Генерал уже не в резерві

18.12.2009

Керманич МВС Юрій Луценко, який тиждень тому заявив про підтримку на виборах президента–2010 кандидатури Тимошенко, учора звільнив свого нового–старого заступника й водночас начальника кримської міліції Анатолія Могильова, якого кілька днів тому поновив на цій посаді Донецький окружний адміністративний суд. Як повідомляє прес–служба кримської міліції, генерала Могильова звільнено «за грубе порушення закону «Про міліцію», який забороняє співробітникам міліції займатися політичною діяльністю. Мовляв, генерал перебував у кадровому резерві МВС, але водночас дозволив собі займатися політикою — очолив Кримський передвиборчий штаб кандидата в президенти, лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

Нагадаємо, що пана Могильова звільнили з посади начальника кримської міліції ще два роки тому — у грудні 2007 року, одразу після формування уряду Тимошенко. Увесь цей час генерал Могильов вигравав позови до МВС щодо відновлення на посаді винятково в Донецькому окружному адмінсуді (останній раз — 11 грудня). Але після поновлення на посаді його звільняли наступного дня з іншою мотивацією. Кримську міліцію увесь цей час очолював Микола Іллічов, а з літа 2009 року — нардеп–«самбіст», генерал Геннадій Москаль.

У коментарі «УМ» нинішній очільник кримської міліції, генерал Москаль пояснив нюанси звільнення генерала Могильова. Виявляється, на посаді, згідно з рішенням суду, його не поновлювали. І звільнили не з посади заступника міністра — начальника ГУМВС АРК, а з кадрового резерву МВС та органів внутрішніх справ узагалі. «У МВС судового рішення ще не бачили, зараз стільки пошти новорічної, просто завал! — каже пан Москаль. — Думаю, в перші дні січня лист із рішенням суду дійде до адресата, але ж як його поновити, якщо він уже не діючий офіцер міліції?»

Цікаво, що Геннадій Москаль досі не склав депутатських повноважень. Раніше він пояснював це очікуванням рішення суду про законність його перебування на посаді заступника голови МВС. Нині суд відбувся, але позиція нардепа Москаля вже дещо інша: «З нового року отримаємо законодавче визначення терміна «сумісництво». Там і буде видно. І в Конституції, і в новому «антикорупційному» законі йдеться про те, що депутати не мають права займатися іншою оплачуваною діяльністю. А як щодо неоплачуваної? От якщо я піду волонтером і буду збирати сміття на березі річки Дніпра або бабусь Черновецького доглядатиму, то мені що — одразу треба мандат скласти? Я від МВС не отримую ні копійки, а за бензин і авто вношу кошти. Зробили трагедію, ніби я на дискотеку прийшов ді–джеєм розважатися! Насправді служба в міліції — це пекельна праця. Із нового року та після виборів усе стане на свої місця».