Серіальне меню

07.08.2009
Серіальне меню

Містично–реальні герої серіалу «Блейд». (Фото надане каналом ICTV.)

Ще тиждень–другий — і вітчизняні телеканали почнуть активно представляти серіальні прем’єри нового сезону. На жаль, щоб порахувати справжні новинки (які попередньо не прокрутили СТС, НТВ чи інші доступні для багатьох українців російські канали) — знадобляться пальці однієї руки.

 

Сльози і сантименти

Прихильникам рабині Ізаури, доярки з Хацапетівки і просто Марії у новому сезоні — на «першу» кнопку і «плюси». Телеканал «1+1» запускає серіал «Крем» (виробництво ПЦ «Леан–М», ТНТ, Sony Pictures, 2008) — сучасну історія про Попелюшку. На відміну від андерсенівської героїні, ця кіносучасниця — не красуня. І фея до неї не прилітає, і кришталевих черевичків у неї немає. Не «товстенькою», якщо ще не здогадалися, героїня російського серіалу стане з допомогою диво–крему і лише на один день. А потім знову — будні «гидкого каченяти»...

Наш «Перший» у вечірні години конкуруватиме з іншими американською драмою 2006 року Watch over me (як варіант перекладу «Бережи мене»). Тут переживання крутитимуться у любовному трикутнику «вона–наречений–охоронець».

У ранковому праймі «Першого» виходитиме відзнятий у 2003—2004 роках бразильський «Гіркий шоколад» (як варіант перекладу «Шоколад із перцем»), повідомляє прес–служба каналу. Це 170 серій бразильського життя початку 30–х років минулого століття. Головна героїня — сирота, що працює на шоколадній фабриці. У довгограючому серіалі будуть і кохання до безприданниці власника фабрики, і вагітність, і весілля, і смерть багатого підстаркуватого чоловіка, і зустріч з юнацьким коханням, і суцільні інтриги. Словом, «мило» як воно є.

Доктор Хаус і Ко

У новому телесезоні канал СТБ, натхненний успішними рейтингами «Доктора Хауса», вирішив порадувати свого глядача медичними серіалами «Анатомія Грей» (перший сезон) та «Я лікую». Після закінчення п’ятого сезону медичних історій героя Х’ю Лорі та його колег діагностів у слоті замінять американські інтерни і хірурги та російські студенти–медики разом зі своїми наставниками. «Головне — не медична тематика, а те, що в цих серіалах добре прописана драматургія та взаємини між героями, — так пояснює появу в ефірі відразу т­рьох медичних серіалів директор департаменту маркетингу СТБ Руслан Терещенко. — Проблеми, які зачіпають серіали, насправді актуальні для нашого глядача. Вибираючи продукт для ефіру, ми керувалися саме цими критеріями. Приміром, «Доктор Хаус» закупили точно не тому, що це просто медичний серіал».

Новинка СТБ — серіал «Анатомія Грей» (виробництво АВС) з головною героїнею–хірургом на американських екранах з’явився ще у 2005 році і відтоді встиг завоювати кілька нагород «Еммі» та «Золотий глобус». Нинішньої осені американським глядачам обіцяють показати уже шостий сезон «Анатомії Грей». Інший серіал «Я лікую» — це досить свіжа (2008 року) варіація на медичну тему російського телеканалу СТС (один із двох генеральних продюсерів стрічки — Олександр Роднянський). І американський серіал, і російський уже апробовано на глядачах СТС: одні хвалять перший, інші — другий, порівнюючи їх між собою. Для каналу, що взявся показувати обидва серіали, це означає лише те, що глядач не перескакуватиме на іншу кнопку, а знайде альтернативу на СТБ. Для тих, кому не надто цікаві навколомедичні проблеми, в «Я лікую» закладено ще один магніт: одну з головних ролей — наукового керівника практики студентів–медиків — грає Геккльберрі Фінн і дальнобійник Владислав Галкін.

