«Генеральний бій — це бій у першому турі»

14.01.2010
«Генеральний бій — це бій у першому турі»

Президент каже, що не агітує, а доносить свій світогляд. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Віктор Ющенко — про... боротьбу за друге місце та можливі фальсифікації

«Президентом буде той, хто вийде [в другий тур] опонентом Януковича. Генеральний бій — це бій у першому турі», — так висловив своє бачення виборів–2010 чинний Президент Віктор Ющенко на прес–конференції, що відбулася позавчора ввечері. Запитання до В. Ю. ставили як журналісти, присутні в Українському домі, так і представники ЗМІ з областей за допомогою телемостів.

На думку Ющенка, суть нинішнього змагання — це знову «вибір між проросійськими кандидатами та кандидатом із європейським курсом», а «загроза номер один» результатам виборів «виходить від Тимошенко — або по темі масового зриву підрахунку голосів, або фальсифікацій». За словами Президента, інші учасники — він сам та Віктор Янукович — не мають мотивів працювати над фальсифікаціями, бо не мають проблем, які має лідерка БЮТ.

До Ющенка, за його словами, «надходить інформація, що є розробки певної політичної сили, щоб завалити суди на другий день після 17 січня позовами щодо порушення процедури формування списку [виборців] і голосування «на дому». Президент закликав Прем’єра «вести себе у відповідності до закону», аби відбулися чесні й законні вибори.

Водночас, сказав В. Ю., у випадку ухвалення Верховною Радою змін до закону про вибори щодо обмеження голосування вдома він його підпише. Ющенко також нагадав, що одним з ініціаторів такого закону був БЮТ. «І лише зараз, коли загроза проходу Тимошенко в другий тур стала реальною, виникла потреба самої Тимошенко як циган сонцем крутити цим законом і просити про підтримку Президента щодо звуження можливості голосування «на дому», — зауважує глава держави.

Зі свого боку порушень у веденні кампанії Ющенко не бачить, у тому числі й оцінюючи трансляцію його агітаційних виступів на державному телебаченні на безоплатній основі. «Я є Президент країни, і є закон, який зобов’язує державні ЗМІ висвітлювати мою роботу», — нагадав Віктор Ющенко. Він додав: «Мене мало цікавить, яка доля Ющенка. Моя мета — донести до вас (...) світогляд і цінності». Президент нагадав, що телеглядачам доводилося слухати «по п’ять годин» і «селектор, як «Таміфлю» завезти в «Бориспіль», і засідання уряду й парламенту».

...команду, з якою він переможе, і своє вдале прем’єрство

Відповідаючи на запитання, хто в разі його перемоги на виборах обійме посади Прем’єр–міністра, Генпрокурора тощо і хто є членом його команди зараз, Віктор Ющенко сказав: «У мене є краща команда, ніж у будь–якого кандидата, ніж у Тимошенко чи Януковича, чи Гриценка, чи будь–кого називайте». Як приклад він навів імена міністрів освіти Івана Вакарчука та культури — Василя Вовкуна, віце–прем’єра Івана Васюника, колишнього главу уряду Юрія Єханурова, а також Віру Ульянченко, Раїсу Богатирьову, Володимира Огризка, Андрія Гончарука — «це ті, що на очі попалися». До своєї команди кандидат Ющенко відносить і багатьох голів облдержадміністрацій, райадміністрацій, мерів міст. Водночас В.Ю. не сказав, кого саме він бачить новим Прем’єр–міністром та Генеральним прокурором.

Себе Ющенко назвав найуспішнішим головою Нацбанку в історії України, «який перебував два виборні терміни на цій посаді, який віднесений до п’ятірки найкращих банкірів світу, який провів найкращу в Європі грошову реформу за останні 50 років, який зробив банківську систему, що не зазнала кризи».

І свою діяльність на посаді Прем’єр–міністра в 2000—2001 роках Віктор Ющенко теж оцінив як найефективнішу. «У 2000 році ми мали єдиний в історії України бездефіцитний бюджет. Це була робота команди. Ніхто в гірших обставинах не отримав прем’єрство, ніж наприкінці 1999–го Прем’єр Ющенко», — зазначив він. І розповів історію свого призначення: «Якщо відверто, це була сьома пропозиція від Леоніда Даниловича: іди на уряд. Я чую, що вже немає куди діватися, беру відрядження в Німеччину і чотири дні переховуюсь там, тільки щоб не піти в цей «клятий» уряд. Мені телефонує Президент і каже: «Я тебе прошу, йди. Мені немає кого поставити». Після цього Ющенко погодився, але за умови, що Президент Кучма йому допомагатиме.

«У вас є претензії до мого прем’єрства?.. Ви не гордилися країною?.. Я те саме можу сказати і про своє президент­ство», — резюмував В. Ю.

...борги Тимошенко

Оцінюючи свою головну конкурентку, Віктор Ющенко розповів: «Кредити з 80 мільярдів виросли до 300 мільярдів гарантованого боргу. Кожен місяць Тимошенко у владі збільшує борги держави на 15 мільярдів [гривень], або на приблизно 2 мільярди доларів. Сьогодні Тимошенко запозичує кошти з фондового ринку під 32%. Ніхто вже не може дати більше цих коштів — оце криза!»

«20 мільярдів сьогодні взято з національної економіки. Не повернуто ПДВ. Це приблизно в чотири рази більше невідкомпенсованого ПДВ, ніж два роки тому. От де криза знаходиться! 12 мільярдів гривень стягнуто Прем’єром податків наперед. Оце є криза!» — сказав Ющенко. Він пообіцяв, що незаконно стягнуті кошти будуть повернуті. А у своїй перемозі на виборах В. Ю. не сумнівається.