Відстрочення вироку

17.06.2010

Урядовий проект Податкового кодексу, винесений на розгляд Верховної Ради, поставить українську книгу на межу знищення. Цю тривожну новину повідомили відомі в Україні письменники та видавці брати Капранови, які в поширеній учора заяві наголосили: підготовлений Кабміном Азарова проект кодексу не містить норми про звільнення від податку на додану вартість друкованої продукції. «Стаття 19 розділу 5 цього проекту, яка містить перелік товарів та послуг, звільнених від ПДВ, не згадує про книжки, брошури, журнали та газети. Ба навіть підручники, які друкуються державним коштом, не увійшли до списку «помилуваних» новою владою. Отже, в разі ухвалення цього Податкового кодексу українські книговидавці будуть повністю позбавлені податкових пільг», — сказано в заяві.

На думку видавців, це викличе зупинку книговидання, збільшить ціни на вітчизняні книжки і знищить невеличкі українські видавництва. Боротися Капранови збираються методом лікнепу серед парламентаріїв, багато хто з яких може й не знати, про що написано в кількасотсторінковому законопроекті: «Поки що ми намагаємося вплинути на депутатів — вони ж не знають, там товстелезний кодекс», — повідомив «УМ» Дмитро Капранов.

Водночас президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін вважає, що капранівський набат — марний. «У прикінцевих положеннях (до Податкового кодексу. — Ред.) написано, що всі пільги за видавцями зберігаються, відповідно до закону, до 1 січня 2015 року. Розраховувати на те, що нам довічно їх дадуть, не варто, але до 2015 року — на сьогодні цього достатньо», — зазначив у коментарі «УМ» пан Афонін.

Народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна, яка, власне, за словами Капранових, і звернула увагу на «книжкову» прогалину в законопроекті, вважає, що перехідні положення нічого не вирішують. «Прикінцеві положення діють тимчасово. Система (кодексу. — Ред.) встановлюється, а в прикінцевих положеннях — якісь тимчасові винятки. Нам треба визначитися: українська книжка — постійне явище чи тимчасове? Для мене — постійне», — заявила Ляпіна.

Нагадаємо, що 2004 року в системі книговидання в Україні було скасовано пільги на ПДВ. Від того удару українська книжка змогла відійти тільки до 2007 року. Проект нового Податкового кодексу, який викликає обурення у підприємців різних галузей, у Верховній Раді збираються ухвалити до завершення поточної сесії.

 

КОМЕНТАР

«Вони — люди неотесані й погано уявляють роль книжки, освіти, культури»

Оксана Забужко, письменниця, громадська діячка (із сайту zaukrainu.org):

— Книговидання — це навіть не крихти господарки в українській економіці. Це мізер, на який нова влада взагалі не зважає з економічної точки зору. А з точки зору духовної — це для них повністю закрита у свідомості тема. Вони не розуміють, що це і як це.

Йде цілковите руйнування всіх базових опор того, що Пушкін називав «самостоянієм» — освіта, культура. Окупаційна влада — вона і є окупаційна влада. Я думаю, що час підняти геббельсівську програму для окупованих слов’янських територій і побачити, до чого ці «пацани» тяжіють.

Я не думаю, що вони це роблять свідомо. Вони самі люди абсолютно неотесані й просто погано собі уявляють роль книжки, освіти, культури. Вони думають, що наука — це коли вони купили диплом; що книжки вони самі напишуть — тобто наймуть для цього когось.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>