Глядачам від 14–ти і старше

«Новий канал» продовжуватиме показ топових для підлітково–юнацької аудиторії російських «Ранеток» та «Кадетів». На глядачів «від 14–ти до 49» розраховані і російські «Таткові доньки» та американські молодіжні серіали «Друзі» (10 сезонів знято у період з 1994 по 2004 роки) і «Пліткарки» (2007).

Для «просунутої» молодіжної аудиторії канал «1+1» покаже другий сезон серіалу «Маргоша», знятого на замовлення СТС та «1+1». До речі, це чи не єдиний серіал російського виробництва, який першими дивляться глядачі в Україні.

Ще «Новий канал» продовжить збирати прихильників «Відчайдушних домогосподарок». «Показ п’ятого сезону цього серіалу лише нещодавно закінчився в ефірі телеканалу АВС і ось–ось розпочнеться на «Новому», — уточнює керівник програмної служби каналу Ольга Задорожна.

Для чоловіків і не тільки

«Сезоном прем’єр довгоочікуваних продовжень» називає новий серіальний цикл на ТРК «Україна» програмний директор каналу Ірина Курчакова. Йдеться про російські серіали «Глухар–2» та «Платина–2». Черговий «Глухар» — про все тих же «ментів». (Не плутати з «Висяками» — серіалом 2008 року про співробітників експериментального відділу, що докопуються до істини в раніше не розкритих справах). Ірина Курчакова каже: «Відкриємо невелику таємницю: уже зараз знімається третій сезон серіалу «Глухар–3», ефір якого планується на весну 2010 року». Щодо другого сезону серіалу про Карташова — то це фільм про справжніх чоловіків, а не таткових гламурних синочків. Якщо першу «Платину» знімали, за словами режисера Мурада Алієва, асоціативно під «Холодне літо 53–го», то «Платина–2» зроблена під старі радянські фільми про шпигунів.

На високу оцінку чоловічої аудиторії розраховано й показ на «Україні» 16–серійного бойовика «Хранитель» — про агентство охорони дуже важливих персон із чемпіоном боїв без правил Олегом Тактаровим у головній ролі.

«Ядро аудиторії ICTV — чоловіки 25—45 років, — констатує керівник відділу зв’язків із громадськістю телеканалу Юлія Бондаренко. — Саме для них ми придбали нові серіали про сильних і відважних героїв, які мають різні характери та долі, але об’єднані бажанням виконати обов’язок. Уже днями ми розпочинаємо прем’єрний сезон яскравою готичною історією про мисливця на вампірів — американським серіалом «Блейд».

На цьому каналі також покажуть серіальну версію «Охоти на Вервольфа» про ставку Гітлера під Вінницею. На ICTV у «Ментах–10» знову розслідуватимуть пітерські злочини старший лейтенант Дукаліс, капітан Ларін, старший лейтенант Волков, майор Соловець і старший лейтенант Абдулова під керівництвом суворого на вигляд, але «доброго всередині» підполковника Петренка. Четверо друзів–десантників із «Братанів» (виробництво «Стар Медіа») боротимуться з торгівлею людьми, а квартет сучасних «чорних копачів» із фільму «Ми з майбутнього» режисера Андрія Малюкова (знімав, зокрема, «Спецназ») містично опиниться у воєнному 1942 році.

Прихильників фантастики та містики збиратиме і «Новий канал», транслюючи детективи «Живий до запитання» (2007) та «Грань» (2008) від Warner bros. Перший — про розгадування кримінальних ребусів за допомогою надзвичайного вміння оживляти мерців. Сутність «Грані» пояснює режисерський склад серіалу: затятий прихильник загадок і літаків Джа–Джа Абрамс та Алекс Курцман і Роберто Орчі — відповідальні за «Трансформерів», «Легенду про Зорро» та «Місію нездійсненну–3». У результаті маємо багатосерійну картину, в якій фігурують літак із мертвими пасажирами на борту, агенти ФСБ та геніальний учений, що два десятиліття провів у психушці і врешті–решт має можливість розказати правду...

Гроші за продукт заплачено, телеменю укладено, від нас чекають високих рейтингів...

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>