«Гете–інститут» нам допоможе...

23.10.2009

Щойно відбувся найбільший у світі книжковий ярмарок у Франкфурті на Майні. Відкривали ярмарок голова Біржової спілки та Ангела Меркель. Оголосили, що у 2009–му книжковий ринок Німеччини зріс на чверть, притому що книжка не подорожчала.

На ярмарку стартувала програма, важлива для видавничої України. Готуючи її, експерти книжкової галузі з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстану, Росії, Туркменістану, Узбекистану, України та Німеччини зібрались у Медіакампусі «Франкфурт». Цю зустріч, як і саму програму «Підвищення кваліфікації спеціалістів видавничої справи у 2009—2011 роках», ініціював «Гете–інститут».

Новий освітній проект готували понад рік: з’ясували стан освіти та затребуваність сучасних знань і технологій на видавничих ринках країн–учасниць. Розробили навчальні плани. Знайшли німецьких експертів–практиків, які підготували пілотні семінари. Офіційно старт–проект відбувся 14–го жовтня на Форумі «Освіта». Було оголошено, що найкращі німецькі фахівці проводитимуть семінари і майстер–класи в Україні. Упродовж двох років охочі видавці та книготорговці зможуть вивчати рушійні механізми одного з найуспішніших книжкових ринків світу. Звісно, видавничі ринки відмінні, і німецькі фахівці навряд чи знають, як розв’язати наші щоденні проблеми. Їхня книжкова галузь відлагоджена десятиліттями і добре захищена, підтримана законодавчо. При ближчому ознайомленні українські колеги можуть вважати тепличними їхні умови для розвитку бізнесу.

Проте доконаним фактом є те, що потужність та впорядкованість німецької видавничої галузі ґрунтується на корпоративній етиці, згуртованості видавців, книготорговців та поліграфістів у вирішенні засадничих питань та на бажанні німців читати, щоб бути лідерами світу. А також на стрімкому впровадженні новітніх технологій у видавничій сфері.

Володимир БРИСКІН, видавець