Наливайченко сподобався націоналістам

16.06.2010

Недавній «помаранчевий» шеф СБУ, а віднедавна — лідер громадської ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко з осені остаточно зануриться у велику політику. Вчора він провів «розвідку боєм» у Львові. За словами Наливайченка, до кінця літа буде розроблено програму оновлення країни — над цим працюють громадські активісти по всій Україні. При цьому колишній головний спецслужбіст країни категорично відкинув повідомлення, нібито він може невдовзі очолити партію «Наша Україна»: «Це чутки, і їх я не коментую. Так само, як і не беру участі в інтригах».

Водночас колишній голова СБУ в коментарі «УМ» заперечив можливість долучення його політичної сили до опозиції у форматі Тимошенко—Тягнибок. «Ми не будемо працювати на конкретного вождя, тим паче на дискредитованого, — каже пан Наливайченко. — Колишні урядовці не можуть претендувати на звання національної сили, бо саме вони зрадили національні інтереси в Москві в січні минулого року, уклавши антинаціональні угоди».

Натомість, коментуючи проблему можливого розколу країни, Валентин Наливайченко заспокоїв: «Розколу не буде. Він і не загрожував. Це зручна політична міфологема. То були інспіровані сценарії, придумані не в Україні. І граються в Україні з цими сценаріями люди, котрі не є українцями і навіть забули про власне громадянство».

За словами екс­керівника спецслужби, не буде в Україні зараз і «гри компроматів»: «Я вам це кажу як професіонал, це все вигадки про валізи з компроматом».

Наливайченко порадив відкидати припущення, мовляв, патріотичні сили мають бути лише опозиційними в нашій державі. На думку провідника «ОК», для цього слід зламати комплекс меншовартості.

У коментарі «УМ» Наливайченко провів межу політичного компромісу, яку він бачить для себе. За жодних обставин, каже ініціатор «Оновлення країни», він не буде обговорювати «будьякі спроби зашкодити територіальній цілісності України чи змінити статус української мови». Також Наливайченко запевнив, що на компроміс не можна йти в питанні оцінки комуністичних злочинів.

На Львівщині громадську ініціативу «Оновлення країни» підтримали Центр національного відродження ім. Степана Бандери, Товариство політв’язнів та репресованих, Ліга українських жінок, Братство воїнів ОУНУПА. При цьому, як видно, імідж «оновлювачів» далекий від удаваного радикалізму. Рух Наливайченка працює і в інших напрямах. Відтак, за інформацією «УМ», до цієї ініціативи вже долучилися медики зі сходу та студенти із заходу України.

 

НАПЕРЕДОДНІ

Ексголова СБУ хоче
заборонити Компартію

Перебуваючи позавчора в ІваноФранківську, координатор громадянської ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко висловився за цілковиту заборону Компартії. «Я прихильник того, щоб вийти раз і назавжди на судовий процес щодо заборони Комуністичної партії в цій державі, у моїй державі, — сказав Наливайченко в ефірі обласного телебачення «Галичина». — Саме в Україні починалися і концтабори, і репресії, і розстріли, і тортури, які тривали до 1990 року. А депортації із Західної України цілими вулицями відбувалися до 70х років. Це треба визнати і засудити».

 

 

ВАЖЛИВО

«У справі Чорновола є серйозна інформація»

Щодо загибелей композитора Володимира Івасюка та В’ячеслава Чорновола, то Валентин Наливайченко розповів «УМ»: у цих справах є нова інформація. Ексголова СБУ визнав, що КДБ стежив за Івасюком і збирали про нього інформацію. «Прямих доказів про те, що його було вбито працівниками КДБ, нема, — пояснює колишній керівник СБУ. — Але нема тільки прямих доказів цього».

Водночас щодо загибелі Чорновола Наливайченко значно стриманіший: «Я не маю права про це говорити. Я вдячний Генпрокуратурі і фахівцям, які працювали над цією справою. Цю справу, напевно, вже слід завершити або бодай продовжити. І звіт зробити публічним». На пряме запитання «УМ», чи є сенс говорити, що Чорновола вбили, екс­голова СБУ натякнув: «У цій справі слідчим прокуратури варто надати суспільству всю можливу інформацію, адже вона, за моїми даними, дуже серйозна».