Либідь без братів

Либідь без братів

Позавчора ввечері розвалився загальновідомий предмет ландшафту, відображений на сотнях вітальних листівок та мільйонах весільних фотографій, скульптура засновникам української столиці, пам’ятник братам Кию, Щеку, Хориву та їхній сестрі Либіді. Від монументу відвалилися, власне, брати — Щек і Хорив.

Катівня «на десерт»

Катівня «на десерт»

Усіяний гострими кілками стілець, на який у давнину саджали злочинців, батоги, кати — усе це можна побачити, оглядаючи унікальну експозицію «Кімната тортур» у підвалах Ужгородського зам­ку. Саме тут чотири століття тому діяла справжня катівня. Сьогодні ж «кривава» репродукція визнана найкращою туристичною анімацією 2009 року. «Приватну екзпозицію, втілену в життя за кошти ужгородського підприємця Маргарити Мощак, відкрили рік тому. «Кімната тортур» стала найбільш яскравим туристичним об’єктом на Закарпатті, — розповів «УМ» голова Туристично–інформаційного центру Закарпаття Олександр Коваль. — На площі понад 100 квадратних метрів розміщено 15 різних експонатів, відтворених за малюнками, середньовічними ескізами, гравюрами та фотографіями». За словами співрозмовника «УМ», про експозицію наразі знає небагато людей, утім, минулоріч «Кімнату тортур» відвідали близько 40 тисяч туристів.

Новий «птах» антоновців

Новий «птах» антоновців

Новий Ан–178 стане своєрідною вантажною версією пасажирського Ан–158, також новітньої розробки, яка цього року має вийти на комерційні лінії. Ан–178 матиме розширений, порівняно з пасажирським, корпус і вантажний відсік, вантажопідйомність близько 15—20 тонн, передає «Комерсант». На розробку і випробування Ан–178 піде близько двох років. Він має замінити популярні на теренах колишнього СРСР, в Африці та на Близькому Сході радянські Ан–26 та Ан–32, ресурс яких закінчується. «Вже зараз починають списувати вантажні літаки «Антонова» — Ан–26 і Ан–32. Через два роки цей процес досягне піку, і на зміну застарілим моделям ми запропонуємо Ан–178», — зазначає президент компанії «Мотор Cіч» В’ячеслав Богуслаєв.

Дитячі гуру

Дитячі гуру

Позавчора ввечері на офіційному сайті Кабінету Міністрів України з’явилася інформація, що під головуванням віце–прем’єр–міністра України Івана Васюника комітет із присудження урядової Премії імені Лесі Українки визначив переможців 2009–го року за найкращі літературно–мистецькі твори для дітей та юнацтва у чотирьох номінаціях. Лауреатів про це повідомили наступного дня у телефонному режимі. Книгою–переможцем стала повість–казка «Хлопчик Горіхове Зерня і Лісовичок» 74–річного класика Дмитра Чередниченка. Діти його знають завдяки букварю «Материнка», читанкам «Соколик», «Ластівка», «Біла хата», «Писанка», «Зелена неділя», тритомній хрестоматії для дошкільнят «Український садочок», тритомній хрестоматії світової літератури для початкової школи «Світ від А до Я». Чередниченко перекладає з чеської, словацької, литовської, білоруської, монгольської мов і латині. «Хлопчика Горіхове Зерня і Лісовичка» презентував у 2007 році.

Здоров’я «у клітинку»

Здоров’я «у клітинку»

Вітчизняна медицина має гарні новини. По–перше, нарешті створено Всеукраїнський реєстр донорів стовбурових клітин кісткового мозку, який допоможе врятувати життя багатьом пацієнтам. По–друге, вітчизняні науковці успішно завершили перший рік досліджень стовбурових клітин пуповинної крові та виявили, що від багатьох недуг, які раніше вважалися невиліковними, є спасіння.

Втікач без угідь

Втікач без угідь

Господарський суд столиці задовольнив позов Генпрокуратури в інтересах держави щодо незаконного набуття ТОВ «Мисливське господарство «Голованівське» права на користування мисливськими угіддями загальною площею 26,4 тис. га, повідомляє прес–служба ГПУ. Нагадаємо, що йдеться про мисливські угіддя на Кіровоградщині, які свого часу отримав у довгострокову оренду скандально відомий колишній нардеп від БЮТ Віктор Лозинський.

Стережись чотирилапих

Стережись чотирилапих

До Антрацитівського райвідділу міліції звернувся 31–річний чоловік із проханням допомогти розшукати прийомну доньку. У вівторок о 15–й годині вона пішла на прогулянку й не повернулася. Дитині ще не виповнилося й одинадцяти років. У ході оперативно–розшукових заходів співробітники міліції знайшли труп зниклої дитини в лісосмузі неподалік села Картушино. Судячи зі слідів численних укусів на її тілі, дитина стала жертвою чи то вовків, чи великих псів. А причиною смерті стала втрата крові.

Люди тіснять рослини

Люди тіснять рослини

«Молода команда» київського голови Леоніда Черновецького не полишає спроб забудувати територію Національного ботанічного саду імені Гришка, розташованого у Печерському районі столиці, стверджують опозиціонери з Київради. Землі площею 0,84 гектара (із них приблизно 0,13 гектара перебуває у користуванні ботанічного саду. — Авт.) планують передати товариству «Янтра» «під будівництво торговельно–розважального комплексу з підземними і надземними паркінгами».

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики