Найшла коса на камінь

19.09.2009
Найшла коса на камінь

ОПЗ в епіцентрі «державних» інтересів. (Фото www.revisor.ode.ua.)

Очільники нашої держави вирішили вкотре поборотись за Одеський припортовий. За його приватизацію агітує Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. «29 вересня відбудеться чесна, прозора, абсолютно відкрита процедура залучення інвесторів для Одеського припортового заводу», — запевнила Прем’єрка. Таким чином уряд планує «підлатати» дірки у дер­жавному бюджеті.

Проти виступає Президент України Віктор Ющенко — 17 вересня своїм указом він заборонив приватизовувати завод. «За відсутності державної програми приватизації, адекватної сучасному рівню розвитку суспільних відносин, це не відповідає інтересам національної безпеки», — пояснив він своє рішення.

Експерти також відзначають, що в кризових умовах приватизовувати одного з гігантів української промисловості не доцільно: ціна буде значно нижчою, ніж у «благополучні» роки. Не на руку дер­жаві грають і фінансові показники заводу: за підсумками року вони можуть становити 70—100 мільйонів гривень збитку, — визнають очільники ОПЗ.

У Кабміні ж заявляють, що указу Президента не слухатимуть. «Приватизація ВАТ «Одеський припортовий завод», як і раніше передбачалось, відбудеться 29 вересня», — повідомила у четвер Юлія Тимошенко.

Щоб остаточно розставити в цьому конфлікті всі крапки над «і», Президент у четвер надіслав до Конституційного Суду подання щодо розпорядження Кабінету Міністрів про приватизацію Одеського припортового заводу в 2009 році. Віктор Ющенко просить розглянути конституційність урядового розпорядження щодо приватизації заводу.

Проте позиція Президента отримала неочікувану підтримку: Окружний адміністративний суд Києва заборонив вживати будь–які заходи з приватизації ВАТ «Одеський припортовий завод». Таке рішення суд ухвалив як запобіжні заходи у справі за позовом екс–голови Фонду державного майна України Валентини Семенюк–Самсоненко про зупинку приватизації цього підприємства.

«Як людина, яка майже чотири роки керувала Фондом, я чітко знаю, що рішення судів, так як і укази Президента, мають виконуватися. Тож відтепер будь–які дії Фонду з продажу Одеського припортового заводу після рішення суду і виходу указу будуть абсолютно не законними», — відзначила екс–очільниця ФДМУ. Вона також привітала те, «що і в секретаріаті Президента прийшли до висновку, що приватизація ОПЗ не відповідає національним інтересам».

Нагадаємо, що у 2008—2009 роках Одеський припортовий завод (м. Южне, Одеська обл.) — другий за величиною виробник аміаку і карбаміду, а також — третій з випуску азотних добрив в Україні. Спеціалізується на перевантаженні хімічної продукції, що надходить з країн–СНД на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.

Ольга БЕВЕЗ
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>