Доступ у цех суворо заборонений

08.04.2010
Доступ у цех суворо заборонений

Донецькі дзвони прикрашають багато храмів України. (Фото Укрінформ.)

На Донецькому металургійному заводі є не зовсім звичний, як для цього підприємства, підрозділ — цех із виробництва церковних дзвонів. Це, мабуть, єдине спеціалізоване підприємство такого роду в країнах СНД. Існує воно менше дев’яти років і працює на ньому лише десять осіб. За словами начальника цеху Сергія Самойлова, підбір кадрів до творчого колективу здійснюється дуже ретельно. Лише професійних якостей тут замало, головна умова — щоб працівник був віруючою людиною.

 

Оскільки науці виливати дзвони зараз ніде не навчають, то пану Сергію самому довелося опановувати мистецтво дзвоноливарства за підручниками та давніми описами. Він не лише оволодів секретами майстерності попередників, а й винайшов свої, яких, звичайно, нікому не розповідає. Хоча люди цього невеличкого колективу і побожні, однак дотримуються деяких зовсім нецерковних догм. Приміром, коли проходить таїнство народження дзвону — доступ стороннім на територію цеху заборонений.

— Перший дзвін вагою 7 тонн відлили для чоловічого монастиря Оптина Пустинь, що в Калузькій області Росії, — розповідає пан Сергій. — А найбільший на сьогодні дзвін вагою 13,5 тонни, обрамлений короною у вигляді голів ангелів, радує слух вірян Свято–Троїцького монастиря під Смоленськом.

Загалом за неповні дев’ять років на підприємстві виготовили близько 1300 дзвонів загальною вагою понад 500 тонн. Найменший — діаметром 13 см і заввишки 13,5 см важив усього 2,5 кг, а наймасивніший 16–тонний велет був у діаметрі 2, 76 метра і сягав майже триметрової висоти. Але й це для самобутнього колективу — не межа.

Якщо останніми роками металургійна галузь переживає кризу і виробництво металу зменшується, то дзвоноливарство кризи не знає. Замовлень тут не бракує і щомісяця з цеху вивозять від двох до т­рьох десятків виробів. Нині дзвонами донецьких майстрів оздоблені дзвіниці багатьох храмів в Україні, Росії, Грузії, Німеччині, Греції. А зовсім скоро дзвін майстрів Донбасу пролунає на Антарктиді. У грудні цього року група донецьких спортсменів–альпіністів має намір підкорити крижані вершини Білого континенту і тамтешній православній громаді (навіть в Антарктиді є православний храм) повезуть спеціально відлитий 5–кілограмовий дзвін — подарунок від шахтарів і металургів Донецька.

Наразі, за словами Сергія Самойлова, триває робота над виготовленням 860–кілограмового дзвона, який буде кленькати у центрі шахтарської столиці, неподалік «Донбас Арени». Особливість дзвону в тому, що його буде виготовлено зі сплаву бронзи та гільз зі снарядів часів Другої світової. Дзвін, дебют якого планують уже у квітні, буде подарунком від металургів ветеранам війни до Дня Перемоги.