Епоха попкорнових мізків

28.10.2009

Уранці Кабмін традиційно пікетували. Захисники харківського кінотеатру «Боммер» влаштували невелелюдний, але яскравий перформанс.

Подібні акції проти закриття «нашумілого» закладу відбувалися також у Сумах, Львові, Вінниці, Ужгороді, Хмельницькому. Київська молодь із гаслом «Вовкун, врятуй «Боммер»!» просила міністра культури, який прибув на засідання уряду, посприяти тому, аби найстаріший діючий кінотеатр Східної Європи внесли до Державного реєстру пам’яток.

Столична акція супроводжувалася аматорським театральним дійством, де учасників–захисників у феєричних костюмах «розстрілював» актор–депутат. Громадськістю вже зібрано понад 6000 підписів проти закриття і продажу кінотеатру, розповів «УМ» координатор акції, голова Київського осередку молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» Михайло Лебідь, «а народні обранці наплювали на громадську думку».

А тим часом у Харкові всі спроби мирно домовитися з владою про виключення най­старішого вітчизняного кінотеатру з приватизаційного списку не увінчалися успіхом. Днями стало відомо, що 29 жовтня сесія Харківської облради долю мистецького закладу, як сподівалися його численні шанувальники, не вирішуватиме взагалі. Тому учасники акції «Врятувати «Боммер» на знак протесту розбили вчора поблизу будівлі облради намети і вирішили вплинути на депутатське сумління силою глибокого мистецтва. Вони провели протестне за духом театралізоване дійство, а також влаштували під відкритим небом показ некомерційних, фестивальних фільмів. Мовляв, ситуація у місті складається так, що справжнє кіно, очевидно, доведеться переглядати надалі саме у вуличних умовах. Підтримати харків’ян у їхній мистецькій боротьбі приїхали прибічники з інших міст країни, оскільки новітня історія «Боммера» — надто типова для сучасної України.

Не внесли ж депутати до порядку денного сесії питання про долю кінотеатру, швидше за все, через небажання вдруге відмовитися від його приватизації. Кількома днями раніше голова комітету облради з питань комунальної власності Юрій Олександрович повідомив журналістам, що спочатку його структура проведе у «Боммері» масштабну перевірку на предмет ефективності його господарської діяльності. А вже за результатами визначиться, чи варто розривати з ним договір оренди, укладений до 2013 року.

У свою чергу голова облдержадміністрації Арсен Аваков, який не так давно поставив власний підпис на захист кінотеатру, в понеділок повідомив, що «Боммер» знову потрапив до приватизаційного списку ще й із власної вини. «Друге рішення на приватизацію з’явилося тому, що дирекція кінотеатру сказала: ага, ми згодні (викупити заклад. — Авт.), ми знайшли інвестора. І приватизація номер два пішла. А потім сказали: ой, інвестора немає і грошей у нас немає. Давайте знову відмінимо».

Варіант викупу «Боммера» власним коштом чи за гроші інвестора дирекція кінотеатру справді розглядала у 2007 році, коли заклад уперше потрапив до приватизаційного списку. Проте сьогоднішнє посилання на події минулого навряд чи можна назвати поважною причиною для зміни форми власності популярного, але некомерційного мистецького закладу міста.

За час свого існування «Боммер» жодного разу не змінював свого призначення, показував фільми навіть у роки Великої Вітчизняної війни, був єдиним культурним осередком у місті, де харків’яни могли переглядати некомерційне, інтелектуальне кіно, брати участь у фестивальних показах найкращих українських та іноземних кінострічок. До того ж «Боммер» єдиний у місті кінозаклад обладнаний для інвалідів на візках.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>