Здрастуй, Папо!

20.04.2010

Минулої п’ятниці Папі Римському Бенедиктові XVI виповнилося 83. Гучних святкувань понтифік не влаштовував — лише отримав від пастви величезний торт. Загалом Папа присвятив день відпочинку перед поїздкою на Мальту. От тільки навряд чи цей візит додав главі Католицької церкви святкового настрою. Адже першим, що мав побачити Папа в цій маленькій острівній країні, було... більш ніж триметрове зображення фалоса.

Скульптура стоїть на шляху з міжнародного аеропорту «Лука» до столиці країни, Валетти, й об’їхати її іншим шляхом неможливо. Мер міста Лука Джон Шембрі закликав зняти «вульгарну та відразливу» статую на час візиту Папи або принаймні чимось її прикрити. Але влада не дослухалася заклику.

«Середземноморську колону» — стилізоване зображення ерегованого чоловічого статевого органа заввишки 3,5 метра — створив і встановив у Луці 2006 року місцевий скульптор–авангардист Пол Велла Крітьєн. Митець відмовився приховати велетенський різнокольоровий стояк, назвавши критиків скульптури «неуками». За словами Крітьєна, це «сучасне зображення давньоєгипетського символа». Скульптор похвалився, що створив уже не одну таку фігуру для приватних замовників та громадських місць в Австрії та Німеччині, і люди там «не такі темні», як на Мальті.

Що ж до Папи Бенедикта XVI , то вчора виповнилося ще й п’ять років від дня його обрання на престол. Із цієї нагоди кардинали в Римі зібралися в папському палаці на святковий ланч, відзначивши, що понтифік для свого похилого віку перебуває в чудовій формі.