Кузня терористів

13.02.2010
Кузня терористів

Юрій Шаповал.

«Спецслужба не повинна перетворюватися на зброю в руках політиків для нищення опонентів або для утвердження ідей, що їх спростовує саме життя», — така головна думка нової книги «Україна в добу «Великого терору». 1936 — 1938 роки», що тільки–но вийшла друком у Києві у видавництві «Либідь». Тут вміщено аналітичні статті та 85 чималих за обсягом документів — книжка справді велика й ваговита, добре ілюстрована. Всі документи (з архіву СБУ в різних областях та інших державних зібрань) опубліковані вперше. Вони розкривають те, чого дослідники раніше лише торкалися. А саме: технологію терористичної політики. Низка унікальних відкриттів робить для нас зрозумілою організацію чекістів. Ця знакова історична праця розкриває, яким чином з людей робили безвідмовне «знаряддя» для реалізації смертоносної політики. Проте залишається ще чимало нез’ясованого, процес дослідження триває. Сьогодні упорядник і натхненник видання, відомий дослідник доби тоталітаризму, керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАНУ професор, доктор історії Юрій Шаповал ділиться з читачами «УМ» інформацією про книгу.

 

«За рахунок «ворогів» розв’язували «квартирне питання»

— Пане Юрію, чекісти справді були переконаними «ідеалістами»? Окрім «світлого майбутнього», їх щось цікавило?

— Ідея використовувалася для прикриття. Утім, коли в 1938 році самих чекістів почали «підчищати» і треба було кимось заповнювати вакансії, стали мобілізувати ідейних комсомольців. Але й вони з перших днів в органах усе розуміли. Чекісти мали привілеї, винятковий статус, мали додаткові пайки, систему стимулювання. Назву дві цифри. Зарплата середнього робітника в промисловості становила до 200 (у кращому випадку — 250) рублів. Керівник республіканського НКВС отримував до приходу Єжова на посаду наркома 1200, а в часи «єжовщини» — 3500 рублів. Після арешту «ворога народу» чекісти могли за копійки викупити його майно. За рахунок «ворогів» швидко і якісно розв’язували «квартирне питання». Документи надають тисячі прикладів зловживання сумами, які виділяли на спецслужбу. Часто гроші для агентурної мережі розкрадалися і до агентів не доходили. З іншого боку, чекісти мали доступ до всього «закордонного». Лікувалися й відпочивали, скажімо, у Карлових Варах. Це тоді, коли решті «радянських громадян» таке й уявити було важко.

— Скільки відсотків населення тоді співпрацювало з ЧК?

— Серйозні дослідники свідчать, що реально співпрацювали відсотків десять. Це невеликі цифри, якщо порівняти з нацистською Німеччиною чи, згодом, Німецькою Демократичною Республікою — там, справді, співпраця була тотальною. Але тут постає питання про форми. Нарком внутрішніх справ СРСР Микола Єжов у розпал Великого терору зазначав, що «багато трудящих звертаються з різними заявами, скаргами, зауваженнями, а ми не можемо з ними працювати». І він розширив мережу приймалень НКВС. Туди приходили звичайні люди і щось розповідали, наприклад, про сусідів, жінку, чоловіка... Система створювала умови для масового явища. В обласних і районних газетах «викриття ворога» миттєво висвітлювалося на перших шпальтах газет. Створювалася атмосфера шпигуноманії. Це була класична маніпуляція, добре продумана. В одній газеті 1937 року я побачив фото: «Парк культури й відпочинку імені Єжова». Навіть не іменем Горького, «улюбленця» народу, названо парк, а іменем шефа НКВС... Це була справжня істерія. Просто на партійних з’їздах вказували на того чи іншого і називали його «ворогом народу», одразу ж могли заарештувати. Можете собі уявити, за 1937 — 38 рік загалом по СРСР заарештували півтора мільйона людей, із них розстріляли 700 тисяч! В Україні у 1936 році було заарештовано понад 15 тисяч людей, а в 1937 — 156 (!) тисяч.

— Чи прочитується з дій більшовицької спецслужби ідеологія, про яку комуністи прямо не заявляли, — напрямок на соціальну селекцію і вироблення «нової людини»?

— Безумовно. Як колись написав Бухарін у своїй книзі «Экономика переходного периода», «Усі методи примусу, зокрема й розстрілами, — це для нас засіб виховання нової людини». Хоча й сам Бухарін, як відомо, «загримів». Тобто у Великому терорі — мені дуже хотілося цією книжкою це підкреслити — був елемент євгенічний, селекції «людського матеріалу». Найперше, було визначено категорії людей, апріорно віднесені до ворогів. Наприкінці липня 1937 року політбюро ЦК ВКП(б) затвердило наказ Єжова № 00447 «По куркулях і кримінальниках». Так називалася і ця масова операція, після якої терор насправді став Великим.

