У міліції — усе Донбас!

19.03.2010

Незважаючи на те, що саме Служба безпеки першою із силових відомств відчула на собі кадрові зміни в керівному складі, «шоку» на Володимирській, 33 це не викликало. Адже на відміну від МВС, нових заступників СБУ призначено не за «регіональною» ознакою («донецькі» тут не мають переваг), до того ж, їхні прізвища добре відомі у спецслужбі — у крісла заступників цивільного голови спецслужби Хорошковського вони прийшли з центрального апарату СБУ. По–іншому склався кадровий пасьянс на Богомольця, 10: новий керманич МВС, вочевидь, взяв приклад із Генпрокуратури, де переважну більшість керівних посад уже давно обіймають вихідці з Донбасу, тим більше що міністр Анатолій Могильов багатьох із них знає ще замолоду.

 

У спецслужбі — майже всі свої

Нагадаємо, що на минулому тижні кількість заступників голови СБУ було скорочено з семи до п’яти, а саму верхівку суттєво оновлено. Єдиним, хто зберіг посаду був Анатолій Присяжнюк, призначений заступником чотири місяці тому ще Президентом Ющенком — на місце бездипломного Кислинського. Те, що 55–річному генерал–лейтенанту міліції Присяжнюку вдалося «вижити» після приходу нової влади, вочевидь, пояснюється його давніми «дотиками» з командою Януковича — у 2004 році він був заступником міністра внутрішніх справ Білоконя, а під час другого прем’єрства Януковича у 2006 році пан Присяжнюк став віце–прем’єром Криму, тому цей уродженець Вінниччини має чимало зв’язків у владних кабінетах автономії. Окремі ЗМІ вважають його людиною, наближеною до міністра палива та енергетики Юрія Бойка та співвласника «Росукренерго» Дмитра Фірташа, за протекції яких він очолював Держ­компанію «Чорноморнафтогаз» у 2006—2009 роках. Втім, учора його призначили «губернатором» Київщини.

Отже, у голови СБУ Валерія Хорошковського лишається ще дві вакансії «простих» заступників. А от вакансія першого заступника на цьому тижні була заповнена: згідно з указом Президента, на цю посаду першого, який одночасно є начальником Главку боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ, призначено відомого професіонала Володимира Рокитського. Цей генерал спецслужби ще сім років тому представляв СБУ в групі Генпрокуратури, що займалася розслідуванням убивства Гонгадзе. Саме за його участі СБУ тоді вперше «вийшла» на організатора викрадення журналіста — генерала Пукача й затримала його. Втім суд відпустив «перевертня», після чого він зник. В інтерв’ю «УМ» три роки тому Володимир Рокитський казав, що «тоді просто не вистачило політичної волі для завершення справи», хоча всі можливості для цього у правоохоронців були. Генерала Рокитського також називають «недругом Балоги», адже екс–керманич секретаріату Президента не зміг знайти спільної мови із принциповим генералом, який двічі очолював облуправління СБУ на Закарпатті — регіоні, який вважається ледь не «вотчиною» Балоги.

З Макіївки — у Крим

У силових структурах доволі відчутним є «макіївський слід». Так, ще десять років тому нинішній керманич МВС Анатолій Могильов очолив міську міліцію Макіївки, тоді ж прокурором міста був нинішній скандально відомий заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін, а мером — нині впливовий «регіонал» Василь Джарти, якого учора Президент Янукович представив як нового прем’єр–міністра Криму.

До речі, екс–керманич кримської міліції Могильов під час президентських перегонів–2010 очолював виборчий штаб Януковича на півострові, а його куратором був саме пан Джарти. Не дивно, що новим керманичем міліції АРК став полковник Олександр Просолов, який донедавна працював начальником міліції тієї ж Макіївки! ВР Криму без зайвих запитань погодила його кандидатуру, так само, як і кандидатуру нового прокурора автономії — ним став Степан Молицький, який очолював управління нагляду за дотриманням законів спецпідрозділами ГПУ. Новим начальником кримського Главку СБУ вчора став Володимир Тоцький.

До речі, за кілька днів до кримського призначення «макіївського полковника» Просолова на посаді його першого заступника поновили «старого–перевіреного» полковника Олександра Рудяка. Останній свого часу був заступником Могильова, а його прізвище фігурувало у так званому «касетному скандалі»: два роки тому екс–радник міністра Геннадій Москаль оприлюднив у Сімферополі запис розмови, в якій нібито брали участь тоді ще начальник кримської міліції Могильов, екс–спікер ВР Криму Гриценко та депутат парламенту автономії Мельник (відомий у певних колах на прізвисько «Меля»). Людина з голосом, схожим на голос нинішнього керманича МВС, радилася з «Мелею», на яку саме посаду призначити Рудяка.

