Акт Злуки: тримаймося за руки!

23.01.2010

«Прийди та об’єднай Україну!» — з такими закликами напередодні Дня Соборності звернулися до українців організатори символічного живого ланцюга, що вже не перший рік єднає Лівобережжя та Правобережжя на столичному мосту Патона. Організатори попереджали, що під час акції вітається тільки державна символіка, тобто ніяких червоно–чорних або партійних прапорів. «Тільки жовто–блакитні кольори, які здатні об’єднати нас усіх. Тож не соромтеся додавати жовто–блакитних барв до вашого одягу та макіяжу, манікюру, педикюру...»

Жовтого та синього на тлі київської зими вчора й справді було багато. Адже в акції, попри мороз, узяло участь близько 200 осіб (тоді як у першому ланцюзі було задіяно всього півсотні людей). Як зазначив «УМ» Олександр Пресіч, осавул Братства козацького бойового звичаю «Спас», наступного року учасників буде ще більше, адже свято нарешті випаде на вихідний. А в буденний день зібрати людей усе ж проблематично.

Живі ланцюги вчора «кували» також студенти Черкас, Харкова, Львова. А в Сумах молодь виклала із запалених свічок карту України. В Одесі на Думській площі біля мерії, де вранці мала розпочатися сесія міськради, молодь вручала депутатам листівки з нагадуванням, яка саме дата на календарі й у чому її історична роль. У Сімферополі свято відзначили покладанням квітів до пам’ятника Шевченку. А в Донецьку святкові заходи — квіти до монумента Кобзарю та урочисті збори у Театрі опери та балету — відбулися ще в четвер.

У Дніпропетровську «соборний» флеш–моб влаштують сьогодні: об 11.20 на Європейській площі студенти утворять, взявшись за руки, «Коло єдності». Приєднатися до акції і «символічно поєднати всіх українських людей та всю Україну» зможуть і випадкові перехожі.

Офіційний День Соборності учора відзначали біля пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлові Грушевському — тут о 9–й ранку Президент Віктор Ющенко поклав квіти. У церемонії також узяли участь керівник секретаріату Президента Віра Ульянченко, секретар РНБО Раїса Богатирьова, віце–прем’єр Іван Васюник та інші високопосадовці. Після цього офіційні урочистості перемістилися до Національної опери, де глава держави виголосив святкову промову та вручив державні нагороди.

У своїй промові Ющенко, по суті, підбив підсумок п’ятирічної роботи на посаді Президента, закликав виборців узяти участь у другому турі виборів 7 лютого й віддати свій голос за одного чи іншого кандидата, продемонструвавши «громадянську відповідальність». А головне — В. Ю. окреслив бачення свого політичного майбутнього: консолідація національно–демократичних сил для подальшої боротьби за вільну Україну. Як і 26 квітня 2001 року, коли Віктора Ющенка відставили з посади Прем’єр–міністра, вчора він сказав: «Я йду, щоб повернутися».

Нинішня очільниця уряду Юлія Тимошенко вчора святкувала за власною програмою. На День Соборності вона подалася до Львова. Кандидатка в президенти робить ставку перед другим туром на консолідацію навколо себе національно свідомої Галичини. Тож у Львові Тимошенко всіляко демонструвала свої патріотичні настрої — навіть відвідала Меморіал воїнів УПА та могилу першого Президента ЗУНР Євгена Петрушевича на Личаківському цвинтарі. А ввечері на площі біля пам’ятника Шевченку взяла участь у народному вічі, після якого народу запропонували зігрітися танцями під спів учасників туру «З Україною в серці!».