Телеера «Пінчуків» — правда чи міф?

08.09.2009
Телеера «Пінчуків» — правда чи міф?

Найкраща репортерка Наталія Соколенко (СТБ).

Минулої п’ятниці у столичному Жовтневому палаці культури і мистецтв були червона доріжка, довгі сукні, статуетки переможців — найдостойніші вітчизняні телевізійники отримували національну премію «Телетріумф–2009».

 

Чи дивилися експерти «Доктора Хауса»?

У математичному підсумку, за версією 89 експертів, які вперше могли голосувати з допомогою електронної пошти, по сім нагород мають СТБ та ICTV, чотири — «Новий канал»,  дві — «Інтер», по одній — ТРК «Україна» (спортивна програма «Футбольний уїк–енд»), «Нова студія» (телесеріал «Доярка з Хацапетівки–2») і «Сіті» (інформаційна програма «День–сіті»). Щоправда, статистика — це не пряма аналогія кількості найкращих передач на тому чи іншому каналі. Так, три статуетки СТБ — у «Вікон–новин» (у номінаціях власне «Щоденна інформаційна програма», «Репортер», які отримали Наталія Соколенко та «Ведучий інформаційної програми» — Сергій Попов); ще три — у талант–шоу «Україна має талант!» (у номінаціях «Розважальна програма», «Найкраща промокампанія твору чи каналу» та «Продюсер телепрограми, телевізійного фільму/серіалу» — Галина Пілютікова та Руслан Городничий).

Вісімнадцять нагород дев’ятого «Телетріумфу» із двадцяти трьох можливих в активі каналів медіахолдингу Віктора Пінчука уже встигли охрестити «ерою телепінчукінізації». З 2007 року, коли підрахунок голосів експертів національної телепремії проводить аудиторська компанія, про «ручні» маніпуляції просування фаворитів уже ніхто не говорить. Проте визначають переможців телеексперти: відомі телеобличчя, представники телеменеджменту, дотичні до журналістики політики і тільки кілька людей, що професійно займаються телекритикою. Тому, наприклад, номінацію «Найкращий україномовний переклад», швидше, виграв фільм «Доктор Хаус», який демонструє СТБ, аніж бездоганна українська його головного героя. Бо хто із 89 поважних і зайнятих експертів переглянув чотири україномовних сезони названого медичного серіалу? Чи всі дивилися ще одного номінанта — український саундтрек до серіалу «Сімпсони» «Студії Пілот»?! Навіть Святослав Вакарчук, який оголошував переможця номінації на церемонії вручення премії, зі сцени заявив: «Я організаторів попередив: якщо не переможе «Доктор Хаус», співати не буду». Відкритим питанням лишається і те, наскільки об’єктивно телеексперти, що не спеціалізуються на режисурі чи операторській роботі, можуть оцінити претендентів на ці номінації.

І сумно, і смішно

Основною причиною, що сприяла перемозі каналів телехолдингу Віктора Пінчука, стала здача позицій у телесезоні 2008–2009 ще зовсім недавно двох основних гравців: «1+1» та «Інтера». Не приніс жодної статуетки перехід у розважальний формат «Плюсам», хоч другий сезон проекту «Танцюю для тебе» був однозначно якісним і достойним. (Тут варто згадати 2006 рік, коли канал забрав 11 статуеток із 19, ще й Олександрові Роднянському — тодішньому «батьку» «Плюсів» вручили спеціальну премію за особливий внесок у розвиток ТБ. Дехто тоді вважав, що статуетками каналу віддячили за трансляцію церемонії нагородження. Цього разу достойно організовану церемонію в записі показував знову канал «1+1», проте перемог — нуль. На противагу і минулорічній церемонії, коли — без участі в «Телетріумфі» каналів Пінчука — найкращими стали дев’ять претендентів із «1+1»). Практично ні з чим лишився й «Інтер», що робить переважно російськомовні проекти, вигідні для продажу в Росію. Бо звання найкращого режисера (Богдан Коровченко, посмертно, за документальний серіал «Жертви краси») — це, вважай, індивідуальна перемога. А звання «Найкращої дитячої програми» — у «Найрозумнішого», інтелект–шоу, що зараз виходить на «Інтері», — майже анекдот. Бо програма з Тіною Канделакі, яку з початку нинішнього року вижили з «Плюсів», на «Телетріумфі» різних років була найкращою і дитячою програмою, й ігровою, найкращим продюсером визнавали Володимира Оселедчика. З переходом на нову «кнопку» інтелект–шоу пішло на друге коло збору статуеток «Телетріумфу».

