Почім для народу кризова Греція і вулканічна Ісландія?

19.06.2010
Почім для народу кризова Греція і вулканічна Ісландія?

Цьогорічне літо метеорологи вже називають найспекотнішим за останні півтора століття. Спраглі до відпочинку люди, природно, тягнуться до води, і не тільки до неї, а туристична індустрія втілює в життя всі бажання курортників. Кардинальних змін на ринку відпочинку не відбудеться — тенденції щодо найпопулярніших туристичних напрямків зберігаються на рівні минулорічних, кажуть туроператори. У 2010–му, як і минулоріч, українці у своїй масі залишаються економними та обирають перевірений відпочинковий варіант у Туреччині, Болгарії, Єгипті, трохи рідше — у Греції. Втім значна частина наших співвітчизників відмовляється від послуг туроператорів і подорожує самостійно, здебільшого по країнах–сусідах (36% таких автономних відпочивальників відвідали Росію, 26% — Польщу, 12% — Угорщину, по 7% — Білорусь і Молдову). Водночас спостерігається певне пожвавлення конкуренції серед українських туроператорів, які вже, схоже, оговталися після економічної кризи і намагаються переманювати потенційних клієнтів «гарячими» пляжними турами та привабливими акційними пропозиціями. Яким буде туристичне літо–2010, намагалась з’ясувати «УМ».

 

Як заощадити на курорті: мінус зірка, мінус три дні

Пальму першості цьогоріч утримуватимуть демократичні за цінами напрямки з порівняно якісним відпочинком, які на сьогоднішній день є безвізовими, — це Туреччина, Єгипет, Болгарія, Хорватія, Чорногорія, Грузія. «У нас лідерами продаж є тури в Болгарію, Чорногорію, Хорватію та Туреччину, — розповідає «УМ» менеджер туристичної компанії «Міст–Тур» Наталія Онищук. — Тут велику роль відіграють низькі ціни та сприятливі умови для відпочинку. Наприклад, у Болгарію відтепер можуть поїхати безкоштовно з батьками двоє дітей до 14 років». А Хорватія й Албанія скасували на літо візи для українців.

Ще одна тенденція на туристичному ринку цього літа — ті, хто раніше відпочивав у готелях «п’ять зірок де люкс», нині замовляють стандартні п’ятизіркові готелі, і взагалі вимоги до «зірковості» дещо знизилися — разом із платоспроможністю. Українці з меншим бюджетом, в основному, полюють за акційними цінами в турагенціях. «Люди вже звикли, що за день–два до відпустки можуть прийти до нас і купити тур, — розповіла «УМ» пані Наталія, консультант туристичної компанії «Пілігрим». — Для прикладу, один із найдешевших «гарячих» турів на чорноморське узбережжя Болгарії в нас нещодавно коштував лише 180 євро на сім ночей (на одну особу, включно зі страхуванням та дорогою — автобусом)». Також продавалися «гарячі» тури до Туреччини літаком за 300 доларів на сім днів на одну людину, «все включено».

Цього року в Туреччині чекають аж 800 тисяч українців — це буде рекорд.

У дослідженні європейських туристичних компаній на 2010 рік прогнозується, що багато туристів, замовляючи якісний відпочинок, захочуть зменшити його тривалість із метою економії. Українці вже вдаються до такого варіанту: замість звичних двох тижнів відпустки цього літа зростає попит на десятиденні тури. «Найпопулярніші тури, які обирають наші клієнти, це відпочинок на 10–11 днів, — продовжує Наталія Онищук. — А найменшим попитом користуються так звані «експрес–тури» на три–чотири дні».

Але, щоб ви знали, саме такі короткотривалі «гарячі», здебільшого екскурсійні, тури стали більш ніж доступними. Для прикладу, за чотири дні екскурсій по Празі (Чехія), Дрездені (Німеччина) та Карлових Варах турагенції просять лише 145 доларів. У вартість входить дорога на автобусі, проживання в готелях, сніданки, екскурсії та медична страховка.

