залишаючи осад у чашці. І так тричі на день.

«Як приємно, що нічого не крутить і не болить! У мене є фотографія, коли на пенсію оформлявся — весь у зморшках був. А тепер лице практично без зморшок», — хвалиться Микола Медушівський. Він переконаний, що стати здоровим допоміг собі сам, але нікого не закликає наслідувати його приклад. «УМ» також не радить читачам застосовувати наведені вище методи очищення організму самостійно. Адже полин — токсична рослина, а «дієту» з яблучного соку витримає не кожен шлунок. Тому перш ніж щось таке робити, треба порадитися з лікарем.

«Треба мити з милом не тільки руки, а й овочі та фрукти»

«Я працюю в паразитології 25 років і скажу, що не у всіх поголовно є глисти і не всі болячки від паразитів. Тож не раджу займатися самолікуванням. Є спеціальний наказ Міністерства охорони здоров’я, де розписано, як треба лікуватися при кожному виді інвазії. Тепер у поліклініках є кабінети інфекційних захворювань. Там ведуть прийом лікарі, які знають клініку кожного захворювання й обов’язково призначать необхідне обстеження», — говорить «УМ» завідувач паразитологічного відділення Черкаської міської СЕС Олена Омельяненко. За її словами, черкаські медики у своїй практиці найчастіше стикаються з гостриками, від яких найбільше потерпають діти. На другому місці — аскоридоз, спричинений уживанням погано вимитих овочів та фруктів. Потім — опісторхоз.

«Джерело опісторхозу — це погано проварена і просмажена річкова риба — лящі, плотва. У жодному разі не робіть оселедців із річкової риби! Бо не виявлений вчасно опісторхоз може призвести навіть до цирозу або раку печінки та підшлункової», — застерігає лікар. Вона пригадує, як доводилося лікувати від риб’ячого ціп’яка 12–річного хлопчика — лише тому, що батько–рибалка давав синові ікру щуки, яку сам засолив. Годували делікатесом тільки малого, бо, мовляв, там стільки поживних речовин!

Крім того, як розповідає пані Олена, нині збільшилася кількість захворювань на лямбліоз — це теж від брудних рук та овочів. Більше десяти років реєструються випадки такого рідкісного захворювання, як дирофіляріоз. Цього року нитковидний гельмінт довжиною до 18 сантиметрів виявили в оці у жінки з села Червона Слобода Черкаського району. Личинку дирофілярію заніс в організм комар. У таких випадках рятує тільки хірургічне втручання...

Олена Іванівна наголошує, що гельмінти знижують імунітет людини, забирають вітаміни, отруюють організм, викликають анемію. Тому з глистами треба боротися, а ще краще — робити все, аби вони не потрапляли в організм. Навчитися правильно мити руки з милом — обов’язково двічі поспіль. Нині велика міграція овочів та фруктів з різних кінців країни і з–за кордону, застерігає лікар–паразитолог, а це значить, що із зеленню до нас «приїжджають» і гельмінти. Тож треба мити з милом не тільки руки, а й овочі та фрукти, а потім промивати їх проточною водою. Листя салата, петрушку, кріп на 20 хвилин замочуємо у мисці з водою, а потім полощемо під краном. Смажити рибу чи м’ясо треба не менше 15—20 хвилин — під кришкою, перемішуючи. Якщо ж у квартирі живуть коти або собаки, то кожні три місяці треба робити їм профілактику проти глистів. Для цього в кожній ветаптеці є необхідні препарати.

Нині стало модним, каже Олена Омельяненко, робити гроші на паразитарних хворобах. Інженери, архітектори, лікарі купують комп’ютери, мікроскопи і діагностують народ на гельмінти, часто–густо «навіть не знаючи циклу розвитку жодного паразита, яким чином він потрапляє в організм і що там робить». Були такі «фахівці», які приходили в Черкаську міську СЕС і переконували паразитолога, що глисти в людини можна визначити по тремтінню рук. Олену Іванівну обурює не тільки те, що приватні лабораторії заплутують людей і за свої послуги беруть шалені гроші, а ще й те, як вони лікують людей.

«Призначають сильнодіючий препарат на десять днів. Це не тільки гельмінта вбиває, це вражає печінку, починається інтоксикація всього організму. До нас приходила мама, яка за такою порадою поїла доньку полином цілий рік. Їм сказали, що в дитини свинячий ціпяк. Дитина була жовта!», — наводить приклад пані Олена. Вона підкреслює, що комп’ютерна діагностика глистів може бути лише додатковим методом обстеження, але ніяк не основним. А лікування від паразитів треба починати тільки з кабінетів офіційної медицини. І кінцевий діагноз має право ставити лише СЕС.

 

ДО РЕЧІ

Найпоширенішими симптомами глистової інвазії є головні болі, болі в животі, поганий сон, дратівливість, свербіння в області заднього проходу, пронос, скреготіння зубами, нудота, відсутність апетиту, алергічний висип, втрата маси тіла.

 

ФАКТ

Згідно з медичною статистикою, у 50% киян є гострики, аскариди або лямблії. Загалом з–поміж усіх інфекційних захворювань паразитарні хвороби посідають друге місце за поширеністю після грипу та ГРВІ. В Україні найчастіше діагностують такі гельмінтози, як гострики (їх виявляють по 280 тисяч випадків на рік), аскариди (по 70 тисяч) та волосоголовці (13 тисяч). Утім спеціалісти переконані — реальна кількість заражених гельмінтами більша за офіційні показники.

 

АНАЛІЗ

Діагноз «гельмінтоз» фахівці ставлять лише в разі виявлення в організмі людини самого паразита або його маркерів (ДНК, антигенів збудника або антитіл до паразитів). А їх можна виявити лише під час лабораторного дослідження біологічних субстратів крові, фекалій, мокротиння тощо. До того ж для остаточного підтвердження діагнозу будь–якого гельмінтозу рекомендують робити триразове дослідження через певний проміжок часу.