У полі будуть танці

08.06.2010
У полі будуть танці

На літніх фестивалях і танці будуть, і розваги для дітей. (Фото Олега КОЛЕСНІЧЕНКА.)

Настала пора збирати наплічники і планувати своє фестивальне літо. На початку весни були побоювання, що фестивальний рух зменшить оберти, а то й згасне: Мінкульт не планує фінансувати музичні розваги, скупість спонсорів у період кризи теж можна зрозуміти. Та за останні дні погода над фестивальною мапою прояснилася. Серед забав у форматі world music є пару рокових, але все одно з нотками етно, майстер–класами, толоками, ярмарками народних майстрів, кінопоказами, різноманітними шоу і з точками народної кухні. Із сумом для наших гаманців доводиться констатувати, що забави, які ми раніше відвідували із копійками в кишені, перейшли на платну основу. Та ще сумніше те, що музична якість від цього аж ніяк не підвищилася. Залишається сподіватися, що організатори, визначившись із датами, підтягнуть програми до відповідного рівня і фестерам не буде шкода платити по 100—200 гривень за танці під відкритим небом.

«УМ» обдзвонила всі фестивальні штаби, дещо довідалася про особливості цьогорічного фестивального руху і радо ділиться інформацією зі своїми читачами.

 

1. «Трипільське коло»

Перший наймасштабніший фестиваль, яким розпочнеться музичний туризм Україною. Традиційно пройде у Ржищеві під Києвом з 1 по 4 липня. Ніша «Трипільського кола» — еко–культурна тематика. Кожен наступний фестиваль має свою стихію. Цього року — вогонь. Тут заборонено вживати алкоголь і курити. Всі розваги мають дотичність до трипільської культури. Два останні дні будуть музичними. На великій сцені виступатимуть гурти «ДримбаДаДзига», «ПоліКарп», «ДахаБраха», «Піккардійська терція». Ціни на квитки діляться на вікові категорії: дітячі (від 5 до 16 років) по 40 гривень, пільгові (пенсіонери, студенти, інваліди) по 110 гривень, дорослі по 150 гривень.

2. «Фортмісія»

Якщо вірити програмі, це буде найоригінальніший фестиваль зі всіх перелічених. Проходить на українсько–польському кордоні, на руїнах унікальних оборонних фортів Першої світової війни в селі Поповичі Мостиського району Львівської області. На цю територію можна потрапити лише раз на рік, тільки під час фестивалю, з 2 по 4 липня. Сцени облаштують на колір і смак. На роковій сцені виступатимуть «Тартак», «Мертвий півень», «Пропала грамота», «Рутенія», «КораЛЛі», «Джек о’Лентерн», «Че–Че», а також польські зірки KOKA, Miazsz, Samba Sim, Joxe, Pigs Like Pigeons, Przedvertze, Port Przemysl. Джаз гратимуть ForTTrio.Yaremchuk–Alex–Voytyk (Нідерланди—Укра­їна), Tatyana Balakisky & Tet Project (Росія), Borisov–Nosova–Yaremchuk (Росія—Україна), ShockolaD (Україна). Етно втнуть Banda ARKAN, «БАЙ», «Люди Добрі», очільниця легендарного львівського гурту «Королівські зайці» Леся Герасимчук та гурт «КораЛЛі». З електронною музикою експериментуватимуть Funkmasters, Zapaska, Ярко Хомик та Юрко Іздрик. Насиченими на події будуть театральні та літературні майданчики, а також павільйон візуального мистецтва. І попри це, вхід на «Фортмісію» безкоштовний.

3. «Країна мрій»

Усе важче батьку фестивалю Олегу Скрипці проводити «Країну мрій» повноцінною і насиченою цікавинками. Минулого року через брак коштів витягнув забаву на один день. Цього разу «Країна мрій» накриє Співоче поле 10—11 липня. Програма у стані розробки. Відомо лише, що великою буде літературна частина, а ще з’їдуться кобзарі, бандуристи і фольклорні гурти з різних куточків України. Які саме, організатори ще не називають. Адже заявки на участь у фестивалі можна подавати до 15 червня. Відомо лише, що «Країна мрій» стає платною. Вхідний квиток — 30 гривень, партер — 100 гривень.

