Яка Рада — такі й вибори?

14.01.2010

Верховна Рада не змогла ухвалити зміни до виборчого законодавства. І хоча парламент працюватиме і сьогодні, й, не виключено, завтра, надії на те, що робота ВР буде результативною, немає. Учорашнє позачергове засідання завершилося нічим — народні депутати розійшлися, не ухваливши жодного рішення. Єдине, на що їх вистачило, — заслухати виступи в. о. міністра фінансів Ігоря Уманського про бюджет на 2010 рік і головного санітарного лікаря Олександра Біловола щодо епідемії грипу.

Партія регіонів, яка номінально виступила ініціатором цього позачергового засідання, наполягала на розгляді соціального блоку питань. «Регіонали» завішали трибуну плакатами «Примусимо Тимошенко підвищити пенсії та зарплати», «Тимошенко, думай про людей, а не про вибори» тощо.

У фракції БЮТ бідкалися, що парламент не встигне розглянути зміни до виборчого законодавства. Народний депутат Сергій Міщенко заявив, що, згідно із заявленим порядком денним, питання про зміни до закону про вибори стоять передостанніми. «Змінити закон до першого туру нереально», — зазначив Міщенко. На його думку, змінити правила президентських виборів варто між першим і другим турами. «Наступний тиждень у нас сесійний, тому будемо наполягати на змінах до цього закону», — цитує Міщенка «Українська правда».

Учора на засіданні уряду Юлія Тимошенко заявила, що Партія регіонів проводить підготовку до фальсифікацій, а заяви про голосування вдома «виписані однією рукою». «На жаль, усе це (наміри провести вибори чесно) перетворилося на профанацію. Йде свідомий зрив виборчого процесу», — наголосила Тимошенко. Прем’єрка завила, що вісім членів ЦВК (себто більшість) заангажовані під Януковича і «знаходяться на хабарах».

Одним із доказів підготовки до фальсифікацій у БЮТ називають голосування поза дільницями. За даними Блоку Тимошенко, в багатьох округах Донеччини проголосувати вдома зголосився кожен десятий виборець(!). «Принаймні у восьми з 22 виборчих округів Донеччини кількість заяв виборців, які хочуть проголосувати за межами виборчих дільниць, перевищує 10%», — наголошується у поширеній з цього приводу заяві БЮТ. Це при тому, що в більшості округів частка немічних становить близько відсотка.

У Партії регіонів відхрещуються від фальсифікацій. Зокрема, Віктор Янукович заявив, що чинний закон про вибори був підтриманий у тому числі й фракцією БЮТ. Лідер ПР відзначив, що насправді на Донеччині поза дільницями голосуватиме не більше відсотка виборців. «Усе, що вона (Тимошенко) говорить останнім часом, є метушнею, істерикою, а іноді це смішно виглядає», — парирував Янукович.

А донецький штаб Партії регіонів заявив, що опоненти розробляють план, який поставить під сумнів результати виборів на Донбасі, — операцію «Іскра».

Міністерство внутрішніх справ має намір перевірити обґрунтованість усіх заяв про голосування вдома. Міністр Юрій Луценко повідомив на прес–конференції, що його відомство отримало «лавину повідомлень» про підготовку до фальсифікацій, переважно скаржаться на штаб Януковича.

Сьогодні у Верховній Раді знову відбудеться позачергове засідання — цього разу ініційоване фракцією БЮТ. Соратники Тимошенко вимагають таки розглянути зміни до закону про вибори, щоб обмежити голосування на дому.

 

АКЦІЇ
Мітинг під урядом і всередині

Учора, в день проведення засідання Кабінету Міністрів, під урядом зібрався мітинг прибічників Партії регіонів. Півтисячі людей вимагали від Кабміну виконати закон про підвищення соціальних стандартів.

Учасники акції делегували найбільш активних демонстрантів до Будинку уряду, щоб передати відповідну петицію. До входу підійшло майже двадцять осіб, але їх не пустила охорона. Разом із людьми до будівлі подалися народні депутати від ПР Вадим Колесніченко, Віктор Турманов, Геннадій Самофалов, Павло Сулковський та інші. «Наше головне завдання — провести пенсіонерів, щоб вони мали можливість вручити свої вимоги представникам Кабінету Міністрів», — пояснив Колесніченко.

Депутатам таки вдалося пройти всередину. Як розповів Колесніченко вже на засіданні парламенту, парламентарії хотіли пройти до Прем’єра. «Ми не змогли добратися до неї, бо спершу були вимкнені ліфти. Потім ми показали посвідчення депутатів, нас охорона не пустила. Нам довелося силою пробиватися до кабінету, де засідав уряд, але він виявився зачиненим», — поскаржився депутат.

Крім того, «Регіони» поширили у ЗМІ повідомлення про нібито побиття однієї з учасниць «синього» мітингу «бойовиками від БЮТ».

Прихильники ПР учора мітингували також під парламентом.