У відставку відправили й очільника міліції Севастополя, 60–річного Валерія Пєтухова. Генерал–майор ще позавчора говорив пресі, що ім’я наступника на посаді йому відомо, вони вже спілкувалися, «але страшно називати», щоб не наврочити. Учора ж прізвище головного міліціонера міста моряків стало відоме — ним став полковник Олександр Танчук, екс–керманич УБОЗ у Севастополі.

Поділити на два і в регіони відправити

«УМ» уже повідомляла про окремі призначення в керівництві МВС. Позавчора ж міністр офіційно представив своїх заступників (три генерали, три полковники, що хочуть стати генералами, та двоє цивільних) після затвердження їхніх кандидатур урядом. Окрім одіозного першого заступника Сергія Попкова, більшість прізвищ нових заступників міністра майже нічого не говорять — ними стали Сергій Черних (перший заступник — начальник ГУБОЗ МВС), Леонід Зима (курирує кримінальний блок), Анатолій Лазарєв (очолює Головний штаб), Віктор Ратушняк (опікується міліцією громадської безпеки), Василь Фаринник (начальник Головного слідчого управління) та Дмитро Ворона. Єдиний зберіг посаду заступника уродженець Донецька Василь Мармазов, син нардепа від КПУ Євгена Мармазова.

Цікаво, що «донецькі» зайняли головні посади і в Департаменті ДАІ МВС. Як повідомляла «УМ», начальником Державтоінспекції, замість генерала Коломійця, призначено його колишнього підлеглого — полковника Валерія Лозового, який очолював ДАІ Донеччини. Слідом за шефом поїхав до Києва і його заступник по донецькій ДАІ Анатолій Курінний, якого призначено начальником столичної ДАІ. А от керівником ДАІ Київщини став начальник МРЕВ у Фастові пан Дерев’янкін, який, за даними окремих ЗМІ, також є уродженцем Донецька.

Новий радник міністра Костянтин Стогній (екс–речник керманича МВС Цушка) говорить, що його шеф планує майже вдвічі скоротити свій апарат. Йдеться про 27 помічників міністра, які протидіяли «вибиванню свідчень» міліцією в регіонах.

«Зараз Центральний апарат міністра складає 54 співробітники. Прийнято рішення скоротити його до 28–ми, — зазначив днями пан Стогній. — Серйозні реформи відбудуться й у структурі ГУБОЗ, але без скорочень. Півтори сотні працівників ГУБОЗ будуть передані в регіональні підрозділи, де займуться не бюрократичною роботою, а розкриттям злочинів. Якщо вони забули, як це робиться, їх буде замінено».

 

ПРЯМА МОВА

Юрій Луценко, екс–керманич МВС:

— Те, що Могильов є слабким керівником, це очевидно. З моєї точки зору, це просто солдафон, який буде виконувати без жодних сумнівів вказівки особисто Януковича й вимагатиме жорстко попри будь–які правові або моральні перешкоди. Команда заступників Могильова слабкіша від тієї, що працювала зі мною і навіть із Василем Цушком. Наприклад, першим заступником став Сергій Попков — колишній командувач Внутрішніх військ, який під час Помаранчевої революції розпорядився розігнати Майдан. Інший приклад: новим заступником міністра, який керує слідством, призначають не людину, яка має досвід у цій роботі і є у курсі поточних справ, а вихідця з Донецької області. Усі розмови про професіоналізм — це для лохів, насправді йде захоплення донецькою командою усіх можливих посад.

 

Мустафа Джемілєв, лідер Меджлісу кримських татар, народний депутат:

— Зараз ми готуємо мотивоване звернення до Генерального прокурора з вимогою порушити кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти нового міністра Анатолія Могильова. Мені було б дуже цікаво дізнатися відповідь Генпрокурора. Якщо це людина незалежна, котра поважає закони цієї країни, то реакція тут однозначна, що тут скоєно злочин. Уявляючи себе на їхньому місці, найрозумнішим було б і для нинішнього керівництва України, і для самого Януковича негайно таких покидьків прибрати зі свого уряду.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>