Три завдання для Кабміну

25.02.2010

«Опустивши» торік свій ВВП на 14% (саме таку цифру називають сьогодні незалежні експерти), Україна втратила 60 млрд. гривень. Ці дані днями оприлюднили аналітики секретаріату Президента. Причинами економічних проблем, на їхню думку, є погіршення ситуації на зовнішніх ринках, значне уповільнення інвестиційної динаміки, зміцнення позицій тіньової економіки, а також падіння доходів населення.

Попри бадьорі заяви чиновників, реальне скорочення доходів українців торік становило 6%. А найбільше серед інших галузей постраждали промисловість, торгівля, будівництво, а також сфера транспортних послуг. Саме з реанімації цих секторів і радять розпочинати свою діяльність новому керівнику уряду.

Ще одна проблема, подолати яку буде вельми не просто, — величезна «дірка» бюджету, яка утворилася внаслідок зменшення доходів та надмірно роздутих соціальних статей. На Банковій дефіцит торішнього держкошторису оцінили у 79,6 млрд. гривень. При цьому дефіцит загального фонду бюджету становить близько 16 млрд. гривень, але реальний розрив між одержаними у 2009 році доходами з економіки та профінансованими за загальним фондом видатками складає 31,8 млрд. гривень. До обсягів дефіциту не було зараховано випущені для поповнення статутного капіталу банків та НАК «Нафтогаз України» ОВДП на суму 44 млрд. гривень.

Таким чином, новий Прем’єр, обіймаючи це крісло, має розуміти: хоча його попередниця декларує дефіцит у 19,9 млрд., насправді проблема рівно в чотири рази сильніша.

Третя проблема — збільшити надходження до державної казни. Торік чиновники зуміли зібрати лише понад 90% від запланованих сум. Цікаво, що домогтися круглої цифри не змогла навіть серйозна інфляція у майже 16%. Тож до бюджету потрапило надходжень на 6,4 млрд. менше, ніж у вже кризовому 2008 році. Суттєво впали податки. Скажімо, підприємства заплатили податків на прибуток на майже 15 млрд. гривень менше, а митники недобрали майже 8 млрд. ПДВ за ввезені на митну територію товари. Натомість показники доходної частини держбюджету штучно зависили на цілих 22,7 млрд. гривень.

Проблеми минулорічного бюджету автоматично закладають міну під кошторис 2010 року, який, до того ж, буде ухвалено, м’яко кажучи, невчасно. За даними президентського секретаріату, на минулорічні видатки направлено 188 млрд. гривень асигнувань. Що становить 96% плану на рік. Щоби знайти вихід із такої непростої ситуації, у якій сьогодні опинилася Україна, потрібні нетривіальні рішення. Адже тривідсоткового зростання ВВП, яке прогнозують у 2010 році, на думку експертів, для подолання цих проблем буде замало. Чи є якісь ідеї у портфелі нового господаря урядового будинку, ми, ймовірно, незабаром довідаємося.