Гайсин «розміновано»

28.11.2009
Гайсин «розміновано»

Останній ящик з мінами покинув склад під Гайсином. (Фото автора.)

Три величезні склади боєприпасів (причому два з них — у безпосередній близькості до обласного центру) отримала у спадок Вінниччина від Радянської армії. Нині ж зі смертельною начинкою цих підземних і наземних сховищ потроху прощаються. Торік із регіону забрали всі авіаційні боєприпаси, а днями перестав існувати склад протитанкових і протипіхотних мін місткістю близько 12 тис. тонн. У мальовничому сосновому лісі в Гайсинському районі вантажівки у супроводі спецназу перевезли останню партію до складу поблизу Деражні, що на Хмельниччині. Військові впорались лише за півроку, щодня вивозили від 80 до 140 тонн мін.

Щоправда, «урочиста» ліквідація військової частини за Гайсином за участі командувача Сухопутних військ генерал–полковника Геннадія Воробйова тягне за собою низку соціальних проблем. Якщо близько 80 офіцерів та прапорщиків просто переводять до інших гарнізонів, то сотня цивільних місцевих жителів, яких склад забезпечував робочими місцями, втрачають засоби до існування. Так само вельми туманною залишається і майбутня передача військового містечка, яке займає 108 гектарів лісових угідь, у відання місцевих органів влади. Як розповів «УМ» голова Гайсинської райдержадміністрації Владислав Уткін, за роки незалежності із дев’яти військових частин, дислокованих на території району, розформовано п’ять. Ні територія, ні нерухомість не були передані на баланс місцевій владі, тому до сьогодні місцеві люди розібрали споруди на будматеріали, залишивши тільки камінні підмурки.

Натомість небезпечний склад артилерійських боєприпасів у Калинівському районі (зона розльоту снарядів при можливій катастрофі могла б накрити станцію хлорування води Вінницького водоканалу) поки що залишається. Перенести його в інше місце планують у найближчі роки, а частину снарядів утилізують.

Загалом у зоні компетенції Західного оперативного командування звільнено 137 військових містечок, але їх не передали місцевим органам влади, тому що механізм такої передачі на рівні держави не визначено. Не виключено, що колишній мінний склад теж стане безгоспною територією.

 

ДО РЕЧІ

У рамках програми, яка фінансується ОБСЄ, розпочалося вивезення окислювача ракетного пального меланж на російське підприємство для його утилізації — переробки на мінеральне добриво. Першим складом меланжу, який підлягає ліквідації, стала військова частина біля міста Калинівка на Вінниччині. Для старту обрали його тому, що це найменше з наявних сховищ (тут зберігалася тисяча тонн хімікату. — Ред.), а тому є можливість напрацювати технологію вивезення, яку потім застосують на більших об’єктах. Уже після відправки першого ешелону з дев’яти цистерн тутешні «багатства» зменшилися відразу наполовину. Наступний «хімічний» потяг планується відправити до Росії в середині грудня, а до кінця року повністю звільнити резервуари, які передадуть на інші склади (сьогодні їх нараховується вісім). Відтак територію рекультивують і передадуть для використання в інших цілях.