Зруйнований рай

14.01.2010
Зруйнований рай

Мешканці столиці Гаїті Порт–о–Пренса досі не можуть відійти від шоку. (Фото Рейтер.)

«Світ перевернувся, Боже, врятуй нас усіх!». «Уже минуло чотири години, а нас досі трусить! Неподалік співають молитви...». «Брат щойно дзвонив із Порт–о–Пренса — він живий, але всі сусідні будинки зруйновані, люди перелякані, діти плачуть — це якийсь жах!». Такими повідомленнями обмінювалися вчора на інтернет–форумах і в соціальних мережах на кшталт «Твіттера» вихідці з Гаїті й ті нечисленні його мешканці, яким пощастило зберегти доступ до всесвітнього павутиння. Увечері понеділка за місцевим часом (опівночі за київським) острів Гаїті захитався від найпотужнішого землетрусу, що стався в Карибському регіоні за останні 200 років.

Поштовхи силою 7—7,3 бала за шкалою Ріхтера майже повністю зруйнували столицю країни Порт–о–Пренс, яка опинилася фактично в центрі землетрусу. Упродовж кількох наступних годин сейсмологи зафіксували ще кілька десятків повторних поштовхів потужністю до 5,5 бала, які ще більше посилили паніку серед і без того шокованого населення.

Відлуння землетрусу відчули не лише в Домініканській Республіці, розташованій на одному острові з Гаїті, а й на сході Куби. Перелякані домініканці залишили свої будинки й довго не наважувалися повернутися назад, побоюючись сильніших поштовхів. Добре, хоч повідомлення про загрозу цунамі виявилося хибним.

Точна кількість жертв і поранених досі залишається невідомою — їх може бути десятки, а може — тисячі, адже під завалами опинилося дуже багато людей. Руйнування виявилися такими сильними ще й тому, що більшість будинків у Гаїті зведені без урахування правил сейсмічної безпеки.

Тих поранених, кого вже вдалося відкопати, нікуди везти — лікарні у столиці також зруйновані, як і банки, школи, будівля миротворчої місії ООН тощо. Під завалами готелів опинилися десятки туристів. Значних руйнувань зазнав і президентський палац, але, як повідомляють світові інформаційні агенції, сам глава держави і його дружина не постраждали.

Якщо з Порт–о–Пренса інформація про наслідки катастрофи почала надходити майже одразу, то про ситуацію в інших регіонах країни довго нічого не було відомо, оскільки з ними не було зв’язку. Більшість населених пунктів Гаїті залишаються знеструмленими, багато де руйнування, спричинені землетрусом, посилилися внаслідок пожеж, викликаних обривами електродротів та вибухами газових колонок. Як це нерідко трапляється у таких випадках, поряд із рятувальниками на руїнах «працюють» мародери.

Про свою готовність підтримати постраждалі регіони ще вчора заявили США, Канада, Франція та інші дер­жави. «Ми будемо надавати Гаїті та сусіднім країнам гуманітарну допомогу, задіємо як цивільні, так і військові можливості», — запевнила Держсекретар США Хілларі Клінтон. Міжнародний банк розвитку, штаб якого розташований у Вашингтоні, пообіцяв виділити 200 тисяч доларів на ліквідацію наслідків землетрусу. Як повідомляє Сі–Ен–Ен, найбільше Гаїті потребує кваліфікованих рятувальників та медиків і питної води.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>