Не побачити, то хоч помацати

17.04.2010

Цього тижня вийшов друком перший у світі порнографічний часопис для сліпих — «Дотикові думки» (Tactile Minds). Як повідомляє британський таблоїд «Сан», стартовий номер оформлено з шиком, і не в журнальному форматі, а у формі об’ємної книги вартістю 225 доларів. У ній є все, що міститься у виданнях такої спрямованості: і «соковиті» тексти, і збуджуючі ілюстрації. Різниця лише в тому, що тексти набрані шрифтом Брайля, а «картинки» своїми опуклостями повторюють інтимні органи.

Видання «Плейбоя» для сліпих — уже звична справа, але воно містить лише набрані шрифтом Брайля тексти. Тоді як «Дотикові думки» збагачені «наочними посібниками», і сороміцьких «барельєфів» у журналі аж 17. Серед них — оголена жінка в «позі диско» з «досконалими грудьми», «робот–коханець» тощо.

Ініціатором та упорядником видання стала канадка Ліза Мерфі. 35–річна підприємниця з Торонто прийшла до такої ідеї після того, як усвідомила, що «незрячі повністю позбавлені культури спілкування з сексуальними зображеннями». «Досі не існувало книжок із тактильними картинками для дорослих. Тому ми ступаємо на цілком новий ґрунт», — каже видавець. Для неї самої ця царина не нова, бо Ліза вже працювала добровольцем у Канадському національному інституті для незрячих, виготовляла різні навчальні діаграми та фігурки, аби сліпі від народження мали уявлення, якої вони форми та вигляду.

Підготовка першої книги до друку, передусім переведення звичайних зображень у тривимірні, зайняло два роки. З огляду на об’ємність зображень, товщина книги — 15 см. Хоча видання й адрусується сліпим, але виконене в кольорі.