Читати й перемагати

08.04.2010

Свої перші більш–менш вагомі знання зі світу спорту автор цих рядків отримав у дитячій бібліотеці. Спеціалізовані спортивні видання з’явилися в житті дещо пізніше, а в третьому–п’ятому класі зацікавленість спочатку викликали книжки про історію баскетбольних чи футбольних чемпіонатів, нариси з життя відомих атлетів різних країн. Спортивно–художня література в СРСР видавалася активно, а ось книговидавництво незалежної України, на жаль, не перейняло цю естафету. Тож нові покоління молодих читачів можуть знайти в бібліотеках хіба ті самі книжки на спортивну тематику, що з’явилися на світ двадцять, а то й більше років тому.

Тож можна лише вітати появу трьох книжок, презентованих учора на прес–конференції керівниками Національного олімпійського комітету та видавництва «Грані–Т». Останні вже тривалий час працюють над серією «Життя видатних дітей», у якій зацікавлені читачі могли знайти історії про дитинство Нестора Махна, Жуля Верна, Романа Шухевича та ін. Тепер же серія збагатилася творами про перші життєві кроки знаних українців, що досягли успіху в баскетболі, легкій атлетиці та художній гімнастиці.

Президент НОК Сергій Бубка каже, що ідея створити «спортивну серію» з’явилася в гендиректора «Граней–Т» Володимира Пузікова минулої осені. Тоді йшлося лише про прохання використати емблему НОК на обкладинці. Але сам задум настільки сподобався спортивним чиновникам, що вони вирішили долучитися до книговидавців. «Цей проект має не тільки заохотити дітей читати, а й зацікавити спортом, його героями», — говорить пан Пузіков, який погодився передати частину тиражу шкільним бібліотекам у рамках соціального проекту «Вчися перемагати», що здійснюється Фондом Сергія Бубки. Також заплановані презентації новинок у різних регіонах України.

Творцями книг стали спортивні журналісти Григорій Палій та Олександр Мащенко. За висловом Мащенка, вони просто «придумали й написали». Їхні герої, як–то баскетболіст Олександр Волков і «художниця» Ганна Безсонова, не скаржаться на певну частку авторського вимислу, адже основної ідеї це не змінює. «Дитині має бути цікаво читати ці тексти, тому нічого страшного я в цьому не бачу», — зауважує президент НОК, котрий є героєм «легкоатлетичної» частини серії. Уже незабаром вона поповниться новими історіями про українські спортивні легенди — підростаюче покоління зможе почитати про долі фехтувальників, важкоатлетів та гандболістів. Теперішні ж новинки можна шукати в книгарнях із наступного тижня.