«Сатрап» ледь не просльозився

08.04.2010

Позавчорашній вечірній указ Віктора Януковича про призначення новим «губернатором» Тернопільщини нардепа–«регіонала» Ярослава Сухого для області сюрпризом не став — місцеві аналітики із самого початку пророкували його кандидатуру як одну з найімовірніших. Відомий дотепами «на межі фолу» в стінах парламенту, Сухий є не тільки уродженцем Тернопільської області, а й пропрацював тут багато років на відповідальних керівних посадах. Народився він у селі Оришківці Гусятинського району, після школи працював слюсарем авторемонтного заводу у Чорткові, закінчив істфак Львівського університету, а після армії зробив непогану комсомольсько–партійну кар’єру, дослужившись до посади першого секретаря Тернопільського міськкому Компартії України (КПРС). Через загальновідомі події Сухий змушений був різко змінити і роботу, і місце проживання, тож у 1991—1995 роках працював директором пансіонату «Горизонт» в Алушті, а в 1995—2000–му — заступником гендиректора Запорізького ВАТ «Мотор–Січ». Народний депутат України чотирьох скликань поспіль, доктор філософії Сухий був членом фракцій СДПУ (о), «Трудової України», Народно–демократичної партії, зрештою, осів у Партії регіонів.

Учора Ярослава Сухого в Тернополі представив новоспечений куратор області. Віце–прем’єр–міністр Віктор Слаута охарактеризував нового «губернатора» як людину розумну, відповідальну і з почуттям гумору. Сам Ярослав Михайлович був вочевидь розчуленим і схвильованим, тож мало не просльозився на початку виступу: «Дорогі, рідні мої земляки, Христос воскрес! Довгою була моя дорога додому...» Надалі «регіональний» очільник послідовно «помаранчевої» й націоналістично налаштованої області запевнив, що ніколи не забував рідний край і що згода очолити виконавчу вертикаль на Тернопіллі далася йому не просто. Сухий пообіцяв згуртувати всіх (незважаючи на партійну приналежність), аби в області жилося краще. Він зауважив, що «Ярослав Сухий зразка 2010–го — це зовсім не Ярослав Сухий зразка 1991–го».

Що там насправді вийде у Ярослава Михайловича, чиє повернення радісно зустрів багато хто з «колишніх», покаже час. А, наприклад, попередній голова обласної держадміністрації Тернопільщини Юрій Чижмарь у день призначення наступника пророкував йому на прес–конференції сумні перспективи. На думку Чижмаря, обласна рада з її націоналістичною більшістю вже через кілька місяців може оголосити новому «губернаторові» недовіру. Протистояння між облрадою і облдержадміністрацією в майбутньому забезпечене в будь–якому разі. Також Юрій Чижмарь вважає, що Сухого очікують великі труднощі у кадрових питаннях, якщо формуватиме власну команду на базі обласної організації Партії регіонів.

Щодо керівника облради «свободівця» Олексія Кайди, то на представленні «губернатора»–«регіонала» він сидів сумний і невеселий. Втім, жодних протестних акцій проти новоспеченого керівника з боку націонал–патріотів учора в Тернополі не спостерігалося.

Натомість партія «Свобода» видала гнівну заяву, в якій «вважає неприйнятним призначення на посаду голови Тернопільської обласної адміністрації колишнього сатрапа окупаційної адміністрації в Тернополі, першого секретаря міськкому КПРС». «Свободівці» різко критикують «так звані націонал–демократичні сили», які не зайняли принципової позиції щодо нової влади, «і жоден голова РДА... не відмовився працювати під керівництвом Віктора Януковича, як це зробив голова Ланівецької райдержадміністрації, член ВО «Свобода» Василь Хомінець».

«Тернопільська обласна рада стане центром національної опозиції», — йдеться в заяві «Свободи», яка має в облраді більшість. Націоналісти нагадують новому голові облдержадміністрації, «що він зобов’язаний безумовно виконувати затверджені обласною радою програми та ухвалені рішення, у тому числі в питаннях відновлення історичної справедливості».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора ввечері Президент Віктор Янукович підписав низку інших кадрових указів, поставивши на області нардепів від Партії регіонів. Головою ОДА Черкащини став Сергій Тулуб, Сумщини — Юрій Чмир, Кіровоградщини — Сергій Ларін, Вінниччини — Володимир Демішкан.

Також Янукович призначив Сергія Куніцина постійним представником Президента в Криму, звільнивши його з посади голови Севастопольської МДА. Вакансію заповнив «регіонал» Валерій Саратов, який досі був головою міської ради Севастополя.

Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв на своїй першій прес–конференції прокоментував обставини свого призначення на посаду. «Близько 17.00 мені зателефонували від Президента. Хвилин за 20 я вже був у нього, а ще через п’ять хвилин вийшов головою Чернівецької обласної державної адміністрації. Все, що передувало цьому, мене, чесно кажучи, мало цікавить», — цитує Папієва агенція ЗІК.