Від фанкоблюзу до кобзарства

Від фанкоблюзу до кобзарства

Коли вам говорять про кобзаря зі США, ви одразу ж уявляєте замріяного музиканта з діаспори, який вірить, що лише там і збереглася українська автентика. Україна йому мислиться як ідеальна територія, де всі оберігають своє рідне і де кобзарі — такі ж зіркові особи, як і поп–виконавці. Таке уявлення розвінчує американський кобзар Юрко Фединський, який більше десяти років тому переїхав зі Сполучених Штатів Америки до України, бо переконаний: лише тут можна займатися справжньою українською культурою.

Фединський — постійний учасник українських етнофестивалів, а ще — кількох відомих етноколективів: «Хореї козацької», «Карпатіян», «Гайдамаків». Грає він професійно не лише на старосвітських бандурі та кобзі, а ще на басолі, торбані й більш звичній гітарі.

Минулого тижня він вкотре приїхав до Харкова на концерт виконавців на традиційних кобзарських інструментах «Живі струни». У вересні Фединський виступав у слобожанській столиці разом зі своїм американським навчителем — бандуристом Юліаном Китастим.

Джой ДіМайо: Українські фани чекали нас 30 років

Джой ДіМайо: Українські фани чекали нас 30 років

Щоб не прогоріти з квитками і не зірвати заходу, як це було на «Свіржі» і «ПроРоці» цього літа, організатори фестивалю Global East вирішили готуватися ґрунтовно і заздалегідь. Global East — це один із найновіших і найдорожчих рок–фестивалів в Україні. 1–2 серпня цього року «свято важкої музики» стартувало на київському стадіоні «Чайка». У 2010 році 3–4 вересня організатори спечуть другий роковий млинець. Програма дійства ще до кінця не відома, однак квитки на фест активно продають за чималу суму як на любителів хеві–метал — від 300 до 350 грн. Дмитро Хлевінський, директор Global East знає секрет фестивального успіху: дати доторкнутися меломанам до хедлайнера і впродовж року регулярно нагадувати, що Global East відбудеться і на країну чекає «повний відрив голови».

Всі статті рубрики