НОВИНИ ПЛЮС

21.07.2010

Ще один спосіб скасувати політреформу

Заступник Голови ВР Микола Томенко вчора на брифінгу заявив: за його даними, фракції КПУ і Блоку Литвина разом із депутатами–перебіжчиками можуть проголосувати за скасування політреформи–2004 у разі, якщо їм будуть надані гарантії, що наступні вибори до парламенту відбудуться аж у 2015 році. За словами віце–спікера від БЮТ, «на даний час розробка такого варіанту відбувається у фракції Партії регіонів».

Томенко висловив сподівання, що депутати Литвина, КПУ і перебіжчики — «не такі політичні хабарники» і не погодяться на трирічне продовження своєї діяльності, аби подарувати владі президентську республіку.

Реакція МЗС на заяви Лужкова

У Міністерстві закордонних справ сподіваються, що Росія дотримуватиметься принципу територіальної цілісності й поважатиме суверенітет України. Про це вчора на брифінгу заявив речник Міністерства закордонних справ Олександр Дікусаров. Коментуючи на прохання журналістів заяву мера Москви Юрія Лужкова стосовно «російського» статусу Севастополя, Дікусаров зазначив: МЗС України вважає, що подібні заяви суперечать атмосфері конструктивних і добросусідських відносин між Україною і Росією, які склалися останнім часом.

Справа Гонгадзе

У рамках справи про замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе було проведено очні ставки між головним фігурантом Олексієм Пукачем і відомими політиками, повідомила газета «Сєгодня» з посиланням на джерело в правоохоронних органах. За даними посадовця, «розкрили страшні речі, і я не уявляю, чим це скінчиться». У свідченнях генерала Пукача нібито йдеться про те, що наказ прибрати Гонгадзе йому віддав міністр внутрішніх справ Кравченко — незабаром після того, як переговорив із головою АП Володимиром Литвином.

Сьогодні минає рік від арешту екс–генерала Пукача, якого обвинувачують у викраденні і вбивстві Гонгадзе.

Відділ кадрів

Керівником Українського інституту національної пам’яті Кабмін призначив 64–річного Валерія Солдатенка — історика з Донеччини, члена–кореспондента НАНУ. Свого часу він працював старшим науковим співробітником Інституту історії партії при ЦК КПУ. Володимир В’ятрович, який проводив розсекречення таємних документів КДБ, вважає: «Є ймовірність, що Інститут замість того, аби стати інструментом подолання тоталітаризму, перетвориться на інструмент його реабілітації» .

* * *

Прокуратуру Львівської області очолив Анатолій Пришко. Раніше він уже обіймав цю посаду в 2006–2008 роках, потім працював у ГПУ, був прокурором Рівненщини.

* * *

Прем’єр–міністр Микола Азаров на розширеному засіданні секретаріату Національної спілки журналістів визнав, що його ввели в оману, подавши документи на звільнення Віктора Набруска з посади керівника Національної радіокомпанії. «Мене інформували, що Віктору Івановичу за 60», — зізнався Азаров і пообіцяв розв’язати цю проблему. Насправді Набруску — 52, він має майже 30–річний стаж роботи на Українському радіо. Проти звільнення Набруска виступала НСЖУ.