Молоді й голосисті

09.07.2009

У липні на території СНД проводять два музичні міжнародні фестивалі, перемоги на яких дають і медіарозкрутку, і непогані призові — у Білорусі більш традиційний, консервативний, з «совковим» присмаком «Слов’янський базар у Вітебську», у Латвії — модерновий, орієнтований на західну музику конкурс «Нова хвиля». На участь у першому — Мінкульт щороку виділяє бюджетні гроші, мовляв, Україна колись була співзасновником фестивалю (правда, з того часу багато змінилося, і бал на фестивалі править Росія), і День країни проводиться — треба гідно представити державу, на другий — продюсери майбутніх суперстар самі шукають спонсорів.

 

Вітебськ замовив народне мистецтво

«Слов’янський базар у Вітебську» відкривається сьогодні. Що ж повезе цього року Україна на «Базар»? Державне підприємство «Україна гастрольна», яка є безпосереднім організатором української участі у фестивалі, ще в кінці березня провело відбірковий тур і визначилося з учасником Міжнародного конкурсу виконавців естрадної пісні «Вітебськ–2009». Із 35 артистів відбіркова комісія у складі Каті Бужинської, Рубена Толмачова, Василя Лазаровича, Дмитра Клімашенка, Руслана Квінти, Аніко Рехвіашвілі та Андрія Сторожа вибрала «магістра мистецтв за спеціальністю «естрадний вокал», переможця телепроекту «Шанс–10» Петра Дмитриченка. Це той самий хлопець із сильним роковим голосом, який співав у «Шансі» Show must go on і освідчувався в коханні Наталі Могилевській. До речі, в журі конкурсу «Вітебськ–2009» від України буде Ігор Кондратюк, автор і продюсер «Шансу». «Але вони не перебувають із Дмитриченком у «продюсерських стосунках», тому нічого страшного в цьому немає», — коментує «УМ» режисер конкурсної програми Тетяна Пироженко. У дитячому конкурсі від України виступатимуть 10–річна Вікторія Литвинчук із Хмельницького та 11–річний Андранік Алексанян, заради мрії якого в телепроекті «Танцюю для тебе» танцювали Ксенія Горб і В’ячеслав Узелков. Андранік, до речі, представлятиме Україну і на дитячому «Євробаченні». У журі дитячого конкурсу сидітиме композитор, аранжувальник, продюсер Дмитро Клімашенко, який, між іншим, написав одну конкурсну пісню для Петра Дмитриченка. Отак–от усе тісно пов’язано в українському шоу–бізнесі.

На День України не буде грандіозної солянки із джазу, фольку, естради і класики — виступить тільки Національний академічний ансамбль танцю України ім. П. Вірського. Кажуть, так попросили організатори. За їхнім задумом, Росія представить концерт класичної музики — солісти Большого театру, «Маріїнки», Михайлівського театру опери та балету, Білорусь — естраду, всі місцеві зірки, а Україна — народне мистецтво, тобто його експортний варіант — ансамбль Вірського. Окремо, на запрошення оргкомітету, комерційний концерт дасть Софія Ротару. Її сольник відбудеться у низці концертів таких зубрів, як Валерій Леонтьєв, Валерій Меладзе, група «Любе», «Хор Турецького», Надія Кадишева. Цікаво, що концерт–відкриття фестивалю та День України вестиме президент НТКУ Василь Ілащук, мабуть, хоче, щоб не забули його як майстра конферансу. Прямої трансляції «Слов’ян­ського базару у Вітеб­ську» не вестиме жоден український телеканал, навіть росіяни показуватимуть фестиваль у запису. Міністерство культури виділяє на цей захід 390 тисяч гривень. Очевидно, сума скромна, якщо врахувати, що тільки ансамблю Вірського, за нашими даними, їде 110 чоловік, і що голова офіційної делегації, заступник міністра культури і туризму Тимофій Кохан у Вітебськ і назад їде автобусом.

Перебір талантів

Міжнародний конкурс молодих виконавців естрадної пісні «Нова хвиля–2009» у Юрмалі відбудеться з 28 липня до 2 серпня. 24–річний львів’янин, теж «шансовик» Василь Левицький, кримська татарка з сильним голосом Джамала (Сусанна Джамалатдінова) та Mila Nytych (Людмила Нитичук), теж учасниця проекту «Шанс», яка в фіналі поступилася Петру Дмитриченку, представлятимуть Україну в Юрмалі. Ще один український дует — «Пара нормальних» не вмістився в українську квоту і представлятиме на конкурсі Росію. Історії повторюються — Ірис минулого року в Юрмалі, Анастасія Приходько цього року на «Євробаченні». Як сказав в інтерв’ю одній з українських газет Василь Левицький, «Участь у «Новой волне» — це колосальні витрати. Підготовка однієї пісні обійдеться щонайменше в три тисячі євро. Плюс потрібно організувати прес–конференції, вечірки. А Юрмала під час конкурсу стає найдорожчим містом світу». Отож учасникам доведеться розкошелитися на свої або спонсорські. Українські конкурсанти змагатимуться з російськими, білоруськими, ізраїльськими, грузинськими, індонезійськими, фінськими, польськими, італійськими, казахськими, китайськими, латвійськими і французькими. Сцена юрмальського концертного залу «Дзинтарі» в ці дні перетворюється на філію московського залу «Росія» — крім Лайми Вайкуле і Раймонда Паулса, там виступають винятково російські зірки і кілька світових. Цього року це буде In–Grid та Roxette. З українських виконавців у концертах виступлять минулорічні учасниці конкурсу: Ірис, гурт «Закльопки» і Міка Ньютон, а також Софія Ротару, Ані Лорак і ВІА «Гра». Чомусь у програмі ми не знайшли традиційного персонажа таких концертів — Вєрки Сердючки.