Рятівна мелодія

09.07.2009

У відділенні новонароджених і недоношених дітей Черкаської обласної лікарні до традиційного лікування додали ще й свої напрацювання — запровадили для малюків музикотерапію. Віднедавна тамтешні лікарі включають крихітним пацієнтам магнітофон, з якого линуть звуки рідної природи: шелестить ліс, чується подих теплого вітру, співають пташки, дзюрчить струмок, грає хвилями море... Музику природи для малечі у відділенні включають, як правило, після маніпуляцій. Під час таких сеансів діти й ручки піднімають, і позіхають. Видно, таке лікування їм до вподоби.

«Переконана, що музика природи не тільки позитивно впливає на здоров’я недоношених дітей, а й додає їм сили та впевненості в боротьбі за життя. Бо коли пташки співають, то вони наче до життя закликають», — розповідає «Україні молодій» завідувач цього відділення Ірина Бойченко. Власне, з ініціативи пані Ірини й було запроваджено оригінальну новинку. За словами лікаря, мелодійні звуки природи підсвідомо запевняють дитину в тому, що в неї все буде добре. Музична терапія допомагає малюкам заспокоїтися, відчути тепло й турботу. А від позитивного настрою, як відомо, залежить успіх у лікуванні.

Черкаські фахівці переконалися, що звуки рідної природи покращують у маленьких пацієнтів апетит, сон, поліпшують обмінні процеси і загалом допомагають у профілактиці й лікуванні різних захворювань. Тому радять своїм колегам з інших українських міст узяти на озброєння цей простий, але дієвий метод.