Приборкати апетити «Укрпошти»!

09.07.2009

Шановна Юліє Володимирівно!

Міністерство транспорту і зв’язку підвищило вартість передплати і доставки друкованих періодичних видань на 2010 рік у середньому на 28 відсотків.

На 20 копійок зростає вартість оформлення передплатної квитанції на один місяць, на 85 копійок — оформлення річної передплати (воно коштуватиме 3 грн. 90 коп.).

Дорожчає доставка одного примірника газети і журналу.

Ось такий подарунок співгромадянам зробив, ідучи з міністерської посади, Йосип Вінський.

Керівники Мінтрансзв’язку і «Укрпошти» знову виставили себе брехунами перед журналістською спільнотою і передплатниками. Клянучись на всіх перехрестях, що вважають редакційні колективи своїми партнерами, вони не хочуть ні дослухатися до думки редакційних колективів, ні радитися з ними.

Чиновники Мінтрансу й досі не зрозуміли, що йдеться не про наповнення редакційних бюджетів, а про можливість якомога ширшому колу наших громадян передплатити газети і журнали.

А ось щодо наповнення бюджету «Укрпошти» можемо сказати таке: у час передплатної кампанії на 2008 рік Мінтранс підвищив тарифи на 60 відсотків, на 2009–й — ще на 27 відсотків. Усі спроби Національної спілки журналістів і редакцій газет з’ясувати, скільки у результаті цього додатково грошей одержали поштовики і куди їх витратили, закінчилися нічим. А оприлюднення цих цифр і фактів регламентуються законами, що визначають регуляторну політику. І тепер Мінтранс, усупереч державним актам, не оприлюднив своїх намірів щодо витрат додаткових коштів, одержаних у результаті планованого підвищення.

Керівництво «Укрпошти» на початку кожного року бадьоро рапортує про зростання передплатних тиражів. Не вірте — це справжнісіньке окозамилювання.

Після переможних січневих реляцій поштовиків закрилося 155 видань, які зуміли набрати сукупно лише 71 тисячу примірників передплати. А вони ж увійшли у «справну цифру «Укрпошти»! Так само, як і ті видання, чиї передплатні тиражі станом на 1 лютого ц. р. впали на десятки тисяч примірників порівняно з 1 січня.

Що вже говорити про доставку газет, які поштовики привозять на села двічі–тричі, а то й раз на тиждень! Редакційні колективи з Полтави, Дніпропетровська, навіть з Києва скаржаться на нерегулярну доставку їхніх видань у цих містах.

«Укрпошта» наполегливо веде справу до знищення періодичних видань, особливо щоденних. Із таким підходом Україна невдовзі може залишитися зовсім без газет. Ви цього хочете, пані Прем’єр–міністре? Сподіваємося, що це не так. Тому закликаємо Вас вжити рішучих заходів для наведення порядку в діяльності «Укрпошти».

Вважаємо, що за приклад нам повинна слугувати Франція. Її президент Ніколя Саркозі вважає, що в умовах кризи держава має передплатити кожному 18–річному французу одне національне або регіональне видання, вдвічі збільшити державну рекламу у друкованих ЗМІ, оголосити мораторій на підвищення тарифів на доставку газет і журналів.

Ми чекаємо від уряду України аналогічних дій.

 

З повагою

Ігор Лубченко — голова Національної спілки журналістів України
Іван Сподаренко — голова редакційної ради газети «Сільські вісті», депутат Верховної Ради України, Герой України
Сергій Демський — заступник головного редактора газети «Голос України»
Михайло Дорошенко — редактор газети «Україна молода»
Олександр Швець — головний редактор газети «Факты и комментарии»
Олександр Бриж — головний редактор газети «Донбасс»
Григорій Гринь — головний редактор газети «Зоря Полтавщини»
Йосип Ядуха — головний редактор газети «Подільські вісті»
Микола Токарський — головний редактор газети «Приазовский рабочий»