Крим? Це десь під Макіївкою

20.03.2010

Учора за якихось півгодини кримський парламент майже повністю доукомплектував керівні вакансії собі й уряду АРК.

Що стосуються президії Верховної Ради, то тут відбулась часткова ротація, яка полягала у поверненні фактично всіх тих, кого попередній спікер Анатолій Гриценко торік усунув із посад після спроби «двірцевого перевороту». Приміром, крісло першого віце–спікера знову отримав парламентський старожил і професійний москвофіл Сергій Цеков. Аби досягти повного консенсусу, депутати пішли на запровадження двох додаткових постійних комісій — із протидії корупції та розвитку села.

Аналогічну «інновацію», на пропозицію нового голови Радміну Криму, екс–мера Макіївки Василя Джарти, запровадили і в уряді: колишнє єдине Міністерство промислової політики, транспорту, зв’язку і ПЕК роздробили аж на три міністерства. Що, погодьтесь, зовсім не корелюється із деклараціями «регіонального» Президента Януковича про скорочення апарату держчиновників на 20 відсотків. Відтепер у пана Джарти — аж вісім заступників. Статус першого з них має Павло Бурлаков — як не важко було здогадатись, діяч із донецькою пропискою. Ще одним заступником керівника уряду став такий собі Георгій Псарьов — цей конкретно з Макіївки. Як і новий міністр Ради міністрів Олена Нетецька. «Це політичне рішення, — зізнався Джарти. — Мені важко сказати, чим будуть займатись мої заступники за напрямами. Я бачу, що ефективно працювати повинні тільки п’ятеро людей».

Цікаво, що портфель міністра з питань паливно–енергетичного комплексу Василь Джарти пропонував своєму попередникові — Віктору Плакіді, але той начебто відмовився і вирішив поїхати на допомогу колишньому шефу Анатолію Гриценку в Херсон. Так що весь Крим відтепер повністю під «донецькими». Залишилось вакантним хіба що менш значуще місце постійного представника Президента в Криму — після того, як позавчора Віктор Янукович звільнив із цієї посади севастопольця Леоніда Жунька.