І можна було б сміятися, як­би приклад із «Найрозумнішим» не ілюстрував злиденність асортименту якісної телепродукції. Майже порожні «полиці», де б телеглядач вибрав хоч якусь, не кажучи вже достойну, дитячу, навчальну, пізнавальну, культурологічну чи соціальну програму. І тільки дитячі програми організатори «Телетріумфу» виокремлюють як номінацію. Інші аж чотири тематичні різновиди об’єднують в одну. Серед проектів такого тематичного квартету цього року експерти віддали більшість голосів за «Національну премію «Гордість країни» «Нового каналу». На екрані це церемонія нагородження «маленьких українців», які здійснюють подвиги: хтось рятує сусіда під час пожежі; хтось на змаганнях, без ніг, перепливає Босфор. Честь і хвала таким людям! Увінчують їх славою під патронатом фонду... Віктора Пінчука. Теж похвально, хоча відчувається «душок» самопіару. «Гордість країни», до речі, теж перемагає вдруге. І логічнішою першість виглядала у 2007 році в номінації «Спеціальний проект».

Ще один штрих. У номінації «Документальний фільм/серіал» цього року з 16 номінантів обрали роботу Костянтина Стогнія «Фаїна». Війна спецслужб» (ICTV). Гендиректор каналу Олександр Богуцький, отримуючи статуетку, нагадав, що Стогній до ICTV працював на «Інтері», і підкреслив: «Його допомога прискорила повернення моряків в Україну, і знаєте, чиї гроші?». (Звичайно ж, якщо хто з читачів не здогадався, Віктора Михайловича Пінчука). Знову дифірамби кому: телевізійникам чи «грошовому мішку»?

Даєш стандарти!

Минулоріч ICTV, СТБ та «Новий канал» відмовилися від участі в «Телетріумфі», цьогоріч взяли реванш. Серед переможців — найкращий ведучий розважальної програми Андрій Доманський («Хто проти блондинок?» та найкраща музична програма «Шоуманія» («Новий канал»). Поміж «плюсівських» «ТСН–тижня» та Євгена Кисельова з його тижневим аналітичним підсумком «Наверху» на ТVi, найкращою підсумковою аналітикою експерти визнали програму каналу ICTV — «Факти тижня з Оксаною Соколовою». (Обізнаним і це нагородження може навіяти відчуття «де жавю» — «Телетріумф — 2007», коли «Факти тижня» уже були найкращими. Оксана Соколова ситуацію характеризує по–іншому: «Головне — не взяти висоту, а утримати її»). Поміж п’ятничного Савіка Шустера на ТРК «Україна» і Ганни Безулик з «Я так думаю» на «5–му каналі» перемогла «Свобода слова» з Андрієм Куликовим. До речі, навколо об’єктивності названих програм–переможців із каналу ICTV і нейтралітету «Вікон–новин» СТБ уже нинішнього, нового, телевізійного сезону (й одночасно передвиборчого) плетуться сумніви, які грунтуються на зближенні позицій Віктора Пінчука та Юлії Тимошенко. Але про це розмірковуватимуть організатори наступного ювілейного «Телетріумфу».

Дев’ята ж церемонія нагородження кращих вітчизняних телевізійників і їхніх робіт вкотре показала недосконалість премії, якою опікуються Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Індустріальний телевізійний комітет — галузева асоціація, членами якої є загальнонаціональні канали. Перше — рік у рік зависає питання про створення Телеакадемії, члени якої моніторили б усі подані роботи (цього року їх було 229) від національних та регіональних каналів, студій–виробників фільмів і програм та поодиноких самовисуванців. Як правило, «непіднятою цілиною» для київських експертів лишаються регіональні програми. (Два попередні роки жодна з них не удостоєна статуетками «Телетріумфу». А нині номінацію «виручили» київський канал «Сіті» (переможець «День–сіті») і «Київський час» на «5–му каналі» — про них і в столиці знають). Друге — на десятому році варто уже чітко виписати номінації (не зрозуміло, наприклад, чому Савік Шустер потрапив у список ведучих інформаційних програм) і щоразу не підлаштовувати їх під контент телеканалів. На жаль, стандартів, які б мінімізували суб’єктивізм визначення найдостойніших у вітчизняному телепросторі, усе ще немає.

 

ВИБІР ТЕЛЕПРЕСИ

За версією експертної ради премії від оглядачів, що пишуть про телеконтент та медійний ринок у друкованих та інтернет–виданнях, «Фаворитом телепреси–2009» стало талант–шоу «Україна має талант!» (СТБ). Найяскравіший зразок створення «суспільно–відповідального телевізійного продукту в Україні » (за положенням) обирали з–поміж таких програм: «Аргумент кіно» («1+1»), «Евгений Киселев. Наверху» (TVi), «Знак якості» («Інтер»), «Культурний фронт» («Перший Національний»), «Надзвичайні новини» (ICTV) та «Хто проти блондинок?» («Новий канал»). Переможця визначали на «круглому столі» 18 членів експертної ради премії, де відкрито обговорювали номінантів, а потім за кожного віддавали голоси у режимі відкритого голосування.

Премію «Фаворит телепреси» два роки тому заснував сайт «Телекритика». Уже втретє цю премію отримують проекти каналу СТБ. У 2007 році переможцем стала інформаційна програма «Вікна», у 2008 –му — соціальні розслідування «За вікнами».

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>