УНРада думає інакше

28.01.2010

Заява Дмитра Павличка, Івана Драча, Юрія Щербака та деяких інших громадських діячів про те, що вони в другому турі підтримають кандидатуру Юлії Тимошенко, не відображає позицію Української народної ради і є їхньою приватною думкою. «Це їхня власна думка, продиктована власним баченням. Вона не відображає позиції жодного з керівних органів Ради», — зазначив у коментарі «УМ» голова громадської організації Микола Поровський. Нагадаємо, позавчора було оприлюднене звернення 13 відомих громадських діячів на підтримку Тимошенко, і в заяві вони згадуються саме як члени УНР.

За словами Поровського, напередодні оприлюднення заяви, 22 січня, відбулися великі збори Української народної ради. За її підсумками ухвалено заяву про те, що Віктор Янукович та Юлія Тимошенко не відображають програмних позицій УНРади. «Вважаємо за неможливе підтримувати будь–кого із двох кандидатів у президенти в другому турі, як і не бажаємо брати на себе політичну відповідальність за їх подальший політичний курс та здійснення владних повноважень», — йшлося у зверненні УНР.

Драч, Павличко та Щербак — члени керівних органів УНР — висловили іншу точку зору. За словами Поровського, їхньої думки не підтримав жоден інший учасник зібрання. Збори інтелігенції, котра гуртується навколо Віктора Ющенка, одностайно ухвалили рішення про непідтримку двох «фіналістів». Під час голосування троє інакодумців вийшли з залу — як розповів Поровський, «вони пішли роздавати інтерв’ю».

Після оприлюднення позиції «інакодумців» Микола Поровський розмовляв із незгодними соратниками. «Вони сказали, що підписали заяву не від імені УНР, а разом із представниками інших організацій. Це їхнє право — УНР не є політичною партією з жорстким ідеологічним і статутним устроєм. Вони оприлюднили свою позицію як звичайні члени УНР. Але це не є позицією ані ради старійшин (цю раду очолює Павличко. — Авт.), ані зборів, ані всієї організації», — підсумував Поровський.