У пошуках винних

25.02.2010
У пошуках винних

Американець Бодо Міллер мчить до свого першого олімпійського «золота». (Фото Рейтер.)

Зазвичай розбір невдалих польотів своїх підопічних керівництво проводить після закінчення змагань. Проте провальний виступ на Іграх окремих команд змусив почати метання критичних стріл у бік атлетів та їхніх тренерів ще задовго до завершення Олімпіади.

Найбільше перепадає на горіхи збірній Росії. Продовжувачі традицій могутньої радянської «льодово–снігової» дружини напередодні стартів у Ванкувері планували посісти в командному заліку місце не нижче четвертого. Проте з трьома медалями вищої проби росіяни вчора обіймали лише восьму сходинку, а перед тим — не потрапляли навіть до провідної десятки. Весь російськомовний сегмент інтернету кишить анекдотами про невдалі потуги спортсменів РФ, яких «не на фарт» «відспівав» перед Олімпіадою патріарх РПЦ Кирил.

 

Удома гірше, ніж у гостях?

Найбільше невдоволених — виступами фігуристів та «стріляючих лижників» Росії. Відома фігуристка, триразова олімпійська чемпіонка Ірина Родніна вважає не інакше як катастрофою прокат своїх наступників у Ванкувері. Попереду ще змагання жінок, однак у представниць прекрасної статі з Росії й тут обмаль шансів зачепитися за п’єдестал. У тому, що правонаступники радянської школи фігурного катання залишилися без нагород найвищої проби, легендарна спортсменка звинуватила російських чиновників. За її словами, вище спортивне керівництво країни мало дбає про результат, а більше переймається тим, аби влаштувати до збірної «своїх», щоб надалі «збирати» гроші на комерційних турнірах.

Не залишилися без уваги критиків і російські біатлоністи. Це позавчора вони взяли своє друге «золото», а доти були провали. Відома в минулому біатлоністка й лижниця Анфіса Рєзцова основною причиною стартових невдач своїх колег по цеху назвала неправильно обрану тактику підготовки до головних стартів чотириріччя. А от один із спортивних функціонерів Євген Узберг вважає, що в російському спорті вже давно панує системна криза, яка є наслідком намагання примусити олімпійців тренуватися за старою радянською моделлю.

Схоже, раніше за інших це зрозумів російський ковзаняр Іван Скобрєв — він вирішив провести передолімпійський рік у таборі італійських спортсменів. Під керівництвом тренера–італійця Мауріціо Маркетто росіянин здобув для своєї країни першу олімпійську нагороду Ванкувера («бронзу» на 5 км). А позавчора за дещо трагікомічних обставин на удвічі довшій дистанції виграв ще й «срібло».

На фініші дистанції 10 км Іван за хронометражем показав лише третій результат. Тоді як його суперник по забігу, «летючий голландець» Свен Крамер, узагалі побив олімпійський рекорд і вже святкував друге чемпіонство. Проте уважні судді помітили, що на одному з віражів Крамер порушив правила зміни доріжок, через що й отримав дис­кваліфікацію одразу по завершенню змагань.

Цікаво, що до останнього олімпійського старту Скобрєв готувався на самоті. Національна федерація ковзанярського спорту Італії заборонила Мауріціо Маркетто спілкуватися зі Скобрєвим. Певно, апеннінці образились на росіянина за те, що він випередив їхнього співвітчизника на 5000 м.

Значно в кращому настрої, ніж голландець Крамер, повертаються на батьківщину двоє гірськолижників — норвежець Аксель Лунд Свіндаль та американець Бодо Міллер, яким вдалося зібрати повні комплекти нагород цих Ігор. Не менш ніж на сьомому небі від щастя перебуває «янкі» — ще б пак, Міллеру лише на четвертій своїй Олімпіаді вдалося нарешті здобути перше «золото».

Передчасний фінал

Кажуть, інколи думки матеріалізуються. Тож не дивно, що найбільш очікувана дуель чоловічого хокейного турніру, Канада — Росія, відбудеться значно раніше — у чвертьфіналі. За задумом організаторів, головні фаворити не повинні були зустрітися раніше фіналу. Але канадська збірна, поступившись американцям першим місцем у групі, зламала ці плани й була змушена прокладати собі дорогу до чвертьфіналу через додатковий раунд «плей–оф». Під гарячу руку родоначальникам хокею потрапили німці, у ворота яких канадці закинули аж вісім шайб. Автор останньої з них, форвард Рік Неш, вважає, що зайва гра не забрала багато сил у його колег, а навпаки, дозволила «притертися» один до одного.

Своєрідну версію 1/8 фіналу пройшли також і швейцарці, яким у серії булітів вдалося перемогти білорусів під керівництвом Михайла Захарова (цей фахівець, нагадаємо, є одночасно й головним тренером української збірної).

Ледь не залишились осторонь вісімки найкращих збірних чехи. Яромір Ягр і Ко лише в овертаймі зламали спротив латвійців. А от їхнім сусідам, словакам, вистачило й основного часу, аби відправити додому норвежців. Щоправда, за «вікторію» переможці розплатилися кров’ю свого форварда Мартіна Бартечко, який розбив голову об лід.