Зелений патріарх

21.07.2010
Зелений патріарх

Дубу князя Ігоря більше тисячі років... (Фото з сайту life.pravda.com.ua.)

Юзефинський (Юзефінський) дуб–патріарх росте неподалік від кордону з Білоруссю на околиці села Глинне Рокитненського району Рівненщини на території урочища «Юзефинська дача», що є пам’яткою природи. Для місцевих мешканців прадавній дуб, обхопити руками який можна лише вп’ятьох–шістьох (виміри засвідчили, що його обхват становить 7,90 метра, висота до 20 метрів), — святиня. Щоб якомога довше жив, його час від часу, як кажуть у Глинному, — «ремонтують»... Та, швидше, лікують, немов стару людину. І гордяться ним, як пам’яткою свого древлянського родоводу.

Адже, за місцевими переказами, Юзефинський дуб є свідком походів на древлянські землі київського князя Ігоря 945 року та княгині Ольги, і саме тому його називають іще Дубом князя Ігоря. Переказують, що колись (у 945 році) дружинники київського князя збирали у цих краях данину, можливо, разом із ними був і сам Ігор. Відгомін княжих часів залишився в цих краях і донині: є Ігорів брід, через який, за народним переказом, князь переправлявся в надслучанський край, є урочище Ігорева Тризна, де нібито княгиня Ольга справляла тризну по Ігорю. У XX столітті деякі природознавці підтвердили цю легенду, визначивши за фітограмою вік Юзефинського дуба — 1350 років, завдяки чому він потрапив до переліку Природних чудес України та навіть визнаний найстарішим дубом України.

Той, хто побачить дерево на власні очі, цілком погодиться з традиційною оцінкою його віку. Дуб і справді настільки старий, що давно став схожий на прадавню руїну, биту–перебиту блискавицями. Востаннє блискавка вдарила у дуб–велетень 28 червня 1997 року та зрізала найтовщу його гілку, розкроївши кору дерева аж до землі. Це дало можливість ученим–дендрологам точніше визначити вік дерева, після чого він «помолодшав» на триста років. Живими у тепер уже тисячолітнього дуба лишилися тільки дві гілки, тож екологічні активісти Рівненщини слушно наполягають на негайному впорядкуванні унікального дерева, зокрема встановлення громовідводу, замащення пломбами та скріплення стовбура металевими стяжками. Бо сьогодні, на жаль, довкола Юзефинського дуба, овіяного столітніми вітрами, зі старезними дуплами і пораненнями, встановлено лише дерев’яну огорожу — жодних інших охоронних заходів не проведено, незважаючи на те, що стан поліського патріарха вкрай загрозливий.