НЬЮЗ-РУМ

16.12.2009

Довженко у Дамаску

Як повідомляє УНІАН, фільм про українського режисера Олександра Довженка отримав головний приз Міжнародного кінофестивалю в Дамаску. Щоправда, нагороди в Сирії роздавали на початку листопада, а хвиля резонансу докотилася до нас лише за місяць. У програмі фестивалю також брали участь картини Еміра Кустуріци і Карена Шахназарова.

Художньо–публіцистична стрічка «Довженко починається, або Сашка–реформатор» розповідає про перші кроки в кіно всесвітньо відомого українського кінематографіста. Картина витримана у стилістиці 1920–х років і передає атмосферу німого кіно: чорно–біла плівка, скупі субтитри, виразна міміка акторів, закадрова музика. Режисер фільму — Василь Домбровський, сценарист — Сергій Тримбач, кінооператор–постановник — Євгеній Калін, оператор — Олексій Калін, постановники — Євгеній Пітенін і Ігор Беляк.

Українська прем’єра фільму «Довженко починається» відбулася навесні цього року у столичному Будинку кіно.

7–й кілометр дістався до Німеччини

У німецькому видавництві Snoeck вийшла книга «7–й кілометр – Поле чудес» українського фотографа Кирила Головченка, повідомляє українська служба «Німецької хвилі». Автор, який певний час працював у кооперативі на Великій Арнаутській (де, як відомо, продукуються всі «імпортні» речі), зображає всі реалії одного з найвідоміших ринків СРСР, а тепер найбільшого в Україні. Одеський «7–й кілометр» був також дипломною роботою Головченка, коли він вивчав фотомистецтво у Німеччині.

Видавець Андреас Бальзе переконаний, що книга викличе жвавий інтерес серед німців: «Як на мене, це просто надзвичайна тема. Я такого ніколи не спостерігав у своєму культурному середовищі. Це мене вразило і тому я врешті вирішив видати цю книгу». Пробний наклад видання — тисяча примірників. У разі успіху співпраця з українським фотографом продовжуватиметься, зазначає видавець.

Київська прописка Петефі

У столиці України на вулиці Воровського з’явився бюст угорському поетові Шандору Петефі. Пам’ятник національному герою Угорщини встановили за кошти міської влади Будапешта, який є містом–побратимом Києва. Акція відбулася в рамках програми обміну пам’ятниками видатним особистостям, ініційованої Київським головою Леонідом Черновецьким. Згідно з нею у 2007 році в Будапешті встановили пам’ятник Тарасові Шевченку.

На урочистій церемонії відкриття бюсту Петефі 14 грудня були присутні: Надзвичайний Посол Угорщини в Україні Андраш Баршонь, екс–мінстр закордонних справ України Геннадій Удовенко і президент Київської громади угорців Тібор Ваш, рапортує сайт КМДА.

Книжковий Миколай і книжковий Президент

Напередодні дитячого свята у столиці розпочне роботу книжковий ярмарок «Подарунок від Святого Миколая». Із 17 по 20 грудня в Українському домі, крім книжкової виставки (представлені близько 50 видавництв), будуть розваги для дітей (конкурс дитячого малюнка, вікторини), читання з відомими особистостями (письменниками, акторами, співаками), майстер–класи народних майстрів. Традиційно в рамках ярмарку проходитиме збір книг для шкіл–інтернатів із різних регіонів України.

Особлива програма передбачена 19 грудня — святковий концерт для дітей із малозабезпечених, неповних і багатодітних сімей Києва та Київської області за участю Президента України Віктора Ющенка. Організатори ярмарку — Український дім і фонд «Україна 3000».

У ці дні у Києві пройде ще один книжковий ярмарок — «Книж­ковий світ» — 18–20 грудня в Експоцентрі «Спортивний».