Не дуріть Азарова

29.04.2010

Прем’єр–міністр Микола Азаров назвав бюджет–2010 «дуже складним кризовим бюджетом, але водночас першим збалансованим реалістичним документом». Його ж попереднику — закону зразка 2009 року — очільник уряду присвятив значно більше часу. «Це найгірший бюджет за всю історію країни, практично бюджетний бєспрєдєл. Зафіксоване масове розкрадання коштів платників податків з минулорічного бюджету, а також нецільове їх використання, зокрема на передвиборчу кампанію колишнього Прем’єра», — наголосив Микола Азаров на вчорашньому засіданні уряду.

За підрахунками Азарова, дії попереднього уряду спричинили дер­жаві збитків на 100 мільярдів гривень. На його думку, «матеріали про виконання бюджету 2009 року повинні розглядатися в першу чергу правоохоронними органами». Зокрема, Азаров поскаржився, що кошти за понад 5 тисяч квартир, які Тимошенко роздавала під час кампанії, залишилась винна Державна іпотечна установа.

Прем’єр нагадав ще й про неповернену заставу в розмірі 800 мільйонів гривень компаніям за участь у конкурсі з продажу акцій Одеського припортового заводу.

Відкриваючи засідання, Прем’єр висловив своє категоричне «за» перебуванню Чорноморського флоту в Україні. «Те, що термін ЧФ продовжено, ні на йоту не обмежує той обсяг суверенітету, який є в нашої дер­жави. Не позбавляє нашої держави жодної п’яді землі, не заподіює шкоди цілісності нашого народу, не обмежує права жодного громадянина. Навпаки — тепер у нас є каталізатор економічного зростання», — декламував Микола Азаров.

«Серед тих, хто виступає проти, багато таких, які одурюють самі себе, не усвідомлюють, чим загрожувало продовження конфліктної політики, газова капітуляція перед Росією», — зазначив Азаров.

 

НАГОЛОС

Найбільш жорсткі вимоги Прем’єр поставив перед регіональною владою. «Упродовж травня місцеві влади й адміністрації мають збалансувати місцеві бюджети та подбати про те, щоб доходи цього бюджету наповнювались не за рахунок податкового тиску, а за рахунок пожвавлення ділової активності. Хто вчасно не затвердить бюджет — не отримає ні копійки», — попередив він. Жорсткі вимоги, на думку Азарова, дадуть змогу з другого півріччя 2010 року бюджет виконувати «в автоматичному режимі».