«Де в Україні знайти японського шпигуна? В асоціації сходознавців!»

— А які куркулі могли бути в 1937 році, коли їх ще на початку 1930–х до решти «вичистили»?

— У наказі Єжова йдеться спершу про куркулів і кримінальників, а далі — про категорії людей, які система визначає «соціально небезпечними». Це колишні учасники «білого» руху, члени інших партій, ясна річ, українські націоналісти. А хто такі куркулі? Люди, які отримали під час акцій розкуркулення, припустимо, 10 років, у цей час мали повертатися додому. Постало запитання: що з ними робити? Як виховати «нову людину», коли вони розповідають усім правду про Соловки, Сибір... Перший укіс стосувався і реальних кримінальників. А потім під «кримінальні елементи» почали підпадати зовсім не злочинці. Партійна верхівка розробила так звані ліміти. Обласним управлінням НКВС давали рознарядки: арештувати, скажімо, 9 тисяч людей, із них 3 тисячі розстріляти, а 6 тисяч «посадити». Почалися змагання за майбутні жертви — хто пильніший. Керівники писали в центр: «Ми знищили три тисячі, просимо розширити ліміт до шести тисяч!». Вожді тепер точно знали, що викосять і активних, і потенційних опонентів. І з того «матеріалу», що залишиться, можна вже формувати «нову людину».

До операцій зачистки додали етнічний елемент — німців, поляків, латишів, японців, фінів... Спитаєте, де в Україні знайти японського шпигуна? Ясна річ, в Українській асоціації сходознавців: академік має бути обов’язково шпигуном, якщо знає японську мову. Ми наводимо приклади, як заарештовували людей за національною ознакою, як радили це робити. Скажімо, коли прізвище схоже на польське...

— До речі, делікатне питання про участь євреїв у злочинах ЧК...

— А чому делікатне? Воно досліджується і у нас, і за кордоном. ЧК зміцнювалася за рахунок кількох категорій: поляків, латишів і китайців. Це були люди, не пов’язані з місцевими традиціями. На різних етапах у ЧК було чимало і євреїв, причому переважно у керівних органах. У загальній кількості у структурі НКВС СРСР у 1930–ті євреїв було 40 відсотків (на 1940–й рік залишилося відсотків 4). А в керівництві, зокрема НКВС України, євреїв було 66 відсотків.

— Вони ж організовували і репресії проти українських євреїв...

— Так. Наприкінці 1937 року ЧК почало «операцію з чистки сіоністів» в Україні. Загалом операцією керував Ізраїль Леплевський. Давид Перцов «чистив» сіоністів у Харкові. Тут треба подумати, якою мірою ці особи були євреями і якою — комуністами.

«Політики зробили їх своїм інструментом...»

— Методика маніпулювання у структурі КДБ була укладена в якесь «вчення»?

— Певною мірою, так. Утім було багато ситуативного. Коли Єжова призначили на голову НКВС, він не був професійним чекістом, лише партійним працівником. Хоча у партійному апараті набув великого досвіду: працював з кадрами. Знав людей і вмів ними маніпулювати. Він зрозумів, що йому треба виконувати певні політичні завдання. І отримав для цього інструмент у вигляді структур «органів» і величезний людський ресурс. В Україні він у травні 1937 року насамперед замінив шефа НКВС УРСР Всеволода Балицького. А потім почалася чехарда. Василь Іванов, Ізраїль Леплевський, Олександр Успенський. Останній, до речі, зрозумівши величезні масштаби злочинів, закінчив свою кар’єру доволі авантюрно. Він залишив записку «шукайте труп у Дніпрі», а сам утік углиб Росії. Його там, ясна річ, знайшли і знищили.

— Чи можливо розкрити механізм вживлення в чекіста певної поведінкової програми? Яку струнку треба було зачепити, щоб зробити людину «серійним убивцею»?

— Оце й цікаво. Один із ключових висновків дослідження — у роки терору в ЧК була страшенна плинність кадрів. А найвище керівництво, сталінське «ближнє коло», навпаки, залишалося стабільним. Плинність давала змогу маніпулювати новими людьми, які не знали, на скільки вони прийшли в НКВС і що буде далі. Політики зробили їх своїм інструментом. У НКВС було дуже багато авантюристів, казнокрадів, садистів — їхні злочини фіксувалися, але на певному етапі вибачалися.

