«Легенда» про княгинь у жовтому

22.05.2010
«Легенда» про княгинь у жовтому

У боротьбі на «другому поверсі» українки повністю переграли суперниць із Угорщини. (Фото з сайту Gorod.cn.ua.)

Національній жіночій команді для отримання прямої перепустки на світовий чемпіонат, що відбудеться у 2011 році на полях Німеччини, необхідно у своїй групі посісти лише першу сходинку. Щоправда, для команд, які опиняться другими у восьми європейських «пульках», ФІФА ще організує «плей–оф» за додаткову путівку з командою із зони КОНКАКАФ. Аби не ускладнювати собі життя матчами «на виліт», «жовто–синім» необхідно без втрат пройти решту турнірної дистанції. Адже в перших трьох матчах відбору вони вже втратили п’ять пунктів.

Напередодні матчу зі збірною Угорщини наставник національної команди Анатолій Куцев ще раз повторив, що будь–яка осічка може стати фатальною для його підопічних. Тож на гру з угорками, яка відбулася позавчора в Чернігові на стадіоні ім. Юрія Гагаріна, наші співвітчизниці виходили вкрай вмотивованими. Команда, в якій більшість складають гравці чернігівської «Легенди» та легіонерки з Росії, була сповнена бажання поквитатися з суперницями за втрату двох очок у двобої, що відбувся минулої осені в місті Шопрон (гра під зливою завершилася з рахунком 1:1). Цікаво, що нового з’ясовування стосунків дві збірні чекали зайвий місяць. За попередньо складеним розкладом поєдинок мав відбутися 21 квітня, але тоді угорки не змогли вчасно дістатися України через виверження ісландського вулкану.

«Мені добре відомі сильні та слабкі сторони у грі суперниць, і я усвідомлюю, як потрібно діяти проти них», — казав керманич української збірної. І справді, через 36 хвилин від початку двобою господарки мали комфортну, як здавалося, перевагу у два м’ячі — завдяки влучним ударам головою форварда пермської «Звєзди» Дарини Апанащенко. У обох випадках Дарці асистувала ще одна «росіянка» — Людмила Пекур, яка виступає за «Енергію» з Воронежа.

Але далі, як часто буває з непередбачуваними жінками, в грі збірної стався провал. Можливо, наші дівчата зарано повірили в перемогу, а, можливо, дався взнаки брак зіграності, на що після матчу скаржився Анатолій Куцев. Хай там як, але під завісу першого та в середині другого тайму у воротах Ірини Зварич двічі розписалася півзахисниця німецького клубу «Вольфсбург» Жанетт Якобфі — 2:2.

Тож «жовті» мусили починати все з початку. Добре (для нас), що в молодого угорського колективу, за словами наставника гостей Аттіли Ваго, не вистачило сил на вирішальну частину матчу — підопічним Куцева в останні десять хвилин вдалося дотиснути суперниць, ще двічі засмутивши голкіпера гостей Реку Сеч. Переможну крапку в матчі, на радість численних глядачів, поставили місцеві футболістки. Після третьої поспіль результативної передачі Людмили Пекур відзначилася захисниця «Легенди» Олена Ходирєва. А четвертий гол забила Ольга Бойченко.

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір чемпіонату світу 2011 року. Європа. Група 4

Україна — Угорщина — 4:2 (Апанащенко, 6, 36; Ходирєва, 81; Бойченко, 85 — Якобфі, 38, 71)

Турнірне становище: Польща — 12 (5 матчів), Угорщина — 11 (6), Україна — 7 (4), Румунія — 7(5); Боснія і Герц. — 0 (6).