Греція нині за ціною Туреччини, але її бояться

Серйозний економічний спад та постійні страйки у Греції змушують тамтешні готелі трохи знижувати ціни. Відповідно, недешевий відпочинок на курортах Еллади стає доступнішим для наших співвітчизників. Але додаткового напливу на острови Егейського й Середземного морів не спостерігається. Навпаки, як прогнозують експерти, цього літа турпотік до Греції знизиться більш ніж на 10% «завдяки» безладам в Афінах. Наші люди частково перебувають під впливом інформаційних повідомлень про грецькі бунти й негаразди, хоча столичні заворушення майже ніяк не впливають на комфорт і спокій Родосу, Криту, Корфу та інших знаменитих райських куточків. Такі популярні напрямки, як острів Родос і півострів Халкідікі, вже зіткнулися зі скороченням кількості туристів на 15—18%. «Можу сказати, що в цьому році Греція — майже в таку саму ціну, як і Туреччина, — розповіла «УМ» консультант туристичної компанії «Галопом по Європах» Юлія. — Греція в нас зараз по ціні Хорватії, вона дешевша від Кіпру та Іспанії. В середньому 10 днів на Криті обійдуться у 500—510 євро».

Однак слід враховувати ще й такий момент: для пересічних українців курорти Еллади менш доступні через візовий режим. «Це країна Шенгенської зони, і додаткові складнощі з оформленням віз гальмують для Греції весь передвідпочинковий процес, — каже консультант туроператора «Пілігрим» Наталя. — Саме через це люди не дуже поспішають купувати тури в Грецію».

Що ж до Таїланду, де останнім часом у столиці тривала справжня громадянська війна з кривавими сутичками, то, по–перше, ситуація в Бангкоку ніяк не впливала на наповнення віддалених курортів. А по–друге, за словами менеджерів турагенцій, Таїланд у нас ніколи й не користувався попитом улітку через несприятливий клімат — спекотний і занадто вологий.

За рік ціни майже не змінилися

За словами туроператорів, порівняно з минулим роком ціни на популярні курортні напрямки змінилися несуттєво або взагалі лишилися незмінними.

«Туреччина подорожчала, але не набагато, — розповіла «УМ» директор туристичної фірми «Автопілот» Алла Устенко. — Відпочинок у звичайному чотиризірковому готелі на дві особи на 10 ночей із харчуванням обійдеться зараз у 836 доларів. Але варто врахувати, що йдеться про готель посередній. Для прикладу, схожий чотиризірковий готель, але із власним піщаним пляжем, може коштувати 1286 доларів».

У Єгипті, за словами Алли Василівни, зараз не сезон — «літаки летять напівпорожні». Українці активніше їдуть на курорти Червоного моря навесні й восени, коли в Країні Пірамід не таке пекло. «Відпочинок у чотиризірковому готелі в Єгипті на одну особу на 10 ночей вартуватиме зараз у середньому 500 доларів», — каже пані Устенко.

Туніс же традиційно тримає свою стабільно немалу ціну. Так, проживання в «чотирьох зірках» із дворазовим харчуванням обійдеться приблизно в 1500 доларів — звісно, включно з дорогою.

Так само і Кіпр не збиває собі ціну. Вартість відпочинку на Острові Артеміди, за словами Алли Василівни, невиправдано висока, адже там «постійні проблеми з водою».

У Криму ціни зросли до рівня турецьких, а Карпати влітку менше цікавлять

Стосовно найпопулярнішої рекреаційної зони України — Криму, то колишня «всесоюзна здравниця» цього літа знову розчарувала народ підняттям цін — порівняно з минулорічним сезоном вартість організованого відпочинку на Південному узбережжі Криму зросла приблизно на 15%. Для прикладу, відпочинок у санаторіях вздовж берегової лінії від Судака до Ялти з повним пансіоном коштує 350—420 грн. на добу на одну людину, а минулоріч було 300—360 грн. Причому на заявленому рівні кримчани збираються тримати вартість путівок усе літо.

«Якщо порівняти Крим та Туреччину, то вартість відпочинку тут майже не відрізняється, а от якість, звісно, незрівнянна. У турків сервіс набагато кращий», — каже консультант туристичної фірми «Пілігрим» Наталя. Підняття цін на відпочинок констатував і міністр курортів та туризму автономії Сергій Кириленко на нараді в Сімферополі. За його словами, така тенденція характерна передусім для відпочинку «рівня економ», «середнього рівня» — тобто того, який цікавить пересічного українця.

А ось у Карпатах ціни тримаються переважно на рівні минулорічних. «Один день проживання на карпатських курортах із харчуванням обійдеться в середньому приблизно в 100 грн. на особу. Хоча, звичайно, є варіанти і дорожчі, і дешевші, — розповіла «УМ» директор туристичної агенції «Карпат–Тур» Алла Дмитрученко. — Не можу сказати, щоб зараз до нас приїздило дуже багато людей. Хіба на травневі свята приймали великі групи». За словами Алли Василівни, найбільшою популярністю влітку користуються тури на карпатські водоспади, в Гуцульщину, Яремче та Скит Манявський.

Хіт сезону для гурманів — «вулканічні тури»

Для любителів екстриму та екзотики цього року є недешева новинка — тури до діючого ісландського вулкана Ейяф’ятлайєкютль, який навесні поставив з ніг на голову весь Старий Світ. Нагадаємо, наприкінці квітня через постійні виверження вулкана європейське небо паралізувало — більшість авіарейсів упродовж тижня було скасовано, графік поламано на кілька тижнів наперед, авіакомпанії, подорожувальники й туристи зазнали величезних збитків. Тепер ті ж туристи пакують валізи в Ісландію, аби на власні очі побачити легендарний вулкан. Щоночі на місце виверження Ейяф’ятлайєкютля — а вночі картина красивіша — приїжджає по два–три автобуси, що вміщують 200 туристів, і ще 10—15 позашляховиків.

Українські туроператори в цій незвичайній справі також помічені. «Так, ми повеземо вас до вулкану Ейяф’ятлайєкютль, — підтвердила «УМ» заступник директора туристичної компанії «Феєрія мандрів» Олена Єнько. — Розглядається кілька варіантів: показати туристам вулкан із гелікоптера, доїхати туди на спеціальних джипах або ж організувати автобусний тур. Наш перший і наразі єдиний тур почнеться 12 липня, вже зголосилося поїхати десятеро осіб».

Як запевнила «УМ» пані Олена, тур до ісландського вулкану не становить жодної небезпеки. Туристи підходять до природного дива якнайближче і навіть збирають лаву та ґрунт «у баночку» — на сувеніри. Влада Ісландії щодня моніторить стан вулкану. «Вулкан діє й зараз — експерти прогнозують, що Ейяф’ятлайєкютль буде активним ще з півроку», — обіцяє пані Олена.

13–денний тур, окрім огляду вулкана, включає велику екскурсійну програму по Ісландії й коштує 2500 євро з особи.

До речі, не вулканом єдиним: так званий «туризм місцями катастроф» став поширеним явищем в усьому світі. «Тур–катастрофа слідами урагану «Катріна» — таку екскурсію пропонує фірма Grey Line Tours у Новому Орлеані, штат Луїзіана. Ураган пройшовся південним узбереж­жям США на початку вересня 2005 року і забрав півтори тисячі людських життів. Сьогодні ж туристи можуть відвідати місця найбільших катаклізмів, пов’язаних із «Катріною», зокрема зруйнований маяк, стадіон «Супердоум», який ставв притулком для більш ніж 30 тисяч місцевих жителів і під час буревію втратив дах, тощо.

А в Україні не втрачають популярності екскурсії в зону відчуження навколо ЧАЕС — про них писали вже неодноразово.

«Само–тури» в Ніццу «лоу–костами» — на тисячу доларів дешевше, ніж у турфірм

Ще одна тенденція нового часу: українці в посткризових умовах у пошуках якісного та дешевого відпочинку дедалі частіше відмовляються від послуг туристичних операторів — люди самотужки, за допомогою інтернету, бронюють собі готелі та авіаперельоти і взагалі формують повний пакет подорожі в місця відпочинку. Головним напрямком для таких «само–турів» є Західна Європа. «Якщо маєш шенгенську візу, для тебе іспанська Коста Брава, Канари й Лазурове узбережжя Франції стають значно дешевшими, ніж Крим, — розповідає «УМ» Дмитро, заступник редактора однієї з київських газет. — Але, щоб задешево відпочити в цивілізованих умовах, ми починаємо планувати нашу мандрівку приблизно за чотири місяці». За словами журналіста, Західна Європа, її туристичні принади та курорти стали дуже доступними, відколи в Україну прийшли «лоукостові» авіакомпанії. Крім того, що в них і так дешеві квитки, часто бувають спеціальні акційні пропозиції та знижки — це слід постійно відстежувати в інтернеті. Також вигідні акції влаштовують і автобусні та залізничні перевізники по Західній Європі, й інтернет–сервіси з бронювання готелів».

