НОВИНИ ПЛЮС

08.04.2010

Повінь у Ріо–де–Жанейро

У Бразилії триває рекордна за останні 44 роки повінь, жертвами якої вже стали щонайменше 95 людей. Головний удар стихії припав на Ріо–де–Жанейро, де внаслідок потужної зливи, що тривала більше доби, з берегів вийшла річка Маракана. Повністю або частково затопленими виявилися десятки житлових кварталів. За інформацією мера міста Едуарду Паеса, майже півтори тисячі городян залишилися без даху над головою. Більшість загиблих — мешканці бідних кварталів, так званих фавел (нетрів), де багато старого житла. Внаслідок обвалів ґрунту їхні будинки завалилися, поховавши під собою людей.

У Таїланді — надзвичайний стан

Прем’єр–міністр Таїланду Алісіт Ветчачива оголосив про запровадження надзвичайного стану в столиці країни Бангкоку та кількох провінціях. Поштовхом до такого рішення стала спроба опозиціонерів, які вже майже місяць мітингують у центрі столиці, взяти штурмом будівлю парламенту. Нагадаємо, прихильники екс–прем’єра Таксіна Чинавата вимагають від уряду розпустити парламент і призначити нові вибори. Як одностайно запевняють і влада, й опозиція, туристам тайські заворушення жодним чином не загрожують.

У США загинули шахтарі

25 шахтарів загинули, четверо зникли безвісти внаслідок аварії на вугільній шахті у штаті Західна Вірджинія, США. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, вибух стався під землею у шахті, розташованій за 50 кілометрів від столиці штату — Чарльстона. За попередніми висновками, в шахті належним чином не дотримувалися заходів безпеки.

Кривава засідка в Індії

Підрозділ поліцейських сил у Центральній Індії потрапив у засідку бойовиків–маоїстів у лісистій місцевості в штаті Чхаттісгарх. Унаслідок атаки повстанців, які відкрили по правоохоронцях вогонь з автоматичної зброї та закидали їх гранатами, загинули 75 поліцейських. Як повідомляє ІТАР–ТАКС із посиланням на офіційні індійські джерела, в нападі брали участь більше тисячі бойовиків–маоїстів, а група атакованих резервістів налічувала близько 120 осіб. Цей напад є найкривавішим за тривалий час. Імовірно, у відповідь влада країни може провести велику операцію проти маоїстів, які оголосили своєю метою «звільнення індійської сільської бідноти від гніту капіталістів».

Теракти в Багдаді

Щонайменше 49 людей загинули, понад 160 поранено внаслідок серії терактів у Багдаді. Шість вибухів пролунали у вівторок біля житлових будівель столиці Іраку та її околиць. Чотири будинки повністю зруйновано. У районі Алауї смертник підірвав себе в ресторані поблизу колишнього посольства Великої Британії.

У Московському метро підірвалася вчителька

Федеральний оперативний штаб Національного антитерористичного комітету Росії офіційно повідомив про те, що встановлено особу другої смертниці, яка здійснила теракт у Московському метро 29 березня. На станції метро «Луб’янка» підірвала себе 28–річна уродженка Дагестану, вчителька інформатики Маріам Шаріпова.

Валуєв став «єдиноросом»

Російський боксер–важковаговик Микола Валуєв вступив у партію «Єдина Росія». При цьому Валуєв заявив, що кидати спорт поки що не збирається, але «вже замислюється над подальшою діяльністю».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>