«Тепле» прощання зими

23.02.2010
«Тепле» прощання зими

Після нещасного випадку більшість таких бурульок у столиці позбивали. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

З кожним днем усе більше відчувається прихід тепла: від понаднормових опадів страждає Херсонщина, через густий туман на вихідних не зміг прийняти жодного літака Харківський міжнародний аеропорт, а мокрий сніг на даху митного відділення заважав працювати на вихідних пункту пропуску «Рава–Руська». Станом на вчора через негоду без світла залишалися жителі 156 населених пунктів у шести областях. Найгірша ситуація з електропостачанням у Черкаській, Чернігівській та Миколаївській. Через ожеледицю та сніг важко проїхати дорогами місцевого значення у Дніпропетровській, Івано–Франківській, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

 

Смертоносні бурульки

Передвесняна відлига забрала життя столичної пенсіонерки. Трагедія сталася у неділю зранку в самому центрі столиці — на вулиці Суворова, 1. Кучугура снігу з льодом упала з даху Національного транспортного університету просто на 79–річну жінку, яка стояла на автобусній зупинці. Бідолашна померла на руках у чоловіка.

Поки столична прокуратура з’ясовувала обставини трагедії, у Київській міськдержадміністрації вже знайшли винних у трагедії. Як повідомили в прес–службі КМДА, «відповідно до «Закону про благо­устрій», відповідальність за утримання будинку несе балансоутримувач. У даному випадку — це керівництво Національного державного транспортного університету, який підпорядкований Міністерству освіти і науки України».

Варто зазначити, що столична прокуратура вже порушила п’ять кримінальних справ за фактами неналежного виконання службових обов’язків службовими особами комунальних підприємств, які відповідають за утримання прибудинкових територій.

«Адмірал» затонув

Тим часом не витримують випробувань погодою й столичні судна. У суботу біля набережної Дніпра пішов під воду перший поверх двопалубного плавучого ресторану–готелю «Адмірал». Як повідомили у прес–службі управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій у місті Києві, за попередньою версією, cудно могло затонути через удар льодової брили.

Херсонщина у воді

Страждає від примхливої погоди і південь. Через надмірні опади буквально «плаває» Херсонська область — в регіоні різко піднявся рівень ґрунтових вод. За інформацією Херсонської облдержадміністрації, на вихідних у семи районах області затопило 42 населені пункти. Вода стоїть у понад чотирьох тисячах дворах та підвальних приміщеннях близько двох тисяч приватних садиб регіону. В самому Херсоні підтоплено 1010 садиб та понад 135 будинків. Поки рятувальники відкачують воду, в місцевих радах уже підраховують збитки «теплого» прощання з зимою.

Снігом притрусило, дах повалило

На Чернігівщині через накопичення мокрого снігу в селі Нові Яриловичі обвалилася покрівля пункту митного контролю. На щастя, обійшлося без постраждалих. Не витримують тиску снігу і будинки: завалилася покрівля фельдшерсько–акушерського пункту в селі Углувата Христинівського району Черкаської області; на вулиці Пасічній у Львові впав дах житлового будинку; в селі Себечів Сокальського району Львівської області під вагою снігу обвалився дах будинку площею 150 квадратних метрів, в якому розташовувалися сільська бібліотека, пошта та магазин. Окрім того, минулої доби у Золочівському районі Львівщини від снігу стався обвал даху на будівлі Жуківської сільської ради та даху в Золочівському районному будинку культури. На щастя, й тут обійшлося без постраждалих.

 

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ

Як розповіла «УМ» начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеоцентру Людмила Савченко, погода до кінця тижня суттєво не зміниться. «Жодного суттєвого потепління очікувати не варто, вночі ще триматимуться морози, — попередила Людмила Іванівна. — По Україні вночі до 5 градусів морозу, на північному сході — до –8 градусів». За словами метеоролога, вдень збережеться «плюсова» температура: +3 – +5 градусів. На півдні ж буде традиційно найтепліше — до 10 градусів вище нуля. Суттєвих опадів синоптики не прогнозують, лише на заході країни очікуємо мокрий сніг із дощем.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>