Прямих «лоукостових» рейсів на морські курорти Європи зараз ще немає (не рахуючи північноіталійського напрямку), але можна дуже суттєво зекономити, якщо навіть летіти з пересадками. Так, для прикладу, прямий рейс «Київ–Ніцца» авіакомпанії «МАУ» обійдеться вам приблизно в 450 доларів в один бік, а якщо летіти з двома пересадками — через Мюнхен та Барселону — можна вкластися у 100 доларів чи євро. «Ми не прив’язані до турфірм, які беруть свої комісійні й при цьому пропонують вузький вибір готелів. Самотужки маємо змогу вибрати дешевший готель та спосіб харчування на свій розсуд. Таким чином тижневий відпочинок у Європі може вийти ледь не на тисячу доларів дешевшим, ніж його пропонують турфірми», — каже Дмитро.

Прикметно, що на ринку туристичних послуг України уже з’явилися фірми, які за певні комісійні допомагають подорожувальникам скласти економний маршрут у Європу.

 

ЕКЗОТИКА

Навколо світу за 9 тисяч євро

За інформацією німецького журналу Geo Saison, навколосвітня 24–денна подорож із Франкфурта у Франкфурт обійдеться у 9 тисяч євро.

Серед свіженьких екзотичних турів шукачам пригод сьогодні пропонують також подорож до скарбів Клеопатри, які, за легендою, залягають у затонулому місті біля Александрії. Така мандрівка включає занурення під воду з інструктором та підводну екскурсію по затонулому місту, вона обійдеться аж у 65 тисяч євро.

За 30 тисяч євро можна спуститися на підводному човні на дно Атлантичного океану і поглянути на легендарний «Титанік».

 

ТОП–10

Рейтинг популярних напрямків літнього відпочинку за кордоном за даними туроператорів:

1. Туреччина

2. Єгипет

3. Греція

4. Болгарія

5. Чорногорія

6. Хорватія

7. Туніс

8. Кіпр

9. Іспанія

10. Угорщина

  • Там, де гори й полонини

    Нещодавно в столиці провели чергову благодійну акцію на підтримку сімей учасників антитерористичної операції на сході країни. >>

  • Нав’язливі парасольки і шатра

    Одеська СЕС благословила відпочивальників на відпочинок, повідомивши, що цього року морська вода на пляжах міста відповідає нормам. Для проведення бактеріологічного дослідження спеціалісти міського управління санепідемслужби відібрали близько 50 проб. >>

  • Поліські джунглі

    Якби Бог вділив Волині трохи довше літо та кілька толкових інвесторів, її Шацькі озера вже давно б могли стати ще одним Кримом. Та якщо гроші знайти — завдання з тих, що вирішуються, то сонячних теплих днів озерний край отримав стільки, скільки вже отримав. Тому по максимуму ловить кожну літню днину. >>

  • «Відпустка» для малят біля «мами»

    Коли сподівання на оздоровлення в Криму для людей без «вати» в голові відпали, основну ставку зробили на Одещину. Регіон цілком справедливо вважають головною альтернативою не лише для відпочинку на морі дорослих туристів, а й для дітей. За кількістю оздоровчих закладів область із центром у місті, яке нерідко називають з прикладкою-означенням «мама», займає лідируючі позиції на материковій Україні. >>

  • Табірна мова

    Пора, коли діти «йдуть у відпустку» на три місяці, для батьків додає клопоту: чим би їх зайняти, щоб не сиділи вдома за гаджетами. Рятівною соломинкою для тих, у кого є молодші школярі, стають денні табори на базі загальноосвітніх навчальних закладів. >>

  • Дітям Донбасу повертають дитинство

    Цього року близько 167 тисяч маленьких українців із зони АТО позбавлені можливості поїхати на канікули до бабусі, відпочити в санаторії поблизу міста або відвідувати пришкільний табір. Щоб для них літо було з іграми на свіжому повітрі, а не серед уламків будівель і з сумними думками про війну, докладають зусиль державні органи соціального захисту та волонтери. >>