Книга і грип

05.11.2009

Із 5 по 8 листопада в експоцентрі «Спортивний» відбудеться ХІІ Київський міжнародний книжковий ярмарок «Медвін: Книжковий світ — 2009». Едвін Задорожний, директор виставкової компанії «Медвін», каже, що до виставки готувалися цілий рік. За планами, вона мала бути однією з найкращих в історії книжкового ярмарку. «З ініціативи видавництв ми розробили велику розважальну, мистецько–культурну програму. План подій розробили до дрібниць, і тут за день до відкриття почалися раптові зміни не на нашу користь. Усі заходи, які мали привабити відвідувачів, змушені відмінити через епідеміологічну ситуацію. Від 30 жовтня 2009 року вийшов Указ Президента України та рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні». Ми могли цього указу не виконувати, але видавництва запанікували і відмінили всі зустрічі», — пояснив Задорожний.

У рамках виставки брати Капранови хотіли реалізувати свою давню мрію — провести низку заходів під назвою «Книга і кухня», «Книга і спорт», «Книга і діти», «Книга і образотворче мистецтво», «Книга і театр». Відомі письменники мали готувати «фірмові» страви, Василь Вірастюк і Віталій Кличко популяризувати книги про спорт. Діти створювали б мультфільми, ілюстрували книги, дорослі спілкувалися б на літературні теми на «круглих столах». Після насиченої денної програми виставка щодня мала б закінчуватися показами кіно, анімаційних фільмів і вистав. Валерія Олексієнко з оргкомітету виставки не дуже засмучується, що все пропало. «Так, цікавинки перенесено на наступний раз, із розважальної програми залишилися тільки «Книга і грип», — саркастично жартує Олексієнко. — Головне, що ярмарок пройде. Я спеціально ходила в кінотеатри, щоб подивитися, чи люди відвідують публічні місця. Все нормально. Для тих, хто прийде на книжковий ярмарок і захоче уберегтися, ми продаватимемо маски. Закупили три тисячі».

Спілкуватися з читачами в ці дні не побояться Андрій Кокотюха, Галина Вдовиченко, Ірен Роздобудько, Олександр Денисенко. Деякі видавництва не такі відважні, почали відмовлятися від участі. «Фоліо», яке завжди найяскравіше представляло свої книги, до Києва не збирається. Натомість уперше візьмуть участь видавництва «Клуб сімейного дозвілля», «Країна мрій», «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА», «Монстри».

«Що таке форс–мажор? Це, звичайно, втрати і наші, і видавництв. Результати побачимо вже на виставці. Такого провалу з організаційного боку ми не мали за всі 12 років існування. Але тут немає на кого скаржитися. Нам треба працювати, відвідувачам ярмарку — читати, навіть якщо усі будуть у масках», — тішить себе Валерія Олексієнко.