Межигір’я? Забирайте!

08.04.2010

Учора уряд Миколи Азарова скасував рішення попереднього складу Кабміну Юлії Тимошенко від 16 вересня 2009 року щодо прийняття постанови про Державний історико–культурний заповідник «Межигір’я». Нагадаємо, що йдеться про резиденцію Віктора Януковича під Києвом, в якій він оселився ще кілька років тому. Свого часу урочище Межигір’я, що розташоване в межах Вишгородського району, було урядовою резиденцією. Тож попередній уряд намагався повернути Межигір’я у державну власність і навіть доручив Мін’юсту позиватися до Януковича з приводу «прихватизації» майже півтори сотні гектарів землі, цікавої для археологів. Адже в козацькі часи тут діяв відомий Межигірський монастир, в якому доживали віку запорожці–січовики.

Тема Межигір’я активно використовувалася проти Віктора Януковича його головною конкуренткою на президентських перегонах Юлією Тимошенко. Тож лідеру ПР доводилося неодноразово запевняти ЗМІ, що у приватному будинку на території резиденції він проживає на законних підставах. Нині ж переможцям і пояснювати нічого не потрібно. Журналісти помітили, що у порядку денному вчорашнього засідання Кабміну значилася й постанова щодо зняття статусу заповідника з «Межигір’я».

Тож віце–прем’єр–міністр Андрій Клюєв підтвердив, що уряд підтримав відповідну постанову: «Це рішення прийнято, оскільки попереднє рішення (уряду Тимошенко. — Ред.) було незаконним. Це був чистий популізм, політична боротьба». Більше сказав міністр охорони навколишнього природного середовища Віктор Бойко: «Скасовано протокольне рішення, там не було ні постанови, ні розпорядження Кабінету Міністрів. Жодного нормативного акта не прийнято на той час, просто була напружена ситуація в політичному руслі».