Гроші за втрачені яйця

14.01.2010

Якщо над вашим обійстям гудуть літаки — це, звісно, неприємно. Але врахуйте, що в цивілізованих країнах подібний факт є підставою для компенсацій потерпілим від надмірних шумів. Іноді навіть достатньо, щоб шум вплинув не на вас, а на ваших… курей.

Так, англійський фермер із графства Стаффордшир отримав від міністерства оборони своєї країни компенсацію в сумі аж 42 тисячі фунтів стерлінгів після того, як його кури стали нести менше яєць. Селянин довів, що яйценосність чубатурок знизилася саме через вплив військових літаків.

Як повідомляє канал «Скай ньюз», виплата фермерові за втрачені яйця стала лише частиною із загальної суми 7,6 мільйона фунтів, витрачених британським міноборони на компенсації постраждалим від шуму військових літаків за останні чотири роки.

Ще в одному цікавому випадку 117 тисяч фунтів отримав власник скакового коня в Йоркширі: тварина травмувалася, злякавшись винищувача.

А прикладів, коли мілітарне відомство сплачує десятки тисяч фунтів людям, котрі зазнали шкоди для здоров’я від шуму літаків, і не злічити.

«Скай ньюз» відзначає: компенсації за шуми літаків в Англії суттєво перевищують виплати травмованим військовослужбовцям діючої армії. У свою чергу, представники МО кажуть, що ці суми порівнювати некоректно, бо поранені вояки отримують гроші не один раз, а щомісяця протягом усього життя.a