Пік позаду — вершина недосяжна

21.07.2010

Перед стартом чемпіонату Європи в Дебрецені головний тренер збірної України з пентатлону Сергій Павлюк казав у коментарі «УМ», що нашим чоловікам до снаги потрапити в залікову шістку. Проте за підсумками турніру (нагадаємо, йдеться про виступи багатоборців у конкурі, фехтуванні, стрільбі, бігу й плаванні) ми не побачили українців на очікуваних позиціях ані в командному заліку, ані в індивідуальному. Хоча вчора ще мали шанс реабілітуватися в естафеті.

Негаразди почалися вже у кваліфікації, коли наша чоловіча четвірка втратила одного представника — Павло Кирпулянський, посівши 24–ту позицію в підгрупі В, не пробився до фінального раунду. Такий перебіг подій повністю зруйнував плани «синьо–жовтих» на високі місця в командному заліку. Річ у тім, що місце в командному протоколі визначають за сумою індивідуальних результатів трьох спортсменів, із яких ще до початку змагань формують віртуальну команду. Здавалося, що керівництво збірної включило в неї найсильніших п’ятиборців. Павло Тимощенко — призер минулорічного Кубка світу, Дмитро Кирпулянський — володар «бронзи» планетарної першості 2008 року, а його брат Павло демонстрував непогані результати впродовж нинішнього сезону. Однак у Дебрецені Павло не зміг показати свої найкращі якості. Без його максимального результату український колектив у підсумку опинився лише на дев’ятому рядку (15 084 бали).

Теоретично ідеальний виступ двох інших українців міг підняти нашу збірну на заплановані позиції — від шостих поляків нас відділили лише 224 очки. Однак і лідери українського пентатлону виявилися далекими від своєї оптимальної форми. Порівняно найкращий результат показав Тимощенко — 13–й. А от 30–та сходинка Дмитра Кирпулянського, на якого найбільше сподівалися тренери, стала повним розчаруванням. Думається, що і від Олександра Мордасова з Луганщини очікували більшого, аніж 34–те місце в підсумковому заліку.

Цікаво, що перемога чеського п’ятиборця Давида Свободи виявилася також доволі несподіваною, адже до старту турніру безперечним фаворитом вважали місцевого «гладіатора», лідера світового рейтингу Адама Мароші.

Генеральний секретар федерації Валентин Борознін оцінив виступ збірної як незадовільний. Однією з причин такого результату Валентин Олександрович назвав прорахунки в підготовці спортсменів. «До континентальної першості хлопці підійшли втомленими, бо залишили чимало сил на етапах Кубка світу», — сказав пан Борознін у коментарі «УМ», зазначивши, що пік фізичної форми у наших пентатлоністів давно минув.