Африка ні при чому

21.07.2010

Торік «УМ» розповідала про загрозу африканської чуми свиней, що насувалася з боку Ростовської області, і про заходи, які вживалися луганською ветеринарною владою, аби зупинити хворобу на кордоні. Дякувати Богу, тоді небезпеки вдалося уникнути. Але сьогодні вона підступила ще на крок ближче. Спалахи цієї смертельної для свиней хвороби зафіксовані на Донщині всього за якихось чотири кілометри від нашої території. Чи відіб’є навалу Україна за теперішньої влади? Не виключено, цього разу їй це не вдасться.

«Спрощений режим перетину кордону несе загрозу потрапляння сала й м’яса, зараженого вірусом африканської чуми свиней, на ринки Луганська», — заявив на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії її голова, він же заступник голови Луганської облдержадміністрації з аграрних питань Олександр Ольшанський. Він зазначив, що на пунктах пропуску в місцях, які межують з ураженими епізоотією африканської чуми свиней районами Ростовської області, не контролюється ввезення продуктів харчування, у тому числі м’яса й сала. Крім того, на митницях відсутні дезінфекційні бар’єри.

— Перевіряю документи на пункті пропуску «Красна Талівка, — розповів Олександр Петрович, — і бачу, що з Тарасівського району Ростовської області везуть усе: сало, свинячий жир. Тобто люди, які мали цих свиней спалити, забивають їх. І зараз ціна сала в Луганську знизилася до 10 гривень за кілограм. Чому? Тому що ця продукція потрапляє до нас на ринки, і ми вже, по суті, знаходимося в епізоотичній ситуації.

На щастя, поки що спалахів свинячої чуми на території області не зафіксовано. Можливо, цьому посприяла погроза обласної влади знищувати всіх свиней, яких господарі утримують не в «закритому» режимі. А ще цікаво, що з моменту появи загрози пандемії з офіційних ЗМІ Луганщини зникли патякання про необхідність відкритих кордонів зі східним сусідом. Мабуть, просто такий випадковий збіг...