Свого часу була вказівка керівника КДБ Юрія Андропова — створити «світлий образ чекіста». Утім цей образ девальвується, коли читаєш документи: звіти про масові розстріли у присутності інших жертв, про спалення трупів. Про те, як текла кров з–під воріт Житомирського управління НКВС і її присипали піском, щоб приховати... Ми собі дозволили вперше надрукувати факти про відверто садистські прояви. І там такі паралелі з нацистами прочитуються! Скажімо, як з мертвих знімали золоті коронки. Ми описуємо інквізиторську групу, яку очолював Давид Перцов, котрий чистив самі ж органи держбезпеки. Група, до речі, сиділа на вулиці Садовій, у будинку нинішнього Кабміну. Його будували для НКВС. Там були катівні й навіть крематорій — є свідчення, що його «використовували за призначенням»... Утім людей не обов’язково били. Діяла ціла система впливів на інших, і психологічних у тому числі.

— А які психологічні методи застосовували?

— Найпростіший — змалювання страждань близьких людей. Ідейно переконаних могли змусити «постраждати в ім’я партії» і обмовити себе, щоб органи, мовляв, змогли викрити справжніх ворогів. Це зараз здається абсурдним, але тоді, на тлі масової пропаганди, виглядало нормою. Про це та багато іншого можна прочитати у нашій книзі.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Юрій Шаповал

Народився 1953 року в с. Пробіжна на Тернопільщині. У 1975 році закінчив історичний факультет Київського університету. У 1978 році захистив кандидатську, в 1994–му — докторську дисертацію. Викладав в університеті. У 1984—91 рр. працював в Інституті історії партії при ЦК Компартії УРСР. З 1991–го — в Інституті національних відносин і політології НАН України. З 1998–му — керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України. Напрями досліджень: політична історія, історія комуністичного тоталітаризму в Україні, українсько–польські взаємини у ХХ столітті, євреї України за умов комуністичного тоталітаризму. З 1999–го — заступник головного редактора журналу «З архівів ВУЧК—ГПУ—НКВС—КДБ». Неодноразово стажувався та був запрошений для дослідницької роботи до університетів та наукових центрів США, Канади, Німеччини, Франції.

  • Викинемо орду із Храму

    Кремлівський цар Ірод, прикидаючись миротворцем, винайшов нову формулу брехні, твердячи, що, мовляв, «русскіє і украінци — єдіний народ». Але ж звідки тоді споконвічна війна вовків в овечій шкурі проти нашої Вітчизни, чому геніальний Василь Симоненко писав: «Україно, ти моя молитва, ти моя розлука вікова, гримонить над світом люта битва за твоє життя, твої права»? >>

  • «Марусю, мовчи! Тут на базарі яєць більше, ніж у нас картоплі»

    Весна вже покликала господарів у поле. На базарах не проштовхнутися: люд вибирає насіння та міндобрива, шукає, чим би земельку покропити, щоб бур’яни не росли і зайвий раз не брати сапу до рук. «Візьміть ще оцей перепарат, під корінь внесете. Він стимулює ріст і зміцнює рослину», — припрошує продавець молоду жіночку, яка купує яскраві пакети з імпортним насінням. >>

  • Загиблих треба шанувати, а не робити з них дороговкази

    У 2012 році в лісовому урочищі поблизу села Мощена, що біля Ковеля, з’явилося нове військове кладовище. Навесні 1944 року тут точилися кровопролитні бої за Ковель, тому солдатських поховань у цій місцині є ще чимало. Відшукати їх і навіть ідентифікувати — справа благородна й необхідна. Бо війна справді не закінчена доти, доки не похований її останній солдат. >>

  • За бабці Австрії і під Російською імперією

    На початку ХХ століття Українська держава відновила свою незалежність, яку два її історичних сусіди — західний (Польща) та північний (Росія) — хитрощами, підступністю та збройною агресією ліквідували, а Україну загарбали та поділили між собою. >>

  • Рахівниця й тоталітаризм

    Як відомо, минулорічної весни наше Міністерство культури заявило про необхідність створення в Україні музею тоталітаризму, який би розкривав весь масштаб злочинів комуністичного режиму проти українського народу. >>

  • Норвезькі остарбайтери

    Лубенський благодійний фонд «Надія і Батьківщина» впродовж багатьох років розшукує в Україні громадян, які під час Другої світової війни були вивезені на примусові роботи до Норвегії, і підтримує творчі контакти з відповідними норвезькими установами. >>