Перекури «під куполом»

09.07.2009
Перекури «під куполом»

Партія регіонів: Раду — блокуємо, самі — пащекуємо. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Попри безнадійне блокування, парламентарії чесно приходять вранці на роботу — звісно, ті з них, хто взагалі має звичку щодня з’являтися «під куполом» Верховної Ради. Посидівши в сесійній залі з газеткою, потинявшись кулуарами й поспілкувавшись із колегами в курилках, нардепи розходяться, щоб наступного ранку прийти знову. І тільки чергові з Партії регіонів сумлінно несуть варту в президії, аби ніхто, бува, не поцупив «цінні» плакати про «алкоголіков і націоналістов». Чи вдасться парламенту до закриття сесії попрацювати хоч годину, не знають ні «блокатори», ні їхні опоненти. Учора засідання так і не було відкрите, та й сьогодні надій на зрушення мало.

На погоджувальній раді, яка в середу вже звично замінила лідерам фракцій пленарне засідання, представники Партії регіонів повідомили, що доопрацювали законопроект свого колеги Михайла Папієва разом із змінами до бюджету та пропозиціями щодо джерел фінансування соціальних витрат. Цей проект, нагадаємо, передбачає збільшення мінімальної зарплатні, прожиткового мінімуму та інших соціальних виплат, і саме на його ухваленні наполягають «Регіони». Голова ВР Володимир Литвин запропонував у четвер, тобто сьогодні, о 12–й поставити його на голосування, але «регіонали» не надто зраділи такій пропозиції. По–перше, хоч дехто з них і стверджує протилежне, «блокатори» вимагають від інших фракцій не просто розглянути цей закон, а проголосувати за нього щонайменше 226 кнопками. По–друге, їм не сподобалося, що Литвин хотів спершу дати доручення профільному комітету розглянути цей законопроект, а потім уже виносити його в сесійну залу. А тим часом попрацювати над іншими нерозв’язаними питаннями, яких «у порядку денному — безліч».

На такі поступки Партія регіонів не згодна. «Ми не віримо, коли нам обіцяють «усе проголосувати в четвер» — коаліція нас уже так дурила», — пояснює Нестор Шуфрич. Тому, мовляв, вранці — гроші, ввечері — стільці, тобто спершу підвищення соціальних стандартів, а потім — усе решта. Тим паче що, як стверджує «регіональний» економіст–фінансист, співголова робочої групи з розробки «соціального» законопроекту Микола Азаров, документ повністю готовий — тільки взяти й проголосувати. І, що головне, кошти на його реалізацію в бюджеті є, адже, за підрахунками фахівців ПР, для цього безпосередньо з бюджету потрібно «всього лише» 15,5 мільярда гривень (уряд, нагадаємо, лякає, що всі 48 мільярдів). Якщо додати ще непрямі джерела — податок із підвищених зарплат тощо, — то, каже Азаров, загалом виходить понад 25 мільярдів — «більш ніж достатньо, аби розв’язати цю проблему».

Оскільки не схоже на те, щоб депутатам зрештою вдалося домовитися, їм, дуже ймовірно, доведеться збиратися ще й на офіційних канікулах. Або щонайменше наступного тижня, який за розкладом іще є робочим — народні обранці повинні працювати з виборцями. «Закривати сесію, коли тільки на цей тиждень було запропоновано до розгляду 101 законопроект, із них 20 — невідкладних, було б абсурдом», — доводить голова фракції БЮТ Іван Кириленко. Він переконаний, що закрити її у п’ятницю й не вдасться, тому Блок Тимошенко вже зібрав 150 підписів за проведення позачергового засідання 14–17 липня. А потім, обіцяє Кириленко, позачергові засідання «будуть і в липні, і в серпні»: «Наша фракція на канікули не збирається».