«Процес СВУ–СУМ» повертається?

17.06.2010

Ще кілька місяців тому така історія могла б зійти за не дуже дотепний анекдот, а тепер це частина нашої реальності, з якою важко не рахуватися. Події розгортаються так, що Харків невдовзі може знову отримати гучний політичний «процес СВУ–СУМ», унаслідок якого у 29—30–х роках минулого століття було розгромлено українські патріотичні організації.

Почалося все нібито з суто майнового конфлікту. Як «УМ» уже повідомляла, мерія з невідомих причин відмовилася подовжити термін оренди приміщення по вулиці Сумській, яке займають кілька відомих у Харкові українських патріотичних організацій. Завдяки їм за цією адресою діють курси української мови та гри на бандурі, створено рідкісну для російськомовного міста бібліотеку, проводяться краєзнавчі студії, видається газета «Український простір». Орендарі кажуть, що власним коштом провели у культурному центрі ремонт і регулярно сплачують щомісяця до міської скарбниці 2,5 тис. грн. орендної плати. Тобто жодних правил співробітництва з комунальним департаментом міськвиконкому вони не порушували, тому й не розуміють, чому управлінці вирішили залишити їх без даху над головою. З’ясування стосунків між патріотами і чиновниками продовжилося у суді, і слуги Феміди стали на бік мерії. Тоді й виникла в активістів ідея шукати захисту одразу у двох президентів — Віктора Януковича та Барака Обами, на адресу яких вони надіслали листи з проханнями про захист.

А далі сталося неймовірне. Як повідомили пресі керівники організацій СУМ (Спілка української молоді), «Спадщина», «Сокіл» тощо, за апеляцію до американського президента обласна прокуратура порушила проти них... кримінальну справу. «Підписантам буде інкримінуватися стаття за першим розділом Кримінального кодексу — «Злочини проти основ національної безпеки України», — кажуть патріоти. І додають, що вже отримали незаперечні докази щодо саме такого перебігу слідства. Недавно на адресу голови крайової організації СУМ Костя Черемського надійшов лист від Управління СБУ в Харківській області з повідомленням про те, що обласна прокуратора надіслала до цього відомства запит щодо «Листа громадських організацій Харківщини до президента США» і просить перевірити послання до Обами на предмет «можливих фактів посягання на державний суверенітет України».

У зв’язку з цим співробітники Служби безпеки звернулися до пана Черемського з проханням надіслати їм копію листа, перекладеного українською мовою і «завіреного печаткою харківської крайової організації «Спілка української молоді». А заодно — повідомлення, в який спосіб, за задумом патріотів, «президент США Барак Обама має попередити зростання соціальної напруги та міжетнічні конфлікти у Харківському регіоні, захистити соціальний баланс у м. Харкові та не допустити виселення «Спадщини» з приміщень».

Міжетнічні конфлікти у листі згадувалися не випадково. Однією з причин свого виселення керівники українських організацій назвали ймовірну образу чиновників на протест проти встановлення у Харкові меморіальної дошки на честь професора–монархіста Андрія Вязігіна — одного з організаторів харківського відділу «Чорної сотні», що ввійшла в історію як винуватиця єврейських погромів та переслідувань українських патріотів. Мовляв, саме після відкритого виступу проти такого вшанування чиновники ополчилися на громадських активістів. Причому ополчилися так затято, що в місті невдовзі може початися «другий раунд» горезвісного «процесу Спілки визволення України — Союзу української молоді», який 80 років тому започаткував тотальні репресії української інтелігенції.

Листа Обамі підписали відомі в Харкові діячі української культури, науковці, митці, кобзарі. Не виключено, що всім їм можуть інкримінувати щось на зразок «зради батьківщині». Історія, схоже, дійсно повторюється у вигляді фарсу.