4. «Рурисько»

Етнозабава планується на 9–10 липня у Бережанах (Тернопільська область). Цей музичний продукт суто тернопільського розливу. Відвідувачів розважатимуть місцеві колективи ТВПГ, «Зелені сестри», «Медовий полин», Los Colorados, Brio, а також «Варка» (Черкаси), Split (Львів), Verlibena (Cімферополь) «Інший день» (Київ), «Антре» (екс. Н.Три) (Київ).

5. «АртПоле»

Фестиваль змінюється, як хамелеон. Починав у Шешорах на Прикарпатті, емігрував у Воробіївку на Вінниччині, а тепер переїхав на 12–18 липня під Одесу на Куяльницький лиман. Із етнічного став мистецьким, де з будь–якого сноба за тиждень виліплять художника. Останні дні фесту віддадуть під музику. Виступатимуть OqueStrada (Португалія), Kapela Kvety (Чехія), «Перкалаба» (Україна), Di Grine Kuzine (Німеччина), Gatta molesta (Італія), Village Kollektiv (Польща), Piss&Lough (Україна) та PortMone (Білорусь). Ціна від 100 гривень, залежно від кількості днів і наявності намету.

6. «ПроРок»

У парку в місті Сміла на Черкащині 17–18 липня відриватимуться рокери Dark Funeral (Швеція), Ektomorf (Угорщина), Powerwolf (Німеччина), MoriA (Україна), Paradise Lost (Великобританія), Alestorm(Шотландія), Natural Spirit (Україна). Ціна на два дні — 250 гривень.

7. «Мазепафест»

Тільки–но з’ясувалося, що роздобули гроші на полтавську рок–забаву. Рокові концерти пройдуть 17–18 липня. Хто виступатиме, організатори ще самі не знають. Тому про платний вхід питання не порушується.

8. «Тарас Бульба»

У Дубно на Рівненщині 16–18 липня з’їдуться молоді гурти, які боротимуться за призові місця. Фестиваль виділяється з поміж інших важкою музикою, надмірним розпиванням алкоголю і часто неякісним відбором «свіжої крові».

9. «ПідКамінь»

До вчора організатори ще не знали, чи знайдуть спонсорів. Радісна новина: фестиваль за будь–якої погоди відбудеться. Ще радісніша, грошовий внесок стягуватимуть лише із мешканців наметового містечка. Щодо музичної програми «ПідКамінь» жодного разу не розчаровував. Хто з музикантів візьме участь, стане відомо до кінця наступного тижня.

10. «Лемківська ватра»

Найбільша лемківська імпреза в Європі пройде 17–18 липня в Ждині на колишній українській території, тепер — польській. На батьківські землі 27 років поспіль з’їжджаються кілька поколінь лемків. Біля ватр згадують про традиції, співають рідних пісень, оповідають, як їм жилося. Єдина проблема — це доїхати до Ждині і мати шенгенську візу.

11. «Свірж»

Після минулорічного фіаско фестиваль культур народів світу проходитиме, наче нічого й не було. От тільки зі Свіржа піді Львовом переїдуть у село Нові Петрівці під Київ. Дата і формат залишаються незмінними — 30 липня–1 серпня. Обіцяють близько 80 концертів українських і закордонних гуртів. Поки що заявили про участь українських гуртів «Божичі», «таРута», «Хеппі Піпл», «Верлібена», а також білорусів «Зомбі Зу», «Мамкіни Буси». Ціни на квитки помірні, починаючи від 20 гривень.

12. «Славське рок–фест»

30 липня — 1 серпня у карпатському містечку на Львівщині поєднаються потужні спортивна, мистецька та екологічна програми. Щодо музичної, її можна вважати підсумковою у фестивальному блоці за липень, а також традиційною для «Славське рок». Українську музику представлятимуть гурти «Гуцул Каліпсо», «ТаРУТА», «Рутенія», «Мертвий півень», Махіма, Revenko–Band, «Димна Суміш». З Англії приїдуть The Ukrainians, з Німеччини — Mammasweed, з Польщі — Fаrben lehre і Czerwone Gitary, а також із Латвії завітають Screampiece. Ціну на вхід ще не встановили, але більше 100 гривень не проситимуть.