Коста Брава зачекає

16.06.2010
Коста Брава зачекає

Ігор Діденко.

Колишньому першому заступнику глави НАК «Нафтогаз України» Ігорю Діденку на певний час доведеться забути про улюблену Іспанію (там він отримав вид на проживання) й, зокрема, про курорт Сагаро, що поблизу Барселони, на узбережжі Коста Брава, де він провів значну частину життя. Як повідомляє видання «Українська правда», посилаючись на власні джерела, нещодавно пана Діденка допитали в СБУ, після чого взяли підписку про невиїзд. Тобто, по суті, колишній посадовець «Нафтогазу» став головним фігурантом справи про завдання збитків Україні, за результатами розгляду позову «Росукренерго» в Стокгольмському арбітражі.

Нагадаємо, що РУЕ та «Нафтогаз» сперечалися за право володіння 11 млрд. кубометрів газу. Нещодавно Стокгольмський суд пристав на бік «Росукренерго» — газового посередника, співвласниками якого є російський «Газпром» та український бізнесмен Дмитро Фірташ. Тож на минулому тижні голова СБУ Валерій Хорошковський повідомив про відкриття справи за фактом завдання збитків державі Україна у зв’язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. Адже Україна має повернути РУЕ додаткові обсяги газу у вигляді штрафних санкцій. Йдеться про епізод справи, датований зимою 2009 року — тоді Україна вилучила 11 млрд. кубометрів газу в «Росукренерго» в рамках угоди між урядами Путіна і Тимошенко.

«Об’єктом уваги слідчих став саме Діденко, можливо, тому, що формальний керівник «Нафтогазу» Олег Дубина більшу частину 2009 року провів на лікарняному, — припускає «УП». — Крім того, саме підпис Діденка стоїть під Договором уступки між «Нафтогазом» і «Газпромом», який через півтора року став передумовою тих санкцій, які СБУ кваліфікувала як збитки».

Водночас зовсім не факт, що саме фігура пана Діденка є кінцевою метою слідства. Адже договір уступки він уклав згідно з директивами, підписаними тодішнім Прем’єр­міністром Тимошенко, на яких також стоїть печатка уряду. Однак відомо, що Кабмін як колегіальний орган на момент укладення газових договорів не ухвалював жодного рішення щодо директив. Тобто вони були виписані особисто Юлією Тимошенко, хоча закон про Кабінет Міністрів не наділяв її такими повноваженнями.

Справу про зниклий газ учора прокоментував Президент Віктор Янукович. Він підкреслив, що Україна зобов’язана, згідно з міжнародними угодами, виконати рішення арбітражу у Стокгольмі. «Але ми повинні дати відповідь — де цей газ подівся, — каже глава держави. — Сподіваюсь, що найближчим часом слідчі дадуть відповідь на це запитання. Необхідно з’ясувати, хто приймав рішення не віддавати «Росукренерго» газ, а також з’ясувати, що це було — зловживання чи ще гірше».