РОЗВАНТАЖЕННЯ

13.01.2010

Хоч за релігійними канонами зараз м’ясниці, у календарі залишаються дні, в які віруючі люди суворо дотримуються посту, — приміром, перед святом Водохреща — на Бідну кутю, 18 січня. Пісні страви, які пропонує Ольга Вербенець, — вишукані та незвичайні, тому можуть порадувати навіть гурманів і стати окрасою будь–якого столу.

 

Січений оселедець із помаранчами

Філе одного оселедця вимочити. Посікти рибу, цибулину, яблуко, почищений маринований огірок, усе присмачити цитриновим соком, олією та подрібненим кропом (по чайній ложці). Викладати цю закуску на тарілки безпосередньо перед столуванням: ближче до краю — по дві часточки помаранча без плівки, по центру — кружальце почищеного яблука, зверху — закуску.

Квасолево–горіховий завиванець

Найкраще для цієї страви вірменської кухні підходить велика квасоля «ясь», проте можна взяти будь–яку. Дві склянки бобів замочити на ніч. Розбухлу квасолю варити на малому вогні до м’якості, за 15 хвилин до кінця варіння — посолити. Відвар злити, а квасолю протерти через сито (або збити у блендері). Додати до квасолевого пюре півсклянки горіхової олії та склянку мелених грецьких горіхів чи мигдалю. Присмачити сіллю, меленим чорним перцем та мускатним горіхом. На лист пергаментного паперу посипати тонкий шар мелених горіхів, викласти пюре, зверху щедро посипати дрібно посіченим часником (одна головка) і згорнути усе рулетом. Перед подачею рулет кілька годин треба витримати в холодильнику. Кружальця квасолево–горіхово–часникової «ковбаски» прикрасити половинками ядер грецьких горіхів.

Лосось із кремом з авокадо

Готові порційні стейки (п’ять штук по 200 г) посипати чорним меленим перцем, змастити з обох боків олією і смажити на грилі (або на решітці у духовці на верхньому рівні при температурі 220 градусів по п’ять хвилин із кожного боку). Тим часом почистити два авокадо, розім’яти виделкою і скропити цитриновим соком, щоб не потемніло; змішати з двома столовими ложками посіченої петрушки та двома подрібненими зубками часнику, посолити, поперчити і збити в міксері. Готові рибні стейки поділити надвоє, вийнявши хребетну кістку, викласти на тарілку і покрити кремом з авокадо та часточками цитрини.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>